hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) [問]永東深圳灣→廣州時間表
開啟左側

[問]永東深圳灣→廣州時間表

樓主| GD1570 發表於 2014-7-7 15:13 | 顯示全部樓層

我今天買咗永東返廣州的票,深圳灣上HKD$70/位。

回程我考慮緊中旅定永東
最主要考慮係永東好耐先可以上高速,但中旅通常華廈開完停埋中酒就上高速。
但我想問中旅會唔會有廣州去深圳灣嘅車票發售?
幾多錢一張?香港中旅社有冇得賣?
華廈售票處我知道有,但我怕去到先買會無晒飛啊!

謝解答。
你有你可愛,我有我好笑。
2A_DL13 發表於 2014-7-7 16:08 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2014-7-7 15:13 發表
我今天買咗永東返廣州的票,深圳灣上HKD$70/位。

回程我考慮緊中旅定永東
最主要考慮係永東好耐先可以上高速,但中旅通常華廈開完停埋中酒就上高速。
但我想問中旅會唔會有廣州去深圳灣嘅車票發售?
幾多錢一張?香港中旅社 ...

深圳灣上車收港紙?
Your global lifestyle partner..
 樓主| GD1570 發表於 2014-7-7 16:24 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2014-7-7 16:08 發表

深圳灣上車收港紙?

我唔係喺深圳灣買的,我係去V.CITY買預售票。
仲畫埋位坐邊....都OK嘅...

(單程V城去广州要HKD$90)
 樓主| GD1570 發表於 2014-7-8 11:05 | 顯示全部樓層

我已經找到中旅深圳灣資料了..

深圳灣→廣州,HKD$80
廣州→深圳灣,HKD$75
可以喺中旅社網站買飛,然後去中旅社各分行換票。

比永東貴,但南行華廈開全部只經中酒就上高速
永東就全部由華廈開經流花車站、東方賓館同天河正佳廣場先上高速,時間上睇就慢得多
所以貴$5都買返中旅算了。

反而想知環島及粵港有冇賣深圳灣票..
環島我SEND電郵去問過,佢答覆係你可以喺深圳灣上,但就要畀由香港上嘅價錢
粵港就直頭無回音添...
但因環島都近華廈(佢喺廣州賓館有站),所以都想知道埋有冇囉。
2A_DL13 發表於 2014-7-12 11:13 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2014-7-8 11:05 發表

...

唔合法既野正規化?

--

另外順便問,有無人知道深圳灣上江門,班車頭車開幾點?

Your global lifestyle partner..
 樓主| GD1570 發表於 2014-7-12 21:29 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

中旅江門頭車09:15深圳灣開
但我相信最早應該係中信,08:00荃灣開去深圳灣
可能會早中旅少少...

另我CONFIRM香港中旅社可以淨買內地段的巴士票
(BOTH網上購買或直接落門市)
仲可以揀位劃埋位添..

KC6831 發表於 2014-7-20 19:28 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2014-7-8 11:05 發表

比永東貴,但南行華廈開全部只經中酒就上高速
永東就全部由華廈開經流花車站、東方賓館同天河 ...
中酒 19:55 返香港果班已經 行足 三個站,唔係班班得 2 個站咁少o既 ~
永東又係怪,18:00 華夏開返香港,只係去天河正佳就直落香港
謝謝您。
 樓主| GD1570 發表於 2014-7-20 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 KC6831 於 2014-7-20 19:28 發表
中酒 19:55 返香港果班已經 行足 三個站,唔係班班得 2 個站咁少o既 ~
永東又係怪,18:00 華夏開返香港,只係去天河正佳就直落香港

中酒無19:55班車
華廈就有19:55,但去到中酒20:15就上高速啦

永東最怪係17:00嗰班,
之前班班由正佳開都係40,佢無端端少咗5分鐘
仲要入咗繁忙時間,真係想知個司機點跑。

順道出埋少少REPORT,剛來回廣州一轉..
星期六朝早買咗09:00永東深圳灣→華廈
預著B3X超多人搭,過晒關去到永東車位啱啱好08:55
問站務員架車喺邊,竟然話架車未到...
早知就唔跑啦....
09:05架車埋位,係西雞
站務員/司機話要坐滿人先走,結果09:30先走得
其實我想問咁SET 09:00走車有乜用呢?
如果拎住09:00張票搭下一班車又得唔得呢...
沿江高速真係超級通順,反而落返北環就塞塞地車...
之後只係停咗暨大同正佳之後就直飛華廈
唔知係咪司機知道無人落東方同流花吧...
2小時左右

回程星期日15:10中旅華廈返深圳灣
(唔搭返永東係因為永東要兜到去暨大先上高速,中旅貴$5但過中酒就上高速,感覺上快好多啊)
搭港中旅VOLVO 9300,個人認為正過西雞
15:10準時華廈開車,15:30準時中酒開車
沿江平均飛105KM,當然又係無乜車啦
17:10埋深圳灣口岸,剛剛好2小時
唔知永東回程停四個站做唔做到這個時間....

沿江高速真係好正,個出入口做正喺深圳灣口岸出面,
真係連燈位都唔駛停。

反而想問中旅會唔會喺深圳灣都係上滿客先走?
係嘅話整個時間表出嚟做乜呢?

ivan4965 發表於 2014-7-21 00:54 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

印像中永東廣州線北行既尾站先係流花同東方
仲要2個站group埋
 樓主| GD1570 發表於 2014-7-21 22:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ivan4965 於 2014-7-21 00:54 發表
印像中永東廣州線北行既尾站先係流花同東方
仲要2個站group埋

那我又不敢肯定是不是正確..
因為我只係第一次搭..

但這又奇怪,明明南行總站在華廈,點解北行反而唔係華廈做尾站,
而要兜返轉頭呢...