hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 馬鞍山巴士路線重組
開啟左側

馬鞍山巴士路線重組

alex_yu1992 發表於 2014-8-5 04:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-8-5 00:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
即係人口未到頂
兼且廣源黃泥頭仲有82X
唔同成個馬南留一條89C

83X再上水泉澳當然係明顯既事
連水泉澳應該會服務大概60000人
參考15年既分界
R33/34有38000人
R24減走頌安之後有11000人
計落都接近50000人
仲有講緊 ...

人口係未到頂咁又點?
新果啲公屋,居屋要最快10年後先起好
會唔會太早就做定改特快?
cut左到時再開返都仲得
我真係未見過一條線為左10後人口會多而倒足10年米
嘩!生意可以咁做迦?(呢條唔係社區責任線)

你計人數都無用
86C夠經得多地方,
加加埋埋果啲區嘅人口仲比89C多好倍
但非繁客量未又係麻麻?
呢個係需求問題,人多就未必個個都用嘅
50000人(聽濤雅苑有邨巴出鑽石山都唔理照豪比你)當中起碼過一半人係繁忙時間返學,返工
咁試問又有幾多個居民非繁係需要條89C?
重點係咁多人返曬工,返曬學
又有幾多人真係需要?
事實有眼比你睇緊
正如點解77區點解一條全日過海線都無
係呀繁時錦泰富安果一帶全部都好客(馬鞍山有邊條線繁時唔多客)
非繁真係養得起?
養得起681P就唔會咁多年淨係做2味
呢個係需求問題,人數再多都無用

Snoopy@FB8617 發表於 2014-8-6 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 alex_yu1992 於 2014-8-5 04:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

人口係未到頂咁又點?
新果啲公屋,居屋要最快10年後先起好
會唔會太早就做定改特快?
cut左到時再開返都仲得
我真係未見過一條線為左10後人口會多而倒足10年米
嘩!生意可以咁做迦?(呢條唔係社區責任線)

你計人數都 ...
知道86C咩境況既
可解唔識放落去89C身上?

83X一樣都係純住宅
89C都仲話有個間療養院睇下
又唔見你前文講到83X前景好淡?

黃泥頭廣源直頭有架82X
反觀條NR823 中段冇車,非繁30分鐘一班
只要89C肯俾返少少心機做都可以拉返一大班客轉頭

返到問題核心
同89D為飛黃泥頭連帶寧願俾83X全日燒住錢先都得既
而家現兜兜89C一炮拉去特快仲可以順手雞埋286M
比起而家89C/286M兜慘情
89D繼續都要谷富安來得化算

話說680有被建議拉入去77區
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
alex_yu1992 發表於 2014-8-6 09:44 | 顯示全部樓層
86C咩境況點會唔知
我只係帶出一樣野
果區人住得多就算係獨市線都係無咩人坐
當然86C係需要改特快,但班次都同86C係一樣

而迦89D經黃泥頭果個時段已經反映倒83X有得做水泉澳年尾入伙
下年就可以改建議
相反馬南呢邊就要等多10年

89C執286M客?
非繁286M本身啲客仲小過89C
仲未計有班馬市客叫兩飛

重點係NR823住戶坐係唔洗錢
只要係屋企預岩時間就得
相返89C你改特快同密都好
點夠NR823做?
快一定唔夠人快,價錢更加唔洗比

680上年建議過
反對左之後今年再無有關建議
本身條線已經兜再咁兜只會做爛條線
681 sell特快老九新城都唔夠膽改呢條水喉
當年建議過一次拉去烏溪沙
反對左之後拉左條680X

其實馬鞍山非繁養唔起2條觀塘線
留返條大隧駁腳仲好(286M)
可以轉其他線去第二區e.g 85X,82X,85M,89D,681,307(如果日後轉車站做得好的話)
當然89C都可以做相同嘅野
但一過左大隧到觀塘就倒米
相反286M?落左鑽石山就上返大隧回程
286M一定比89C賺得更多

呢個已經係營運成本問題

做駁腳方面睇唔出89C有咩優勢比286M好

都係果句政府發展問題
填左個海無諗過之後會令到馬南同馬西大細邊嘅交通問題
馬鐵更加離譜
要行鬼死咁遠先坐倒

我只能答點改左改變唔倒大細客
(其實都幾嚴重,但馬鞍山啲條線點行都好結果都一樣)
Cut左去最實際

Snoopy@FB8617 發表於 2014-8-6 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 alex_yu1992 於 2014-8-6 09:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
86C咩境況點會唔知
我只係帶出一樣野
果區人住得多就算係獨市線都係無咩人坐
當然86C係需要改特快,但班次都同86C係一樣

而迦89D經黃泥頭果個時段已經反映倒83X有得做水泉澳年尾入伙
下年就可以改建議
相反馬南呢邊就 ...

既然明白86C係顯示出既係區內路線太長引政客量偏低
89C點解講咁耐都仲係唔明?

而家89C覆蓋既範圍已經接近到日後83X既黃泥頭+水泉澳既水平
日後再發展既時候馬南大有機會仲多過83X覆蓋人口既數目
咁既然閣下認為83X有力全日既
89C同樣都有力全日特快
人口接近,仲要得佢一條線出東九

NR826係就係居民唔使俾
但一樣要俾錢落去觀塘
唔見得89C因此冇競爭力

286M少客都好
合方向既10個客上老隧都有掛
將三個服務合一起碼未必係閣下所想繼續冇客收場

的確
留286M當然係望落化算D
但問題係區議會唔肯之餘
係居民角度來講
既然要轉車既
巴士仲係唔係必然既首選呢?

