hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵應否再加密平日晚上班次?
開啟左側

港鐵應否再加密平日晚上班次?

gsrc0525 發表於 2014-5-9 00:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近港鐵先將荃灣線及觀塘線星期一至四晚上加密至四分鐘一班(星期五晚係3.5分鐘一班),另外港島線星期五晚係四分鐘一班。

雖然港鐵唔少路線四點幾已經開始加班(荃灣線四點鐘已經有加班車出廠),
不過,香港人收工時間越來越遲,開OT已是家常便飯,
令到下晝五點幾車廂仲係好多位,
就算係平日六點幾傳統繁忙時間,都好似越來越少人等車。
到晚上八、九點左右,商業區仍然有大把人收工,
夜晚十一二點車廂都仲係迫爆。

所以平日晚上是否要再加密班次,另外更改晚上繁忙時段間隔,
例如晚上七點後才開始晚繁時段,2.5分鐘一班,
直到尾班車開出為止,這建議是否可行?
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
kei_hk 發表於 2014-5-9 09:55 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2014-5-9 12:40 AM 發表
所以平日晚上是否要再加密班次,另外更改晚上繁忙時段間隔,
例如晚上七點後才開始晚繁時段,2.5分鐘一班
直到尾班車開出為止,這建議是否可行?

唔知你這一句真正之意﹐是否把現時黃昏5點幾開始的繁忙時間班次推遲﹐去到7點才開始繁忙時間?

如果係﹐我第一個反對。

你應該講﹐把黃昏/晚上的繁忙時間班次進一步延長。
5點幾至6點放工的人﹐大有人在﹐加埋其他市民及旅客﹐如不用繁忙時間班次﹐足以班班打爆。

HE7921 發表於 2014-5-9 10:21 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2014-5-9 00:40 發表
最近港鐵先將荃灣線及觀塘線星期一至四晚上加密至四分鐘一班(星期五晚係3.5分鐘一班),另外港島線星期五晚係四分鐘一班。

雖然港鐵唔少路線四點幾已經開始加班(荃灣線四點鐘已經有加班車出廠),
不過,香港人收工時間越來 ...

即係將荃灣線平日晚繁行34抽車至午夜才收車?
期待香港出現載161人的E500 MMC
jonathanngan 發表於 2014-5-9 10:24 | 顯示全部樓層

冇乜需要。反而東涌綫假日晚繁可以加。
 樓主| gsrc0525 發表於 2014-5-9 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-5-9 09:55 發表

唔知你這一句真正之意﹐是否把現時黃昏5點幾開始的繁忙時間班次推遲﹐去到7點才開始繁忙時間?

如果係﹐我第一個反對。

你應該講﹐把黃昏/晚上的繁忙時間班次進一步延長。
5點幾至6點放工的人﹐大有人在﹐加埋其他市民及旅客 ...

可能四至七點只係加密少少,例如四分鐘加密到三分半鐘一班,
通常呢個時段只係學生客同少數較早放工嘅人較多,
七點後先真正開始晚繁。

原帖由 HE7921 於 2014-5-9 10:21 發表

即係將荃灣線平日晚繁行34抽車至午夜才收車?

荃灣線2.5分鐘行唔到34抽車,好似星期六日間行27抽車咁,維持2.5分鐘一班直到尾車時段。

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
kei_hk 發表於 2014-5-9 10:46 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanngan 於 2014-5-9 10:24 AM 發表
冇乜需要。反而東涌綫假日晚繁可以加。

其實東涌線一向都唔係無客 (尤其是巴士服務水平有所下降)﹐亦唔係無客源﹐只不過班高層忘記了這條線其中一個重任 -- 分流荃灣線的過海部份壓力。

只要去荔景留意一下有幾多人係轉乘荃灣線﹐這便可以講出究竟班客係唔係唔願意在香港(中環)行一大段﹐去換取更快的車程。
奈何班次方面....... 卻令人卻步。

算啦﹐車又唔夠﹐加上傳聞的電力系統未有能力加車(比現時繁忙時間再密的班次)﹐想東涌線再加班﹐真係一件難事。

kei_hk 發表於 2014-5-9 10:54 | 顯示全部樓層

原帖由 gsrc0525 於 2014-5-9 10:40 AM 發表

可能四至七點只係加密少少,例如四分鐘加密到三分半鐘一班
七點後先真正開始晚繁。

荃灣線2.5分鐘行唔到34抽車,好似星期六日間行27抽車咁,維持2.5分鐘一班直到尾車時 ...

4-7 只加少少?

你自己去九龍塘﹐太子﹐旺角﹐尖沙咀﹐金鐘等車站﹐看看是否每班車是否清到客﹐特別係6:30打後。(唔好忘記這些時段已經係最繁忙的班次)
仲要7點後才正式繁忙時間 3個字 : no eye see。

GY8940@93A 發表於 2014-5-10 21:03 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2014-5-9 10:40 發表

可能四至七點只係加密少少,例如四分鐘加密到三分半鐘一班,
七點後先真正開始晚繁。

荃灣線2.5分鐘行唔到34抽車,好似星期六日間行27抽車咁,維持2.5分鐘一班直到尾車時 ...

我平日下繁 (17:45左右) 日日由中環搭港島線去太古, 呢個時間基本上係車接車咁嚟咁滯, 就算要等最多都係分零鐘. 但係咁嘅班次都可以經常連灣仔都上唔晒 (我講緊車尾, 前面可能仲衰), 開3.5分鐘 1 班? 傻的嗎?
HE7921 發表於 2014-5-11 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2014-5-9 10:40 發表

荃灣線行34抽車就係想行2分鐘一班至午夜收車
期待香港出現載161人的E500 MMC
 樓主| gsrc0525 發表於 2014-5-16 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2014-5-11 22:29 發表

荃灣線行34抽車就係想行2分鐘一班至午夜收車

早上大部分人需要於九時正開工,但晚上放工時間較為分散,
所以早上有必要行較密班次(2分鐘一班或更密),
晚上班次則略疏少許(數十秒左右)。