hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) LCC之旅 - MM068 & UO625 (回程已貼)
開啟左側

LCC之旅 - MM068 & UO625 (回程已貼)

cn2661_2d32 發表於 2014-7-3 17:50 | 顯示全部樓層

原帖由 SPkent 於 2014-7-1 02:32 發表
各位好,
依照各師兄所言, 係咪所有 Neoplan Shuttle Bus 都已被換掉?

上星期六出境同今星期三入境坐U0, 兩次(來回太空站)都係Neoplan.
車廂勁暗, 又勁打冷震. 批車應該真係夠期.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
s205163 發表於 2014-7-4 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ho2012 於 2014-7-3 01:16 發表

我有次搭泰國東方用747泊outer bay落客真係想死 用3架車載

發現OX多用了Outer Bay。
s205163 發表於 2014-7-4 11:13 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2014-7-2 01:09 發表
MM D 位真係窄到......我上次坐MM去KIX
坐左成程機, 都唔知有冇訓得半個鐘, 成程機隻腳都唔知點放先舒服, 又唔知點瞓得著

離題一問:TR
D定係MM
D(JA801P-JA803P)
cmatcu 發表於 2014-7-4 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 s205163 於 2014-7-4 11:13 發表

離題一問:TR窄D定係MM窄D(JA801P-JA803P)

我估計是差不多?
因為兩者都不是 slimline seat 又一樣行數?
不過我個人對 slimline seat, 特別是 Jetstar 的椅下方沒有 magazine pocket, 也有意見,
就是後方乘客如果腳長又唔生性頂椅背,
背部的"按摩"會好應
尤其是佢每幾分鐘就轉一轉位
ho2012 發表於 2014-7-4 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 s205163 於 2014-7-4 11:11 發表

發現OX多用了Outer Bay。

不過張架747用Outer Bay落客就唔係咁好囉
 樓主| OTIS401 發表於 2014-7-5 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2014-6-30 23:12 發表

咁又真係羅命既,如果我咁玩的話,我唸會轉返轉,東入阪走,揀以下航班就完美

UO624     香港發23:50   羽田抵05:05

UO689     關西發01:35   香港抵04:35

MM067   關西發21:05   香港抵23:55 ...

其實揀去程MM回程UO,另一個考慮係行李原因
MM只可以托一件20KG內的行李,UO就不限件數但總共唔過20/30KG就可以
回程時如果買得太多野,都可以分開兩pack寄倉
kj103 發表於 2014-7-5 18:04 | 顯示全部樓層

我5月搭UO689用Outer bay 出1架車都夠膽啦
 樓主| OTIS401 發表於 2014-7-5 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 kj103 於 2014-7-5 18:04 發表
我5月搭UO689用Outer bay 出1架車都夠膽啦

曾經係隔黎討論區聽過
UO三條航線(ICN、KIX同HND)長期都爆滿,而HND係甚少出優惠既航線

至於其他航線例如番大陸果D,淡季時幾乎載空氣咁滯
呢D班次出一部車都叫正常,但UO689都夠擔死出一架?
唔通將來堆機黎香港泊outer bay果陣,因為冇車所以要班客做走地雞行番去terminal?

mckhgc 發表於 2014-7-6 20:32 | 顯示全部樓層
離題一問:不知樓主是用甚麼方法由大阪往東京?巴士、?新幹線?飛機?
樓主認為哪一種方式較可取?
 樓主| OTIS401 發表於 2014-7-6 20:39 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2014-7-6 20:32 發表
離題一問:不知樓主是用甚麼方法由大阪往東京?巴士、?新幹線?飛機?
樓主認為哪一種方式較可取?

本來有諗過夜行巴士,但短短幾日搭咁多次red eye交通,驚自己頂唔順
於是考慮坐ANA國內線,當時做緊外國人優惠,好似港幣800左右包稅就飛得
(LCC冇考慮過,因為前往KIX及NRT出市區的時間太耐)

不過同行的朋友偏向想坐新幹線,京阪神行程中的最後一日係京都,京都落番去大阪伊丹又麻煩
所以搭左Nozomi落東京