hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 你地理想中嘅沙田區域性重組係點樣
開啟左側

[服務調整] 你地理想中嘅沙田區域性重組係點樣

流星☆雨 發表於 2014-6-13 03:25 | 顯示全部樓層

原帖由 chr00265 於 2014-6-13 00:05 發表
關於新田圍同水泉澳, 其實可唔可以兩條村之間整個密車循環線, 再加上山下BBI方便村民?話就話密車, 但其實以兩條村咁近, 收費可以壓到好低之餘($2.5~3, 隨便定價), 咁近距離三至四部車都夠晒做單位數班次, 開埋電動巴 ...
計返里數,收費同282一樣就得,$2.5~$3無乜可能。

咁整,索性拉長去威院補償埋新田圍往返醫院既服務好過啦
chr00265 發表於 2014-6-13 03:39 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2014-6-13 03:25 發表
計返里數,收費同282一樣就得,$2.5~$3無乜可能。

咁整,索性拉長去威院補償埋新田圍往返醫院既服務好過啦
我都講左個價錢隨便定, 實際真係咁開就當然另計(望向288都話要收人4.1), 其實提出咁既行車法主要方便兩條村既居民上落山(新田圍<>車公廟站, 水泉澳村<>沙田圍站), 兩邊駁埋只係順便做埋學生客咁解, 如果有齊雙向分段收費+BBI仲好
不過如果去得威記就基本斬得82K?
kiwai 發表於 2014-6-13 07:22 | 顯示全部樓層
原帖由 chr00265 於 2014-6-13 03:39 發表
我都講左個價錢隨便定, 實際真係咁開就當然另計(望向288都話要收人4.1), 其實提出咁既行車法主要方便兩條村既居民上落山(新田圍車公廟站, 水泉澳村沙田圍站), 兩邊駁埋只係順便做埋學生客咁解, 如果有齊雙向分段收費 ...

奈何以九巴「賺到盡」的心態, 兩線合併收282價實屬不可能
如果只為方便學生客, 只需加288/81K八達通轉乘就可以
無謂兩條線夾硬拉埋一齊
BlackBird 發表於 2014-6-13 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 chr00265 於 2014-6-13 03:39 發表
我都講左個價錢隨便定, 實際真係咁開就當然另計(望向288都話要收人4.1), 其實提出咁既行車法主要方便兩條村既居民上落山(新田圍車公廟站, 水泉澳村沙田圍站), 兩邊駁埋只係順便做埋學生客咁解, 如果有齊雙向分段收費 ...

要斬82K,仲有美林<>新田呢個位.....
P960早日摺線
ph_wcfaa 發表於 2014-6-14 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-6-12 16:04 發表

馬市烏溪沙要直出九龍就要搶走富安架車架拿?
依家D人咁野蠻既

仲要行公路唔快得幾多果度先死. 最多比你快5分鐘!

但係要 40000人靠條又疏又兜既 89C, 新281X 肯定超疏. 抽起頻密既 89D,87D, 甘倒退既建議點可能贊成?

81C, 40X 你點改唔理你. 因為講真, 43X->轉車,87D+281X 組合又完全補足到個服務. 其他現有服務你要抽走, 恐怕都好難做到.

至於 681經唔經亞公角街既問題~ 容議員果日開會都只係查詢下會議記錄只前係咪無人反對姐. 當然, 我個人歡迎 681加入行走亞公角街 ga.

原帖由 張偉沖 於 2014-6-12 12:46 發表

宜家富安錦泰要直出九龍, 馬市烏溪沙唔駛?

你的口吻好似尊貴的容議員.

佢只係幫富安居民爭取權益姐, 睇唔出佢係呢個議題上有咩問題.

流星☆雨 發表於 2014-6-14 07:14 | 顯示全部樓層
原帖由chr00265 於 2014-6-13 03:39 發表

82K已經行將就木,美林到新田圍呢段,整條82A/學板友S3BL100講既開條新田圍美田青沙算啦。
260X 發表於 2014-6-14 10:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ph_wcfaa 於 2014-6-11 23:57 發表
睇唔到點解要支持 89D 飛亞公角街

你甘既 purpose 富安錦泰會無咗一條直接出東九龍既線. 得返一條爛鬼又疏又兜路既線. 完全不能接受!!

支持維持現狀
286M改兩繁,再加車落89C咪得囉,
橫掂佢沙中線後即死
chan6723 發表於 2014-6-14 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2014-6-14 07:14 發表

82K已經行將就木,美林到新田圍呢段,整條82A/學板友S3BL100講既開條新田圍美田青沙算啦。

美林去新田圍, 迫人 283 轉 282 算啦, 返放學時間開三兩班 82A 搞掂...
教導子女遠離益童
GU9338 發表於 2014-6-15 11:32 | 顯示全部樓層
聽聞有份亂 draft 沙田 RIP 既人出左事
張某唔係撐份野無問題既咩 ? 點解佢地會俾人炒呀

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3BL100 + 1 + 1 點解成個P&amp;D炒晒,張生仲坐得晌度? ...

查看全部評分

請用文明來說服我。