hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 更改 2D 及 6D 線
返回列表 發新帖
開啟左側

更改 2D 及 6D 線

hon_son_wilson 發表於 2014-5-11 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-5-10 01:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
東行客量好過西行,的確同收費有關,但我個 point 係
以舊 40 咁既客量,其他更有需求的地區排隊等緊要車同 quota,深水步觀塘直線好明顯唔會係 priority。

而如果兩繁梅花間竹,一班入彩虹道,一班直去觀塘,後者收 $6.1 其實係合理,因為舊 40 分段都係收 $6.1…

深水埗來往觀塘收$6.5或以下都已經合理,如果講priority,觀深地鐵要轉車/等2次車,
唔使轉車嘅黃大仙鑽石山嘅11C咪更加無理由存在? 點解唔加強13M,211駁地鐵算數?

原帖由 S3BL100 於 2014-5-10 01:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
15A 食 24 兜理旺角就太大諗頭,車程太長,唔入旺角我已經預計一單連休 90 分鐘。
而且啟晴邨入伙後,24 已經多左唔少客。
另外亦唔見得需要咁做去俾 2A 拉直,因為流水段仲有 796C。

我將 15A 咁改,亦唔期望食太多藍田深水步客,我的構想入面
藍田深水步會另有真命天子,不過服務範圍同行法都會唔同。
15A 到時食深水步九龍灣、深水步啟德、啟德觀塘巿中心、藍田九龍灣(不過要加雙向分段)、
藍田界限街/太子道西,加少少藍田深水步、觀塘深水步,都差唔多。

我估你講嘅真命天子,應該係類似九巴建議縮短後的42延長版,即係過山線。
藍田九龍灣15A宜家都無雙向分段,真係要加就不如加埋深水步九龍灣雙向分段
S3BL100 發表於 2014-5-11 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2014-5-11 00:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

深水埗來往觀塘收$6.5或以下都已經合理,如果講priority,觀深地鐵要轉車/等2次車,
唔使轉車嘅黃大仙鑽石山嘅11C咪更加無理由存在? 點解唔加強13M,211駁地鐵算數?

11C 竹園、秀茂坪都唔近地鐵,要上山落山,已經好唔同…
目測 11C 每架車竹園觀塘客,比起舊 40 觀青客仲要多,而且佢地真係無其他選擇,
絕對無理由為左補償一個有其他選擇的地區,而搞到遠離鐵路地區要搭駁腳車駁地鐵囉…

一邊就嫌地鐵要轉一次車,一邊就要人地巴士駁地鐵俾兩程車錢?重組唔係咁做的。

仲有,論 priority,可以睇下而家有幾多條新界觀塘線,
包括但不限於改道後的 40,兩繁爆到七彩都未有得加班…

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-5-11 00:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我估你講嘅真命天子,應該係類似九巴建議縮短後的42延長版,即係過山線。
藍田九龍灣15A宜家都無雙向分段,真係要加就不如加埋深水步九龍灣雙向分段

42 而家齋做四順都夠客,藍田西九線無必要行山,拉長 42 亦必然遭到好大反對,想快就一定行觀塘繞道。

至於 15A,如果按照我的構想,斬開兩條,之後藍田段駁深水步,因為行車里數增加,
全程收費必然由 $5.5 加到 $6.5 至 $7.3 之間(視乎總站擺位),
藍田九龍灣係既有服務,要唔加價就唯有加雙向分段,或者即日回程優惠,
但深水步九龍灣唔係既有服務,以九巴立場無必要咁做。
fb.com/scientisthk2usa/
hon_son_wilson 發表於 2014-5-11 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-5-11 00:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

11C 竹園、秀茂坪都唔近地鐵,要上山落山,已經好唔同…
目測 11C 每架車竹園觀塘客,比起舊 40 觀青客仲要多,而且佢地真係無其他選擇,
絕對無理由為左補償一個有其他選擇的地區,而搞到遠離鐵路地區要搭駁腳車駁地鐵囉…

...

我無話過斬11C補觀深,只係質疑11C大部份與港鐵重疊,點解唔可以改用地鐵? 唔知由竹園山上去觀塘半山嘅又有幾多個呢?

我問過9巴&運輸署,拉長少少296C去長沙灣,來回改經長沙灣道可行唔可行? 佢哋就死都唔肯郁?
只要加最多1架車,佢哋又話影響班次影響行車時間影響原有乘客,咁40提速影響觀深果D唔係乘客咩? 講起都把幾火
S3BL100 發表於 2014-5-11 12:17 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-5-11 00:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我無話過斬11C補觀深,只係質疑11C大部份與港鐵重疊,點解唔可以改用地鐵? 唔知由竹園山上去觀塘半山嘅又有幾多個呢?

我問過9巴&運輸署,拉長少少296C去長沙灣,來回改經長沙灣道可行唔可行? 佢哋就死都唔肯郁?
只要加最 ...

11C 黃大仙至觀塘的確同地鐵重疊,亦無咩人由竹園去觀塘半山,
問題係絕大部分客源係竹園往返彩虹至觀塘,秀茂坪/翠屏往返牛頭角至彩虹鑽石山,
都係地鐵無法取代…

可以搭地鐵果班客,一早就搭左地鐵啦,有幾多個仲咁神心等 11C?

