hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴貼通告新招
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴貼通告新招

DA78 發表於 2014-5-25 22:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

又唔知係咪舊聞...老九裝個框去插張通告

但係好昜比人攞走...

Gary_B 發表於 2014-5-25 22:29 | 顯示全部樓層
用索帶掛站柱 一樣易被攞走
kay 發表於 2014-5-25 22:29 | 顯示全部樓層
其實可以既話搵個大聲公廣播啦
反正好多香港人都唔用眼睇呢d通告就去等車,隻耳仔就話要被動接收資訊,除非聾左啦

(以上只限路線大幅更改路線、更改服務時間)
世界很簡單 人類很複雜
limited 發表於 2014-5-25 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-5-25 22:29 發表
反正好多香港人都唔用眼睇呢d通告就去等車,隻耳仔就話要被動接收資訊,除非聾左啦

(以上只限路線大幅更改路線、更改服務時間) ...

咪即係上年118係紅隧口個招
每分鐘粵普英循環播一次
咁o岩遇正脫班要等15分鐘就聽足15次

kei_hk 發表於 2014-5-26 10:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-5-25 10:29 PM 發表

(以上只限路線大幅更改路線、更改服務時間) ...

大把人帶 "耳聾機" 出街﹐有廣播都係話無架啦。

kei_hk 發表於 2014-5-26 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2014-5-25 10:29 PM 發表
用索帶掛站柱 一樣易被攞走

我反而想知張通告有無過膠 (或其他防濕措施)﹐事關好似在下雨天都有機會令到通告濕水。

EX-TL 發表於 2014-5-26 11:14 | 顯示全部樓層

對熟客來講, 一到巴士站就行去排隊欄, 條排隊欄唔係排向通告欄, 一樣冇乜人留意到.
lsc04d11 發表於 2014-5-26 12:43 | 顯示全部樓層
我反而好奇會否少左兩張豬紙。。。

最好的宣傳方法,根據八達通紀錄寄宣傳去乘客屋企,但會被指侵犯私隱,如果寄哂去所有受影響住址又太貴
或者可以每星期整個電視節目在Roadshow播,最好梗係去埋大台播
kei_hk 發表於 2014-5-26 14:06 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-5-26 12:43 PM 發表
我反而好奇會否少左兩張豬紙。。。

最好的宣傳方法,根據八達通紀錄寄宣傳去乘客屋企,但會被指侵犯私隱,如果寄哂去所有受影響住址又太貴
或者可以每星期整個電視節目在Roadshow播,最好梗係去埋大台播 ...

你話有自動增值 或 個人八達通都可以用到交易紀錄去通知乘客﹐如果係租用版又點?  無人有這一堆人的資料的。

所以﹐用到這個方法﹐便需要乘客自己申請才可以行得通。由於是乘客自己申請﹐資料由乘客自己提供﹐所以不存私隱問題﹐亦令所有乘客有可以享用此服務。

不過﹐運作成本其實幾高下﹐除了初期的建立成本高之外﹐每次要發通知都需要專人去交易紀錄去 load 資料搵番相關的人﹐都幾花資源的。

至於roadshow.....  你想當廣告出﹐定係在走馬橙去show。
作用... 唔係話用﹐只不過唔少人上車都唔會睇囉(做低頭族 或 大戰周公)﹐又或者根本個mon/廣播係有問題。下層人多時又未必睇到﹐上層坐得後又睇唔到。

用了上面2個方法﹐車站通告亦要存在﹐事關仲有一批好日都唔坐一次的乘客﹐乘客去到車站要看通告的。

又去番以前的方法﹐除了車站乘客通告外﹐仲有區議員幫手﹐在不同的大樓自動自覺貼出內容。點解以前有效﹐而家無效?

根本而家唔少人﹐已經唔再留意身邊的事物﹐你做齊所有方法又點?  都係唔會留意唔會去睇﹐做幾多都無用啦。

如果針對巴士公司主動一點去通知乘客﹐其實都唔係無方法的﹐參考番上面八達通方法﹐由乘客自己提供資料﹐但唔係用八達通交易紀錄﹐而是按分區(eg: 荃灣﹐葵青﹐屯門.......)﹐只要區內有任何一條巴士線有改動﹐便自己發出e-mail (或其他方法) 通知已登記的乘客﹐這個方法似乎更為可行。

EX-TL 發表於 2014-5-26 15:28 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

整個好似"香港政府通知您"或"MTR mobile"的app, 只要一download左, 每有新通知, 無論係臨時定永久改動,
甚至係突發資訊, 全部"叮"一聲, 手機即時收到, 比較傳統的市民, 繼續用舊方法睇通告, 咁先貼近市民的生活節奏.

近年開始在網上發佈突發消息, 唔係冇用, 而係有幾多人會特登上你九巴網, 撳埋入去望下有冇事發生響我想搭果條線,
然後先去搭, 或者諗其他乘車方法, 咁樣整黎效用有限, 反而九巴官方有app又唔加以善用, 呢方面九巴真係要諗諗,
成本可能高左, 但留意到o既人一定比現行方法多.