而家既情況係
大細之餘
仲要繼續bump條大線做埋細既最大果份
之後指住細果邊話冇客
合理嗎?
alex_yu1992 發表於 2014-8-7 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-8-6 22:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

既然明白86C係顯示出既係區內路線太長引政客量偏低
89C點解講咁耐都仲係唔明?

而家89C覆蓋既範圍已經接近到日後83X既黃泥頭+水泉澳既水平
日後再發展既時候馬南大有機會仲多過83X覆蓋人口既數目
咁既然閣下認為83X ...

86C唔同89C86C係獨市83X同一樣道理係獨市
89C?成條線
得77區,欣安,聽濤同濱景係獨市
改左特快連濱景都無埋

鑽地坐MTR去觀塘要幾多錢?只需$589C?
要$8.6,但時間仲要慢過NR轉MTR
NR點都贏幾條街

就係老九計過數用89C做駁腳唔化算先cut89C非繁
無野迦~~以老九性格未唔做陰乾條線
唔夠客未再cut班,直到cut左條線

無錯而家既情況係大細之餘仲要繼續bump條大線做埋細既最大果份
但班客想要快,老九都無辦法
89C/89D,87D/81C/281X,43X/40X
邊啲線吸引倒恆耀,頌安,錦豐?
邊啲線係應該加班?
87D星期六,日爆到7彩
89D非繁可以坐滿,繁時要加班
40X非繁都可以坐滿
89C?
81C?
43X係77區線比較好嘅一條,但都只係不過不失
改左特快都好,點都係因為經欣安同77區而慢過馬市堆線
馬鞍山啲客就好現實要快唔要慢,$唔係貴太多係可以接受
以上個組合有眼睇
呢個係居民自己選擇,無話合唔合理迦wo

Snowbb 發表於 2014-8-7 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 alex_yu1992 於 2014-8-7 00:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

89C?成條線
改左特快連濱景都無埋

NR點都贏幾條街

就係老九計過數用8 ...

81C唔好咩

非繁都有可能坐滿
Snoopy@FB8617 發表於 2014-8-7 15:35 | 顯示全部樓層

原帖由 alex_yu1992 於 2014-8-7 00:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

89C?成條線
改左特快連濱景都無埋

NR點都贏幾條街

就係老九計過數用8 ...
咁所以問題兜兜轉轉就係89C係馬南慢
獨市部分唔多之餘仲要慢
無人坐是常識吧

若果89C提到速既
係慢過NR轉MTR
但一程過兼班次更密可以係優勢

而家唔係要77區既線去分馬市入面既客
只係分走富安一站既客
同部分離恆耀一段差距既客
講左咁多次都唔明?
而家81C同89C都係慢速走法
咁都引到多人搭既就真係反常
alex_yu1992 發表於 2014-8-7 16:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2014-8-7 12:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

81C唔好咩

非繁都有可能坐滿
講緊係馬鞍山唔好客
alex_yu1992 發表於 2014-8-7 16:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-8-7 15:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁所以問題兜兜轉轉就係89C係馬南慢
獨市部分唔多之餘仲要慢
無人坐是常識吧

若果89C提到速既
係慢過NR轉MTR
但一程過兼班次更密可以係優勢

而家唔係要77區既線去分馬市入面既客
只係分走富安一站既客
同部分離恆 ...

你唔係咁天真覺得可以加班?
有邊條線一提速就可以即刻迦倒班?
85X?281X?40?63X?299X?
以上全部線一提速非繁都係開15-20mins一班

你又覺得恆耀班客可以分離?
就算81C同89C提左速
非繁89D去到耀安唔係無位坐,快又快15mins而且車又密
87D相同道理
除左價錢平果小小又真係睇唔倒有幾吸引

你講嘅野我相信好多人都明
但真係會吸引倒?
呢個已經係住係馬鞍山嘅人習慣
問10個8個都係咁坐
你去曾壁山個站企係倒睇下
89C同81C 10班車有5班都可以吉去到頌安先叫有啲人坐
你講所有野都係理論
但如果做出黎嘅效果係未真係咁好?
而迦係講要多幾倍客
馬鞍山,將軍澳同天水圍呢啲新市鎮都係一過左繁忙時間就靜
每班車要多幾倍客,啲客係邊搵?
Snoopy@FB8617 發表於 2014-8-7 18:03 | 顯示全部樓層

原帖由 alex_yu1992 於 2014-8-7 16:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你唔係咁天真覺得可以加班?
有邊條線一提速就可以即刻迦倒班?
85X?281X?40?63X?299X?
以上全部線一提速非繁都係開15-20mins一班

你又覺得恆耀班客可以分離?
就算81C同89C提左速
非繁89D去到耀安唔係無位坐,快又快15 ...
俾到佢用返而家主要15分鐘一班都好
仍然唔會太疏
行車時間加快,步行時間減少仍然有吸引既地方

再講多一次
而家主要做既係分離錦泰同富安客
其次既係恆安同頌安錦豐一帶好邊皮既客 (sorry前文用左恆耀既字眼)
例錦鞍苑若果樓下有條線既
係就係慢過89D同疏過89D
但減省步行既時間除時係返到
唔好再用而家81C同89C係馬南既狀況好唔好?
一條漫遊大圍一條漫遊第一城
俾著你同我都唔會搭
但講緊提左速呢?
帶出既結果有機會有唔同