hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) apm 開一田
開啟左側

apm 開一田

dcyw 發表於 2014-5-9 14:23 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2014-5-9 10:06 發表
富豪花園個位置其實係適宜開娛樂場所, 開百貨公司反而應該吸引唔到人流.
反而瀝源的娛樂城會唔會更大機會

地理位置上頗適合開設GMS,只是業權分散及每層樓面面積不算大(約20,000平方呎),
而且由於昔日大部分樓面都是用作開設兩間戲院導致相關樓面不易善用。
OTIS401 發表於 2014-5-9 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-5-9 10:06 發表
富豪花園個位置其實係適宜開娛樂場所, 開百貨公司反而應該吸引唔到人流.
反而瀝源的娛樂城會唔會更大機會

富豪花園現時黎講應該開唔到...
本身已經有Neway、華潤、酒樓、保齡球場,最近仲多左間補習社
我諗機會應該好微,除非一次過趕走哂所有鋪頭...

至於花園城,係L2平台開Living Plaza都仲可以
GMS就實在太大
hkaiw 發表於 2014-5-9 15:45 | 顯示全部樓層
這樣便會想到柴灣宏德居商場1樓最初是中國國貨公司,於1990年前後結業後便租予一間教會長達20年,期間那兩條扶手電梯更被迫停用,但是仍有進行年檢,直至去年才轉租給百佳開設超級廣場,之前是在另一邊商場地下超級市場超過20年。

至於沙田娛樂城,面積比宏德居小,開設超級市場應該仍然可以。
喵...
jpoon 發表於 2014-5-9 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2014-5-8 16:37 發表
就近比較有機會開到GMS的, 可能係粉嶺祥華廣場(領匯已準備收回祥華商場翻新), 如果係沙田, 難道係水泉澳......

開百貨除左睇舖頭面積外,最重要係睇覆蓋人口同人口結構
禾輋間AEON超市好似都麻麻地,水泉澳開GMS?會唔會太隔涉呢?單靠新入住居民,仲要四年後先入晒伙,佢地夠唔夠養間GMS呢?你話沙角都仲要諗下,水泉澳我覺得暫時真係唔得囉
如果GMS真係開邊都得,當年慈雲山GMS就唔會拜拜啦
粉嶺嘛,如果粉嶺北真係落實發展,咁逸峰個商場十二萬幾平方呎,開GMS都夠既,問題係佢會唔會益自己友開千色citistore
相: https://www.facebook.com/media/s ... 367.211210692257662

http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2014-5-9 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-5-9 09:03 發表
大圍沒有大舖, 不過唔知名城有冇呢?

要等另一邊起好先有大商場,不過我諗果個會係港鐵商場,唔會做GMS啦
馬鞍山除非有個商場收晒全個商場的店舖, 否則又係冇可能, 新港城又已經有千色......

迎海薈又唔似會開GMS
如果土瓜灣, 我只想到空置的長城商場, 但樓底高度似乎不合規格. ...

九龍城已經有GMS,土瓜灣再開一間會唔會太近?
http://jpoon9394.blogspot.com/
AVD1 發表於 2014-5-9 17:21 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-5-9 02:20 發表
另外,如果黃埔店唔做,國際都會一定唔考慮因為距離何文田太遠!

反而好有可能在黃埔至土瓜灣一帶開舖,好似碧海藍天咁包起成個場黎反轉~

土瓜灣始終去九龍城廣場距離唔算話好遠, 所以我先覺得向西移都未必做成太大影響,
另外, 想了解下究竟紅磡廣場係大業主之後分租定係基本上已經係業權分散 ?
如果係前者, AEON 租起紅磡廣場都應該可行 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
jpoon 發表於 2014-5-10 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-5-9 17:21 發表

土瓜灣始終去九龍城廣場距離唔算話好遠, 所以我先覺得向西移都未必做成太大影響,
另外, 想了解下究竟紅磡廣場係大業主之後分租定係基本上已經係業權分散 ?
如果係前者, AEON 租起紅磡廣場都應該可行 ~ ...

我諗應該係分散業權的,最少二樓業權已經分散晒
EX-TL 發表於 2014-5-10 01:33 | 顯示全部樓層
見大家講AEON講得咁開心, 響度提提大家, 只要在5月27日持有永旺股份(股份編號: 00984.HK)至收市,
除可得到股息外, 更可獲贈《AEON股東小冊子》, 內含5張價值$25的現金券及12張AEON Lounge通行證,
小冊子換領日期為6月18日(派發股息當日), 詳情可參閱以下網址: http://iphoneapp.juscocityhk.com ... _shareholder/1.html

註: 本文只供參考之用, 並不構成要約、招攬或邀請、誘使、任何不論種類或形式之申述或訂立任何建議及推薦,
讀者務請運用個人獨立思考能力自行作出投資決定, 如因相關建議招致損失, 概與本人無涉. 緊記: 投資附帶風險!
exspeed 發表於 2014-5-11 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 dcyw 於 2014-5-9 09:37 發表

大圍維修中心上蓋發展項目(即名城、盛薈、盛世)並沒有樓面作商業用途。

土瓜灣長城購物中心的面積太小了。

土瓜灣潮樓一樓空置多時,要黎開12蚊店或者超市都唔錯

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
jpoon 發表於 2014-5-11 22:26 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2014-5-11 20:50 發表

土瓜灣潮樓一樓空置多時,要黎開12蚊店或者超市都唔錯

有冇貨lift? 冇既話搬貨(例如米)上去都幾麻煩