hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) LCC之旅 - MM068 & UO625 (回程已貼)
開啟左側

LCC之旅 - MM068 & UO625 (回程已貼)

SmiTHy 發表於 2014-7-2 00:29 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2014-6-30 20:48 發表
HKE唔肯俾錢租多班車, 唔關AA事
我做隔離公司咁耐 十架有九架機都Outer Bay 都唔知租車要計Airline錢
我只係知我次次叫車佢次次都唔比車我者
511-513得五部車用
咁係AA問題定公司問題
bombmanhk 發表於 2014-7-2 01:09 | 顯示全部樓層
MM D 位真係窄到......我上次坐MM去KIX
坐左成程機, 都唔知有冇訓得半個鐘, 成程機隻腳都唔知點放先舒服, 又唔知點瞓得著
gordon 發表於 2014-7-2 08:23 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2014-6-30 21:33 發表

AA話批中國雙頭車可以載90人,實際上70人已經收工要出車,因為AA盤數係無計行李,但實際邊可能無隨身行李,你估Business Jet咩...
再加上HX UO瘋狂用outer bay,平日HX A330都走去泊outer bay,令到巴士車源更緊張,開走一班車後 ...
有傳A320及737級數(應該都包括MD90系列或更小的航機), 在香港機場如果泊自滑位的話, 泊位費會比泊登機橋平, 可能係呢個原因, 所以身為LCC的UO才善用了Outer Bay.
(接駁巴士的費用不知是否包括在泊位費內, 因為泊得Outer Bay根本沒可能不用接駁巴士)

上次坐HX283返香港, 架A332泊Outer Bay, 簡直係惡夢. (不過黎緊1/8都係坐HX283返香港, 仲要係坐更大的A333)

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
rickywk 發表於 2014-7-2 15:58 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2014-7-2 08:23 發表
有傳A320及737級數(應該都包括MD90系列或更小的航機), 在香港機場如果泊自滑位的話, 泊位費會比泊登機橋平, 可能係呢個原因, 所以身為LCC的UO才善用了Outer Bay.
(接駁巴士的費用不知是否包括在泊位費內, 因為泊得Ou ...

Low budget airlines或者Narrow body泊outer bay都叫理解,但HX連A330呢d大機都長泊outer bay上落客,真係阻住地球轉
bombmanhk 發表於 2014-7-2 21:21 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-7-2 08:23 發表
(接駁巴士的費用不知是否包括在泊位費內, 因為泊得Ou ...

我5月頭坐HX283/4 (兩次都係333) 都係用橋落客喎, 用outer bay 真係辛苦...
但身為LLC 的MM 都係用橋

cmatcu 發表於 2014-7-2 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2014-6-30 17:21 發表
同埋有個問題,呢轉機只派了兩部巴士
每部車只能載78人,兩部車total都只載到156人
但呢部A320有174人,連埋班客既Hand Carry行李真係夠載咩?

小弟之前六月中搭 Jetstar 返香港,
在outer bay 只有兩架單頭中國巴士等我們,
但Jetstar A320 載180人,
小弟幸好上到第二架巴士,
見到最後上唔晒,
架巴士開到落隧道(南面通道)都未見到有巴士來,
唔知剩下的人要等多久了.
cmatcu 發表於 2014-7-2 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 bombmanhk 於 2014-7-2 21:21 發表

我5月頭坐HX283/4 都係用橋落客喎, 用outer bay 真係辛苦...

其實不少LCC 在香港都用橋, 例如 Tigerair, AirAsia, Cebu Pacific, 同 Scoot, 就算春秋都常用
只有 Jetstar 差不多一定用 outer bay (雖然萬中都有一兩次用橋)

ho2012 發表於 2014-7-3 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2014-7-2 21:21 發表

我5月頭坐HX283/4 (兩次都係333) 都係用橋落客喎, 用outer bay 真係辛苦...

我有次搭泰國東方用747泊outer bay落客真係想死 用3架車載
gordon 發表於 2014-7-3 08:15 | 顯示全部樓層
原帖由 cmatcu 於 2014-7-2 21:36 發表

其實不少LCC 在香港都用橋, 例如 Tigerair, AirAsia, Cebu Pacific, 同 Scoot, 就算春秋都常用
只有 Jetstar 差不多一定用 outer bay (雖然萬中都有一兩次用橋)
以前UO未係LCC之前, 多數用衛星客運廊(5XX閘口), 但LCC化後的UO, 幾乎全用Outer Bay.

Scoot可能是B777的關係, 用橋的泊位費同Outer Bay一樣......
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
cmatcu 發表於 2014-7-3 11:48 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2014-7-3 08:15 發表
以前UO未係LCC之前, 多數用衛星客運廊(5XX閘口), 但LCC化後的UO, 幾乎全用Outer Bay.

我覺得衛星客運廊也不太方便,
因為有次搭 tigerair 埋衛星客運廊,
落到去送一架幾空的接駁車尾,
但下一架還是等了超過五分鐘,
呢架當然載唔埋 (因為坐我後面仲有大半隻機的乘客),
仲要不幸地接駁車一過了飛機通道後便停了超過十分鐘,
為的是要等兩隻機 push back!
結果最後有三架接駁車一齊等開,
咁樣等一等由落機到過入境用了大約半個鐘,
真係火都黎,
唔知 AA 有無打算改善衛星客運廊的接駁交通?...

Scoot可能是B777的關係, 用橋的泊位費同Outer Bay一樣......

會否同時間都有關?
記得好似 2011 年尾 2012 年頭 Jetstar 又有相近時間晨咁早的飛機,
又係用橋唔用 outer bay 的.