八十年代好鍾意玩呢類住宅區 - 工商區 - 住宅區的設計,
令到條線兩個方向都有客,套用到 11C 身上,叫做岩岩好…

起碼唔似得條 42,搞到四順長沙灣遠多過青衣/荔景往返九龍城,於是九巴要縮線。

唔係話條線好好客,條線幾乎肯定蝕緊本,但係如果而家要由觀塘道拎走/削減巴士線,有排都未輪到佢。
起碼兩繁雙向都要企,舊年轉定點同時,減左兩架車俾 5M,結果搞到條線爆瀉,即刻急急腳換大車補鑊…

要控制觀塘道巴士流量唔容易,因為大部分途經觀塘道巴士線,的確有唔少客係沿途上落。
當然有例外,果D觀塘道佔乘客數目唔多,或者本身乘載率奇低,又或者本身夠客
可以拆線唔經觀塘巿中心的,會係最理想的重組對象。

呢個前提下,93K 同埋你口中的 296C,都會係打擊對象首選…

296C 本身繁忙時間載客率都係得六成幾,沿途大部分路段有其他替代品,條線的存在價值真係好低。
如果話將 296C 東行改埋行長沙灣道,結果必然會比而家仲衰多幾錢重。
試諗下,而家假假地仲有荔枝角道幾個站唔近地鐵,吸到懶人等車,
但係改埋去長沙灣,有幾多乘客會咁神心等 15-20 分一班車,慢慢塞旺角九龍城去觀塘,
車費又唔係平過人幾多?個個都走晒落地鐵喇。

296C 東行改行長沙灣道,等同抽走遠離鐵路地區資源,俾有地鐵/其他選擇地區
多一個無競爭力、無吸引力的選擇,成個大方向已經錯。

巴士公司亦無社會責任,開條線或者重組路線,同其他交通工具重疊,而目的只係俾人多一個選擇。
ma212223 發表於 2014-5-11 15:28 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

如果行龍翔道落嘉頓,避開來往旺區/經過旺角嘅路段
成條線已經有競爭力得多

40已經大把觀美客
觀深照住做20分鐘一班唔見得唔夠客

另外,回上面努力爭取緊觀深直線嗰位,$6.5係絕對唔到價
13D咁嘅客量咁嘅距離,已經俾人陰亁緊
想九巴有心做,至少特快$7.5

一出RDP   要去鵝頸橋?
hon_son_wilson 發表於 2014-5-11 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-5-11 12:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

試諗下,而家假假地仲有荔枝角道幾個站唔近地鐵,吸到懶人等車,
但係改埋去長沙灣,有幾多乘客會咁神心等 15-20 分一班車,慢慢塞旺角九龍城去觀塘,
車費又唔係平過人幾多?個個都走晒落地鐵喇。

296C 東行改行長沙灣道,等同抽走遠離鐵路地區資源,俾有地鐵/其他選擇地區
多一個無競爭力、無吸引力的選擇,成個大方向已經錯。

巴士公司亦無社會責任,開條線或者重組路線,同其他交通工具重疊,而目的只係俾人多一個選擇。

荔枝角道行去長沙灣道荃灣線,同青山道行出去一樣距離,
咁當年40改道咪都係「等同抽走離鐵路地區資源」??

至於「同其他交通工具重疊,而目的只係俾人多一個選擇。」,
目前觀荃葵有3個選擇(巴士/紅小/地鐵),觀青/觀美得2個(紅小/地鐵)。
觀青早繁所見,東行李鄭屋邨以東根本無人上得到紅小,所以嘉頓到石硤尾甚至只得港鐵。
成個荃葵計有38,40,40P,42C,234C去觀塘,觀深得一邊有296C,人口比例有差幾倍咁多?
觀荃葵居民有咩方法,可以出一分力舒緩觀塘道擠塞情況??

原帖由 ma212223 於 2014-5-11 15:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果行龍翔道落嘉頓,避開來往旺區/經過旺角嘅路段
成條線已經有競爭力得多

40已經大把觀美客
觀深照住做20分鐘一班唔見得唔夠客

另外,回上面努力爭取緊觀深直線嗰位,$6.5係絕對唔到價
13D咁嘅客量咁嘅距離,已經俾人陰 ...

想知點解14,16同13D差唔多里數,9巴陰13D唔陰14,16??
觀深直線(美孚-觀碼)一程未夠14公里,同13D,14,15,16比距離,只係長過15,
觀深又無行高速,再睇埋296C觀深分段$6.9,點計都未到$7.5。
當然,以9巴性格,86C改286C都建議加21%收$10.3,
觀深直線上一上觀繞,9巴收到同38,40同價都夠膽。
S3BL100 發表於 2014-5-12 01:45 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-5-11 23:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

荔枝角道行去長沙灣道荃灣線,同青山道行出去一樣距離,
咁當年40改道咪都係「等同抽走離鐵路地區資源」??

