hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西港島綫工程也延誤,港鐵在通車時會否只啟用部份車站出 ...
開啟左側

西港島綫工程也延誤,港鐵在通車時會否只啟用部份車站出口?

jonathanngan 發表於 2014-5-6 15:16 | 顯示全部樓層

原帖由 dogdog 於 2014-5-6 12:37 發表

西港島線個特點係一個出口係山下,一個出口係山上,個站就係中間
士但一個唔開都死啦

其實行上/落山可能仍然比轉巴士/小巴方便。
所以個人希望港鐵如期通車
s3n370 發表於 2014-5-6 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-5-5 20:26 發表
當佢地係第一城站、元朗站、屯門站的住宅項目咁,個出口十年都未開都OK……

不過要睇佢個結構會唔會影響成個車站既運作。

可唔可以通車果陣暫時唔開部份車站出口,要視乎相關出口係咪指明的逃生通道。

車公廟站、元朗站、屯門站等住宅項目的預留出口,設計時己經知道通車果陣唔會有呢個出口,
制定緊急疏散計劃時唔會包括呢D出口,所以隔N年先開都得。

但西港島線一開始就咁多個出入口,制定緊急疏散計劃時,唔似會將部份出口排除。
如果個出口到下面隧道測試運作完都未起好,理論上係有可能影響通車。

不過實際上,點會俾一個出口拖住整單工程?
只需完成基本結構,再加臨時照明、通風頂住檔先,之後D裝修野再慢慢做囉。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
Megabus 發表於 2014-5-7 06:20 | 顯示全部樓層
首先...蘋果講d野都好信??佢有冇講d相係幾時影??

而且通車係好多野加埋,基建、列車、信號、機電etc... 列車都行得,基建、幕門,電梯好多都搞掂,何以見得會delay??
3ASV196 發表於 2014-5-7 06:39 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2014-5-6 22:55 發表

可唔可以通車果陣暫時唔開部份車站出口,要視乎相關出口係咪指明的逃生通道。

車公廟站、元朗站、屯門站等住宅項目的預留出口,設計時己經知道通車果陣唔會有呢個出口,
制定緊急疏散計劃時唔會包括呢D出口,所以隔N年先 ...

講開出口作逃生通道, 西港島線本身特別d, 如香港大學站, hku 一邊有成70米高, 成20層樓,
如果緊急情況, 如車站有火警唔用得升降機, 本身好難叫人行上20層樓梯逃生, 會唔會佢設計
時, 用返石唐咀出口為主作緊急逃生呢?
3ASV196.KE7270
PoohPoohJoe 發表於 2014-5-7 10:39 | 顯示全部樓層
有friend做survey呢行講開
話西港有兩張Contract既地方未搞掂
未必趕得切
不過我唔記得左佢講既係邊一部分@@
當然上次(好似三月?)MTR黎我堂LECTURE做PRESENT就話趕得切既
(PS.個時未爆高鐵單野,佢地個PRESENT都話緊高鐵準時...)
OTIS401 發表於 2014-5-7 14:17 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2014-5-7 06:39 發表

講開出口作逃生通道, 西港島線本身特別d, 如香港大學站, hku 一邊有成70米高, 成20層樓,
如果緊急情況, 如車站有火警唔用得升降機, 本身好難叫人行上20層樓梯逃生, 會唔會佢設計
時, 用返石唐咀出口為主作緊急逃 ...

記得呢度之前貼過份消防署既文件,講到HKU站既逃生路線
印象中係前住升降機既隧道前,會有指示牌亮著不准進人
叫班人唔好再行去升降機,隧道內既人就繼續行去用升降機逃生
但升降機大堂就唔係用番平時用開果個,而係要用樓梯上一層,用另一個升降機大堂等lift
kei_hk 發表於 2014-5-7 14:56 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2014-5-7 02:17 PM 發表

記得呢度之前貼過份消防署既文件,講到HKU站既逃生路線
印象中係前住升降機既隧道前,會有指示牌亮著不准進人
叫班人唔好再行去升降機,隧道內既人就繼續行去用升降機逃生
但升降機大堂就唔係用番平時用開果個,而係要用樓 ...

其實﹐座電梯塔是否真係沒有樓梯供緊急使用?

一些大廈的電梯﹐中間有多層不停﹐都會預番一些維修門/救生門在不停的樓層﹐斷估這座電梯培都應該有此需要﹐只不過平時唔會開放供普通人使用樓梯上落。
一旦連後備電都出事﹐困在這一段的人如果沒有樓梯做後備﹐最後的逃生路線﹐咪即係等死?

回上面一位﹐緊急時行上20層樓梯。如果真係要逃命﹐唔好話20層樓梯要上﹐40層你都會衝去跑上去啦。
當然﹐這是一個唔理想的做法。

ps. 之前新聞介紹話無樓梯﹐我估計只是平時不開放使用﹐所以便話無樓梯。在緊急通道設計而言﹐應該都會有樓梯的。

waterboy1984 發表於 2014-5-7 14:57 | 顯示全部樓層
最好就唔好等齊出口先通車啦,又唔係去唔到目的地

平地就上路面行多少少,
上HKU都仲有西寶城/山道樓梯/西邊街斜路

宜家D人搭非半山巴士/小巴一樣要咁行,多左MTR已經叫做方便左,唔理出口早通3個月有著數
3ASV196 發表於 2014-5-7 19:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-5-7 14:56 發表

一些大廈的電梯﹐中間有多層不停﹐都會預番一些維修門/救生門在不停的樓層﹐斷估這座電梯培都應該有此需要﹐只不過平時唔會開放供普通人使用樓梯上落。
一旦連後備電都出事﹐困在 ...

其實無人話過無樓梯....就算一般困升降機, 中間都應該有緊急通道俾消防去升降機......

但緊急情況下, 都唔會用作緊急出口叫人行20層樓上樓梯咁解....如果設計成咁, 唔只係唔理想, 而係不當...

3ASV196.KE7270
s3n370 發表於 2014-5-8 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-5-7 14:56 發表

一旦連後備電都出事﹐困在這一段的人如果沒有樓梯做後備﹐最後的逃生路線﹐咪即係等死?

回上面一位﹐緊急時行上20層樓梯。如果真係要逃命﹐唔好話20層樓梯要上﹐40層你都會衝去跑上去啦。
當然﹐這是一個唔理想的做法。

ps. 之前新聞介紹話無樓梯﹐我估計只是平時不開放使用﹐所以便話無樓梯。在緊急通道設計而言﹐應該都會有樓梯的。

呢條咁高0既樓梯無錯係緊急通道,但實際上唔係預俾一般人疏散,係俾消防員等人員進出事發地點。
一如高樓大廈有隔火層,唔少地底隧道/車站等都有庇護室,
(註:雙管隧道需要有通道互通。其中一條管道出事時,另一條管道就充當庇護室)
同外界有多重隔火設計,0係火災時俾人可以暫避一段相當長的時間。

樓上提到遇事時,車站內的人要上多一層先可以搭升降機逃生,本身果一層己經有隔火作用。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路