hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 政府放棄興建西貢段單車徑
返回列表 發新帖
開啟左側

政府放棄興建西貢段單車徑

EX-TL 發表於 2014-5-11 13:19 | 顯示全部樓層

在馬路兩旁增設路肩踩單車不行, 會阻礙交通工具上落客,
單車徑可免卻踩踩下要停車或左顧右盼路上的車輛, 增加安全性.
jonathanngan 發表於 2014-5-11 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2014-5-11 11:39 發表
我個意思係不如擴闊西沙路增加路肩

既然咁多位師兄都認同香港人踩馬路會有危險
咁不如政府檢討單車政策,
要踩馬路就要考牌啦
考牌可以係簡單上個course, 考筆試
唔一定要考路試架 ...

但d村民想保留兩邊d樹
busfunfun 發表於 2014-5-12 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 11-5-2014 05:19 發表
在馬路兩旁增設路肩踩單車不行, 會阻礙交通工具上落客,
單車徑可免卻踩踩下要停車或左顧右盼路上的車輛, 增加安全性.
其實阻礙交通工具上落客並唔係重點
係英國London,巴士車尾全部都有Stay Back標誌
提醒車手小心
路肩設單車徑係香港唔可行原因最主要係
大部分道路使用者未習慣讓騎單車人士先過
而政府未有大力推動單車運動
加上利用單車作通勤工具係香港並未普及
所以先未有相關措施

不過,相反黎講,TFL(Transport for London)都積極改善跟市內單車設施
盡量將單車徑同行車道獨立分隔
加強道路使用者既安全
http://www.london.gov.uk/sites/default/files/Cycling%20Vision%20GLA%20template%20FINAL.pdf

ksmbh 發表於 2014-5-12 23:25 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2014-5-11 11:39 發表
我個意思係不如擴闊西沙路增加路肩

既然咁多位師兄都認同香港人踩馬路會有危險
咁不如政府檢討單車政策,
要踩馬路就要考牌啦
考牌可以係簡單上個course, 考筆試
唔一定要考路試架 ...

馬路危險問題係其他駕駛者唔會理踩單車人士既安危
多過係車手問題...

DIH 發表於 2014-5-13 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2014-5-12 23:25 發表

馬路危險問題係其他駕駛者唔會理踩單車人士既安危
多過係車手問題...

當你在西沙路雙白線上緊斜,前面有架單車,
你自己無所謂,但後面拖住成串車,對頭車亦唔少,
條路多彎多斜多樹多石,前路不清好難抽頭,你會點諗?

香港馬路比起外國繁忙好多,馬路本身又唔夠人闊,真係唔適宜在馬路踩單車。
而家西貢每逢weekend都打爆停車場,海傍廣場已經好多人,巴士又打晒蛇餅,
如果再多一班人踩單車入去,西沙路同西貢墟都未必負荷得到。

樓主| limited 發表於 2014-5-13 12:13 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2014-5-13 10:03 發表

香港馬路比起外國繁忙好多,馬路本身又唔夠人闊,真係唔適宜在馬路踩單車。
而家西貢 ...

忽發奇想, 不如利用99R的大量剩餘空間
發展成一條可載單車的假日巴士線往來泥涌同西貢

bose_hung 發表於 2014-5-13 15:44 | 顯示全部樓層

原帖由 limited 於 2014-5-13 12:13 發表

忽發奇想, 不如利用99R的大量剩餘空間
發展成一條可載單車的假日巴士線往來泥涌同西貢

是不是要搞清楚,
在西沙路加設單車徑的目的,
到底是「郊野樂」,
還是純粹一種運輸的過程呢?

如果西沙路加設單車徑的目的,
只是「運單車到西貢」的話,
何不直接於西貢搞「消閒式單車活動」?
SSBT 發表於 2014-5-13 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2014-5-13 10:03 發表

而家西貢 ...
所以我提議加路肩
講到尾都係駕駛者既態度
學蘇局長所講, 欠缺包容
=0=
kei_hk 發表於 2014-5-14 12:12 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2014-5-13 10:03 AM 發表

而家西貢 ...

仲有的係一條大上斜﹐單車使用者一路向上行﹐有誰人確保可以一口氣唔停上斜?

跟單車的第一部車有智慧的便會保持距離﹐隨時停車避單車因為唔夠氣而停車﹐避免撞上單車。但後車隨時唔為意便會撞上﹐雖然唔係單車直接引起的問題﹐但都是間接做成的。

有時﹐真係唔好以為單車友真係好有安全意識﹐不論在馬路定單車徑﹐有時真係話停便停﹐在路中心即停﹐唔會涯多2步去路邊才停車﹐真係累死唔少人。

kei_hk 發表於 2014-5-14 12:16 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2014-5-13 11:39 PM 發表
所以我提議加路肩
講到尾都係駕駛者既態度
學蘇局長所講, 欠缺包容

加得路肩﹐倒不如直接加單車徑﹐最少2類車有分隔﹐提升安全程度。

我真係唔認同所有單車使用者都知到自己的能力﹐得知自己是否有能力在一般平坦的馬路及上落斜的馬路上使用單車﹐2類馬路對體力需求相差很遠的。
另外﹐道路本身的繁忙程度﹐亦是唔少單車使用者有所忽略的﹐自己的體力及駕駛單車的經驗又是否勝任。