hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 336轉936有冇下文?
開啟左側

[問題] 336轉936有冇下文?

ahwo1933 發表於 2014-6-21 11:59 | 顯示全部樓層

有無人知936今日(星期六)客量如何?
3bx 發表於 2014-6-21 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2014-6-21 09:48 發表
以星期六黎講 0800架車0900已經過晒銅鑼灣中心區
15分鐘已經上到青山公路 我覺得其實唔慢

以前336星期六 07:30頭班車,未夠08:15就到上環總站。
kps19862008 發表於 2014-6-21 15:36 | 顯示全部樓層
其實936應唔應該提早開出時間,例如改開7:20,7:35,7:50呢?
反正而家7:45,8:00班車有機會塞車耐咗,改下時間可能好d
GW4866 發表於 2014-6-21 21:13 | 顯示全部樓層

原帖由 samuelho668 於 2014-6-21 11:15 發表
如果將 40P 撥 4 班過 234C 做夠 6 班
然後 5 班 40P 改由北葵涌街市吉車起載
咁梨木樹就可以唔洗兜
石蔭又可以有吉車, 可以增加上車機會

至於936 其實可唔可以跟現有 40P 行, 然後 935 石籬車直行和宜合道?
總好過 ...
點解無啦啦要我40P減班
兼且石圍角梨木樹既人唔使去黃大仙鑽石山彩虹?
長遠應該要做大40P

936方面,應該要跟36B咁行出青公先岩
兜上石蔭路非常無謂
打開門,行出去,去遠啲!
kmb71k 發表於 2014-6-21 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 GW4866 於 2014-6-21 21:13 發表
點解無啦啦要我40P減班
兼且石圍角梨木樹既人唔使去黃大仙鑽石山彩虹?
長遠應該要做大40P

936方面,應該要跟36B咁行出青公先岩
兜上石蔭路非常無謂 ...

佢意思係將40P撥入去234C度
或者應該叫兩線合併
因為234C石圍角至觀塘一段同40P相同
但係我諗40P上葵涌客量已經飽和
無謂全部改用234C去服務呢班人
否則上葵涌的人唔駛旨意上到車到觀塘
以上回應,是否可行?是否合適?
行山友 發表於 2014-6-21 22:46 | 顯示全部樓層
40p基本上頭車都在石蔭上滿了, 石排街已經飛站
dicksonboy 發表於 2014-6-21 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 sammyleung719 於 2014-6-21 09:48 發表
以星期六黎講 0800架車0900已經過晒銅鑼灣中心區
15分鐘已經上到青山公路 我覺得其實唔慢

15分鐘仲響石梨停緊紅綠燈喎
上面板友講得岩,入石蔭路完全係冇謂,浪費接近5分鐘時間
除非長遠黎講想食埋935石梨車,否則336>936意義不大
Idiotism is idiots being idiotic
samuelho668 發表於 2014-6-22 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2014-6-21 22:59 發表

15分鐘仲響石梨停緊紅綠燈喎
上面板友講得岩,入石蔭路完全係冇謂,浪費接近5分鐘時間
除非長遠黎講想食埋935石梨車,否則336>936意義不大

其實而家 936 最後都係石俊樓出, 所以如果跟 40P 行可能好過落返和宜合道再上去
而且 936 跟 40P 行都係經石籬, 大隴街巴總已經有 935, 咁 936  唔一定要咁樣兜入去
當然和宜合道可能要補返條線落去, 咁用 935 石籬車直出和宜合道似乎最適合
而家兜上石蔭似乎有D趕客

至於 40P 分拆+撥入 234C 純粹係唔想梨木樹乘客兜上安蔭, 唔係要減班, 兩區出觀塘都係十一班車 (9+2 變 6+5)

FBI2 發表於 2014-6-22 10:48 | 顯示全部樓層
稍後時間,我會提出一個絕PLAN給梨木樹雙寶,呢個絕PLAN對佢地簡直又愛又恨. 當然,我不會只向他們提出,會聯同其他荃灣和葵青既議員都知呢個PLAN,內容就係:

1/ 32和36B合併,36B總站延長至梨木樹,而早上36X特快班次維持梨木樹開出
2/ 因應32取消和36B延長路線,40P將改為每日全日服務,非繁時每30分鐘一班

一推呢個建議,梨木樹肯定又愛又恨. 如果佢地死攬36B係梨木樹做總站,40P就無法轉全日,難以向區內街坊,以及上葵班議員交代. 如果佢地要40P全日捨棄36B總站,就代表佢地多年的山頭主義進一步被削弱.

梨木樹想要快車,睇怕一日雙寶未下台,一日都好難實現. 不如想想將35X轉全日減價,取消35A,同時31B延長至安蔭,這樣仲好.

石圍角方面,如果取消32後,有條更密的36B駛過來,兼有全日的40P,他們絕對支持.

你話夠唔夠絕?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
32 + 1 感謝 建議 40P 全日

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
samuelho668 發表於 2014-6-22 10:55 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-6-22 10:48 發表
稍後時間,我會提出一個絕PLAN給梨木樹雙寶,呢個絕PLAN對佢地簡直又愛又恨. 當然,我不會只向他們提出,會聯同其他荃灣和葵青既議員都知呢個PLAN,內容就係:

1/ 32和36B合併,36B總站延長至梨木樹,而早上36X特快班次維持 ...

36B總站 一直係梨木樹, 無需延長
40P 石圍角無位做全日總站, 除非 石圍角總站得返一條 40P
如果35X 跟 35S 行再跟234X行, 可以取消埋 35S
安蔭唔知有無位放 31B, 不過唔緊要, 可以將235M 改行循環線放葵芳總站