至於「同其他交通工具重疊,而目的只係俾人多一個選擇。」,
目前觀荃葵有3個選擇(巴士/紅小/地鐵),觀青/觀美得2個(紅小/地鐵)。
觀青早繁所見,東行李鄭屋邨以東根本無人上得到紅小,所以嘉頓到石硤尾甚至只得港鐵。
成個荃葵計有38,40,40P,42C,234C去觀塘,觀深得一邊有296C,人口比例有差幾倍咁多?
觀荃葵居民有咩方法,可以出一分力舒緩觀塘道擠塞情況??

This has been discussed ad nauseam...

問題係 40 從來係荃灣同觀塘的資源,應該係以滿足兩邊總站區的需要為首。
既然兩邊都同意拉直條線,而且荃葵觀塘需求事實的確大過荃葵九龍城、觀塘深水步好多,
又減左三架車俾 6D,而家又有埋賣大包轉乘,到底又有咩問題?

嫌荃葵太多選擇,深水步太少選擇之前,請先睇下觀塘往返荃葵,
同埋觀塘往返深水步,需求差幾遠?
40 未改道前,下繁 40 同 296C 九龍灣都仲有位坐,相反 38/40P/42C 就迫爆,
而其餘時間 40 深水步東行去觀塘(唔包括有 6D 的九龍灣/牛頭角一帶),一車可能都係得 10-20 個客。
40 改道後,296C 繼續有大把位揀,38/40P/42C 繼續迫爆,
234C 梨木樹上唔到車,40 亦雙向頂閘,下繁東行葵興、西行九龍灣可以飛站。

事實已經證明觀塘荃葵需求大好多,唔好唔記得 40 仲要綁埋一大堆荃葵轉乘,
尤其是無 40P 的荃威海濱麗城深井,同埋將荃未開之前的觀塘半山,呢班客之前係要俾兩程車錢兼慢慢碌地鐵,
所以唔好單睇 40 途經地區有地鐵咁簡單,無視兩邊一大班轉乘客。

咁人地真係咁多客,多到上唔到車,就唔好見到人地咁多條線,而自己無,就眼紅…

你地嫌地鐵迫爆,所以要深水步有多架巴士「選擇」去觀塘,
但事實係果段地鐵迫爆,係因為荃葵往返觀塘的交通長期未被理順,
大把人搞到要搭地鐵,甚至駁一程車轉地鐵,為地鐵帶來不必要的壓力。
(就算而家都係,40/40P 齊齊迫爆上唔到車,成堆荃葵 M 線朝朝倒成堆客落地鐵,
當中相信都仲有一定數目東九客)

荃葵往返觀塘,巴士比起地鐵有優勢,車程更快,由巴士做返呢班客係合理;
同樣地,深水步觀塘流水段,巴士快唔過地鐵,巴士做多少少荃葵客,
留返多少少位俾深水步人上地鐵,按巿場需求調節服務,根本亦好合理,只係撥亂反正。

40 改道前,荃葵客塞爆地鐵,慢慢站站停,深水步嫌上唔到車,搞到走去搭比地鐵更慢的其他交通工具,先係規劃失誤。

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-5-11 23:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

想知點解14,16同13D差唔多里數,9巴陰13D唔陰14,16??
觀深直線(美孚-觀碼)一程未夠14公里,同13D,14,15,16比距離,只係長過15,
觀深又無行高速,再睇埋296C觀深分段$6.9,點計都未到$7.5。
當然,以9巴性格,86C改286C都建議加21%收$10.3,
觀深直線上一上觀繞,9巴收到同38,40同價都夠膽。

咁事實係 13D 乘載率係呢幾條線入面最差,而且有替代品,例如 1A/95,又收貴少少,巴士公司當然陰乾 13D…

不過 14 都唔係好得幾多,事實係呢幾條線計,客量真係 13D < 14 < 15 < 16 咁排,當中 16 上繁藍田山頂未必上到車,
但 13D 落到牛頭角仲有大把位企,甚至唔使企…

13D 如果觀塘段維持現有走線,對秀茂坪都係太兜,應該晨早飛起觀塘牛頭角…
呢D又係規劃失誤,秀茂坪有幾條跨區線爆到上唔到,但係 13D 太兜搞到秀茂坪使用量唔多,
而觀塘又有太多選擇,13D 淪為執雞線,又係本末倒置。
RV361@68E 發表於 2014-5-15 17:51 | 顯示全部樓層
[quote]原帖由 GU9338 於 2014-5-9 19:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
拉長路線後有 45 分鐘做一單 , 加上唔經九龍塘學校區 , 應該可以維持得到 ...

原諒本人的回帖速度。
但是現在2D線原有的行車時間是30分鐘+15分鐘休息,而此時間已經略嫌不足,而過鐘導致脫班的機會也頗大(塞3-5分鐘基本上已經過鐘),因此在所有條件都不變的情況下2D把拉長,脫班勢必更為嚴重。還有,拉長行車時間之後,多出來的15分鐘從哪裡找?所以如果要維持現行班次的話,我認為加一車是必須的。
The founder of HV6963's workshop