hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵都會票會否加價?
開啟左側

港鐵都會票會否加價?

1005 發表於 2014-6-22 11:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

是咁的
6月8日買左一張都會票
6月9日開始第一程
7月8日到期
因為中間有放假
預計7月8日可以完成39程留返張飛

但港鐵6月29日加價
怕都會票跟隨調整價格
所以考慮6月28日先買一張都會票
在7月9日開始頭程時使用

請問有無消息指都會票會跟隨調整?
謝謝解答
快樂有時,唯有Timely
lzengalau 發表於 2014-6-22 15:13 | 顯示全部樓層
都會票係今年既推廣優惠, 唔受今年加價影響.
kei_hk 發表於 2014-6-22 17:19 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2014-6-22 03:13 PM 發表
都會票係今年既推廣優惠, 唔受今年加價影響.

正確係上年加價的產物,去到最後才推出,並不是今年加價的推廣優惠。

不過,並無消息話都會票會在月尾加價。
MTR 亦唔會叻到新開賣的多程車票,一個月便要加價,你估唔怕比人插到爆咩。

樂仔〞 發表於 2014-6-22 17:59 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2014-6-22 11:37 發表
是咁的
6月8日買左一張都會票
6月9日開始第一程
7月8日到期
因為中間有放假
預計7月8日可以完成39程留返張飛

但港鐵6月29日加價
怕都會票跟隨調整價格
所以考慮6月28日先買一張都會票
在7月9日開始頭程時使用

請問 ...

想要張飛姐 , 第 40 程係尖沙咀 / 尖東出就已經得
K仔 發表於 2014-6-22 19:58 | 顯示全部樓層
唔會加

今日22/6,如果29/6或1/7加價而到而家都未公佈,港鐵畀人插到上天花板都似
lsc04d11 發表於 2014-6-23 06:10 | 顯示全部樓層
樓主會唔會真係諗多左?

(我個人諗法,下年都未必會加價,始終$10一程易計數,而且到你普通車程要加價而呢張飛唔加價,每年一定會多左人買……根據某報及某前鐵路主席的陰謀想法,搏人短程用錯飛,港鐵會賺得更多)

kei_hk 發表於 2014-6-23 09:58 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-6-23 06:10 AM 發表
樓主會唔會真係諗多左?

(我個人諗法,下年都未必會加價,始終$10一程易計數,而且到你普通車程要加價而呢張飛唔加價,每年一定會多左人買……根據某報及某前鐵路主席的陰謀想法,搏人短程用錯飛,港鐵會賺得更多) ...

你真係想下好啦

今年唔加只不過推出1個月﹐在定價上已經考慮埋今次加價。

真係為香港人﹐老早有更多針對港人的優惠啦﹐甚至唔加價(或提升回程的回贈以扺消加幅)。

仲有﹐這一張都會票其實係上年加價已經提出﹐講了今年年頭推出﹐結果又要去到最後一刻才推出﹐呃多你5個月﹐等你以為係今次新加價的優惠。

kei_hk 發表於 2014-6-23 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-6-22 05:59 PM 發表

想要張飛姐 , 第 40 程係尖沙咀 / 尖東出就已經得

樓主好似唔係想keep張車票﹐只是怕下周加價﹐唔可以再用$400買一張新車票﹐令到7月起要支付更多的車費。
所以﹐樓主便考慮在6月未加價之前﹐預先買多一張車票﹐利用最遲啟用日的走盞﹐令到7月都有平車票使用。

樂仔〞 發表於 2014-6-23 10:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-6-23 10:36 發表

樓主好似唔係想keep張車票﹐只是怕下周加價﹐唔可以再用$400買一張新車票﹐令到7月起要支付更多的車費。
所以﹐樓主便考慮在6月未加價之前﹐預先買多一張車票﹐利用最遲啟用日的走盞﹐令到7月都有平車票使用。 ...

預計7月8日可以完成39程留返張飛」

睇清楚先覆人啦磚家
kei_hk 發表於 2014-6-23 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2014-6-23 10:52 AM 發表

「預計7月8日可以完成39程留返張飛」

睇清楚先覆人啦磚家

sorry﹐我睇漏了幾隻字。

講真﹐樓主都打算自己放棄最後一程去keep車票﹐其實都唔需要刻意問這條問題。

反正都係蝕一程車﹐加唔加價都唔影響這程車的損失。因為他損失的一定係現時手上已買入的車票﹐一定唔會受加價影響。

即使下個月真係加價﹐同是否預先買定張新車票無關﹐因為都係自己計數﹐舊車票39程幾時用完(或有效期幾時完)﹐新車票要自己計算啟用期的走盞﹐任何一項符合唔到/夾唔到 自己的行程需要﹐蝕得仲「金」。