hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014 - 2015 年度油尖旺區巴士路線發展計劃 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 2014 - 2015 年度油尖旺區巴士路線發展計劃

張偉沖 發表於 2014-5-6 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-5-6 23:06 發表

41 改特快,但係繼續做何文田紅磡土瓜灣,往返青衣實際需求比起青衣往返旺角以南都要少,
無論縮去愛民,定係縮去紅磡,定係唔改道,都係垃圾方案

你又知唔知點解當時九巴係提出 41 改快,而唔係正正經經改其他幾條客量更多的油 ...

咪就係因為葵青班區佬麻煩囉,
你改42A, 長康個區佬一定唔會比你拉上長亨, 況且九巴立心要陰乾43C.

改呢條線反對聲音係最細, 因為山上山下有足夠的替代品, 改快左41 都唔會有很大影響.
改左41, 至少青南出旺角比宜家42A 快, 唔見得無好處.
盲目反對 香港已死
S3BL100 發表於 2014-5-6 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-5-6 23:24 發表

咪就係因為葵青班區佬麻煩囉,
你改42A, 長康個區佬一定唔會比你拉上長亨, 況且九巴立心要陰乾43C.

改呢條線反對聲音係最細, 因為山上山下有足夠的替代品, 改快左41 都唔會有很大影響.
改左41, 至少青南出旺角比宜 ...

你唔係一路都反區會霸權,支持九巴咩?點解又唔走去鬧班區佬山頭主義,
唔鬧佢地搞到要換個垃圾特快方案返來?
點解又唔走去支持九巴最初提出的41X尖咀特快方案?
fb.com/scientisthk2usa/
張偉沖 發表於 2014-5-7 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-5-6 23:51 發表

你唔係一路都反區會霸權,支持九巴咩?點解又唔走去鬧班區佬山頭主義,
唔鬧佢地搞到要換個垃圾特快方案返來?
點解又唔走去支持九巴最初提出的41X尖咀特快方案? ...

我咪一路罵緊陳笑文囉你又當看唔到, 自己LOOP 番以前的舊文啦.

總之任何特快的方案我都會支持, 不論係邊個形式的方案.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kay + 1 + 1 又講陳笑文,悶唔悶架你...

查看全部評分

盲目反對 香港已死
FD5410 發表於 2014-5-7 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-5-6 18:08 發表
第一年係葵青區嘈加價
第二年因為縮左去愛民就輪到九龍城就嘈
第三年玩埋紅磡循環線,有創意但無人buy呢..

有時都覺得呢d機械式重組建議真係好討厭

唔知早幾年邊個人比左個"41改特快"咁好既idea比九巴

結果九巴跟住 ...

事到如今, 我真係寧願佢斬左條 41 算
之後分返車俾 18/45 同青衣算

呢條 41, 改特快做青衣<->旺角紅磡又未必夠客
維持原狀又只係執到青衣死雞, 同 45 孖住到長沙灣道返九碼
縮短去長安改30分一班, 同 45 做''聯合班次''更加荒謬
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
S3BL100 發表於 2014-5-7 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-5-7 00:04 發表

我咪一路罵緊陳笑文囉你又當看唔到, 自己LOOP 番以前的舊文啦.

即係咁,你而家只係鬧緊人阻住 41A/44 組,但係你又支持九巴屈服於區會霸權,提出 41 改特快
不到亞皆老街以南的垃圾方案喎
fb.com/scientisthk2usa/
mak5052 發表於 2014-5-7 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2014-5-7 00:21 發表

事到如今, 我真係寧願佢斬左條 41 算
之後分返車俾 18/45 同青衣算

呢條 41, 改特快做青衣旺角紅磡又未必夠客
維持原狀又只係執到青衣死雞, 同 45 孖住到長沙灣道返九碼
縮短去長安改30分一班, 同 45 做''聯合班次 ...
把41同44P合併,青衣邨開行南橋仍做流水,甚至明年食埋212,是否可行?(44拉去青衣碼頭)
edhong 發表於 2014-5-7 00:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
jonathanngan 發表於 2014-5-7 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-5-7 00:32 發表

既然係咁,應該支持開放紅色小巴禁區先係正路播,老實講係長沙灣坐紅小去紅磡先係皇道囉,靠你條咩野6C、30X真係慳啲啦。

開放青衣紅小禁區,立即開條青旺特快,10蚊都有人坐。 ...

到時巴士大cut班之後轉30分鐘  全部變41 搞到少人既區冇車搭 因爲估計紅小會搶佔長發,之後

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ChungLam + 1 CY 疑為黑人物,唔搵機會畀紅小賺仲等幾時 ...

查看全部評分

jonathanngan 發表於 2014-5-7 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-5-7 00:04 發表

6X,63X都支持?可惜
特快唔係成日work,因爲巴士並非紅小/小巴。

就如你會唔會支持搞條九龍-西貢特快巴士?
edhong 發表於 2014-5-7 00:43 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