hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩鐵合併對巴士的影響
開啟左側

兩鐵合併對巴士的影響

pochi 發表於 2006-4-12 02:49 | 顯示全部樓層

原帖由 TP人 於 2006-4-11 20:16 發表

不過七月開始,
307 有回程九折,
平均一程 $18.3
與 $14.6 相差 $3.7
但是 307 要即日來回才可以有此價錢 ($18.3),
未來的「地九聯盟」唔駛即日來回就有 $14.6 ......

1. 如果巴士公司見到咁既情況都唔借D意減多D價(例如"支持跨區就業,單程9折,來回8折")
咁就抵佢地啦。

2. 九巴可唔可以唔幫手掛名做那批K12/14/17/18,屈人搭$3.9嘅71K,來提高307嘅競爭力?
hk_ayu 發表於 2006-4-12 18:41 | 顯示全部樓層
原帖由 pochi 於 2006-4-12 02:49 發表
2. 九巴可唔可以唔幫手掛名做那批K12/14/17/18,屈人搭$3.9嘅71K,來提高307嘅競爭力?

咁都得
相信九巴咁做一定惹民憤,
甚至被徹消專營權

如果九巴真係咁做,
咁起沙中線時地鐵記住要掘爛d路,
甚至紅磡過海一個假唔該掘穿紅隧,
d巴士仲唔死
~誰@359~ 發表於 2006-4-12 19:13 | 顯示全部樓層
原帖由 pochi 於 2006-4-12 02:49 發表

都唔洗咁既,佢只需要將呢堆線變成自家線
之後好似701咁叫九鐵畀錢包起條線,但係就開到疏一疏趕客
咁一來有九鐵錢落袋,d人又坐自己車啦
字大只顯得人自大
leslie 發表於 2006-4-12 20:41 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-12 19:13 發表

都唔洗咁既,佢只需要將呢堆線變成自家線
之後好似701咁叫九鐵畀錢包起條線,但係就開到疏一疏趕客
咁一來有九鐵錢落袋,d人又坐自己車啦

車,九鐵是因為法例唔可以直接收程巴士錢,唔知地鐵又可唔可以?如果可以,咪shift巴士部過去地鐵lor...

再唔係,九記唔do,咪搵新/城記lor
lch 發表於 2006-4-13 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Mel 於 2006-4-11 17:06 發表
講開鐵路....如果第日地鐵起埋南區線, 新城真係會慘失呢個戰略性重點lu....

呢區就因為無乜競爭先搞到佢地d服務不太完善,
有地鐵反而令2巴認真咁改善服務!
GK9636 發表於 2006-4-13 12:40 | 顯示全部樓層
原帖由 lch 於 2006-4-13 01:07 發表

呢區就因為無乜競爭先搞到佢地d服務不太完善,
有地鐵反而令2巴認真咁改善服務!

新城減班賣車機會更大
GK9636@ATENVIRO
KY9143 發表於 2006-4-13 13:10 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-4-11 22:13 發表

有仇唔出奇

睇下多次訪問馬鞍山人都係串咀臉咁答:
「錢呢d野唔重要」
「都唔係錢o既問題」
「哦,錢之嘛」

咁錢真係唔係咁重要既...
係重要既就唔會有人捨86c搭巴士轉鐵路啦
Beautiful Fighters
nelson72A 發表於 2006-4-14 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-4-12 18:41 發表

咁都得
相信九巴咁做一定惹民憤,
甚至被徹消專營權

如果九巴真係咁做,
咁起沙中線時地鐵記住要掘爛d路,
甚至紅磡過海一個假唔該掘穿紅隧,
d巴士仲唔死

咁地鐵記住要預留一筆錢(可能係數以億計)賠償俾巴士公司同紅隧
巴士公司/紅隧有權向地鐵追討因為掘穿紅隧所導致既車費/隧道費損失

hk_ayu 發表於 2006-4-14 13:37 | 顯示全部樓層
原帖由 nelson72A 於 2006-4-14 12:53 發表

咁地鐵記住要預留一筆錢(可能係數以億計)賠償俾巴士公司同紅隧
巴士公司/紅隧有權向地鐵追討因為掘穿紅隧所導致既車費/隧道費損失

點解要賠俾巴士公司??
巴士公司並非紅隧物主

gn3509 發表於 2006-4-14 15:20 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-4-14 13:37 發表

點解要賠俾巴士公司??
巴士公司並非紅隧物主

如果咁都掘得穿,香港肯定要付出沉重代價
首先,一定有唔少數量既車被浸壞,而且隨時傷亡慘重,因為一掘穿,水就只會越流越多,
以紅隧既交通情況,未必疏散得切,賠償會係數以千萬甚至億計
之後要抽走積水,再修復,呢筆錢都唔會細得去邊,亦起碼要花一段時間
期間,由於大量車流改行其他過海隧道,尤其東隧,車輛由1號幹線改行7號幹線或5號幹線去東隧過海,
由於九龍東交通網本身已經繁忙,咁樣將會有大塞車,結果7號5號會塞番轉頭
拖累獅隧及大隧,一號幹線亦無可避免會癱瘓,連鎖反應下,
連可應付最多車既2號幹線亦遲早癱埋
港島區既情況亦唔會好得多,
就算東廊都可能會全日塞車,唔好提告士打道,香港仔隧道呢啲平時已經塞開既
若果紅隧唔能夠响短時間內修復,最終連三幹,西隧都難逃塞車既命運,因為呢啲都要連番其他幹線
結果全個香港就算唔癱晒都癱大半,
呢個既影響將會係全港性,因此而引致既生產力損失將難以估計,
政府亦預左要面對客運業同貨運業因延誤既索償

你憎巴士係你既事,但唔好講呢啲一啲都唔好笑既笑話,紅隧出事影響唔係影響巴士公司咁簡單,係全個香港

今期流行:690是原罪