hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [更新再更新!]5M早上客量調查+對「啟德四草」路線建議( ...
開啟左側

[更新再更新!]5M早上客量調查+對「啟德四草」路線建議(見#46)

kmbodth 發表於 2014-5-18 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2014-5-18 09:44 發表

64K唔駛用?
一架都好。
架VDL未有著落,而u廠攞咁多架新車又攞埋去嘅話,放架短龍畀k廠不成問題吧。
如果VDL掛606都一樣可甩架ATSE去5M。
ccchhhuuunnn 發表於 2014-5-19 10:08 | 顯示全部樓層
清唔曬啲客,居然唔係雙層代單層但走去用成本更高嘅加班
呢間係咪九巴黎嫁
toyl 發表於 2014-5-19 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-5-19 10:08 發表
清唔曬啲客,居然唔係雙層代單層但走去用成本更高嘅加班
呢間係咪九巴黎嫁

咁又未必喎,要睇下架5D-S30走呢個柯打果一個鐘收入會唔會多咗,用油會唔會用少咗……
ME9661 發表於 2014-5-19 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 sam745522 於 2014-5-18 23:32 發表
協調道轉右係可以轉右嘅
問題係宏光道轉左入啟華街唔可以比11米轉
至於5D係唔可以比雙層24 因為5D繁忙時間有一兩班係可以頂閘嘅

但係24有好多班都爆棚喎
6516 發表於 2014-5-20 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-5-18 17:31 發表

安唔安全架?

5M果塊就唔拆得, 但24同5D果塊其實有得傾
當12米車都係咁樣私牌行, 我又睇唔出係唔係咁唔安全

如果他日12米車都可以行呢邊走, 24用大單, 107入埋去就太美好了
6516 發表於 2014-5-20 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ME9661 於 2014-5-19 23:53 發表

但係24有好多班都爆棚喎
24爆搵5D找數, 跟住咪到5D爆囉, 咁又再換呀?
最簡單o既就係九廠搵多幾架12米車番黎換落5C, 5C甩短金出黎咪搞掂晒囉
HN2280 發表於 2014-5-20 01:56 | 顯示全部樓層

原帖由 6516 於 2014-5-20 00:31 發表
24爆搵5D找數, 跟住咪到5D爆囉, 咁又再換呀?
最簡單o既就係九廠搵多幾架12米車番黎換落5C, 5C甩短金出黎咪搞掂晒囉

呢期九廠咪咁岩食緊堆牛肺龍囉
簡簡單單塞落去 11B 到嘔幾架大白豪出黎
然後再將堆大白豪塞落 5C 嘔啲短金呀 AV 出黎囉

至於九巴肯唔肯為左條 24 / 5D 搞咁多野就唔知啦下
ME9661 發表於 2014-5-20 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 HN2280 於 2014-5-20 01:56 發表 調

呢期九廠咪咁岩食緊堆牛肺龍囉
簡簡單單塞落去 11B 到嘔幾架大白豪出黎
然後再將堆大白豪塞落 5C 嘔啲短金呀 AV 出黎囉

至於九巴肯唔肯為左條 24 / 5D 搞咁多野就唔知啦下 ...

一個月都唔知掉幾多掛牌車啦!
你係邊到拿到架雙層
唔同要全香港乘客幫你諗??
咁大間公司調幾架車有幾難??
某厶司唔係話從心出發???
GU9338 發表於 2014-5-20 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ME9661 於 2014-5-20 23:30 發表

一個月都唔知調幾多掛牌車啦!
你係邊到拿到架雙層
要全香港乘客幫你諗??
咁大間公司調幾架車有幾難??
司唔係話從心出發???
首先請閣下執下錯別字 , 錯字比起 Treegun 既仲多 , 真係睇到一舊雲

第二 , 24 受重視既程度 , 心照
其實要調雙層就一定調到既 ,
只不過大把線爆過 24 都未加車換車個陣 ... 不停出文要求九巴關注係佢眼中係 Small potato 既線 , 真係合乎現實 ?

請用文明來說服我。
PE3529 發表於 2014-5-20 23:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-5-18 23:53 發表
一架都好。
架VDL未有著落,而u廠攞咁多架新車又攞埋去嘅話,放架短龍畀k廠不成問題吧。
如果VDL掛606都一樣可甩架ATSE去5M。
直接d 換大車落606 la