hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) JR北海道取消Kiha 261系車體傾斜裝置
開啟左側

JR北海道取消Kiha 261系車體傾斜裝置

kinkisharyo 發表於 2014-7-8 14:33 | 顯示全部樓層

so sad港鐵打手...
九鐵年代果陣,東鐵係唔會幾日壞一次車,更加唔會經常性用到緊急接駁巴士
地鐵亦唔會經常訊號故障,電力故障
而家嘅港鐵...一個禮拜無壞可以做新聞啦
HE7921 發表於 2014-7-8 18:39 | 顯示全部樓層
咁同樣用261系既Super宗谷咪唔可以係五小時內由札幌去稚內,雖然宗谷本線介乎旭川至名寄一段做過高速化工程
期待香港出現載161人的E500 MMC
 樓主| rickywk 發表於 2014-7-8 19:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2014-7-8 18:39 發表
咁同樣用261系既Super宗谷咪唔可以係五小時內由札幌去稚內,雖然宗谷本線介乎旭川至名寄一段做過高速化工程

減速後最快都要5:05
Kaix 發表於 2014-7-8 19:35 | 顯示全部樓層

原帖由 kinkisharyo 於 2014-7-8 14:33 發表
so sad港鐵打手...
九鐵年代果陣,東鐵係唔會幾日壞一次車,更加唔會經常性用到緊急接駁巴士
地鐵亦唔會經常訊號故障,電力故障
而家嘅港鐵...一個禮拜無壞可以做新聞啦 ...

以前新聞剩係會報大型事故,壞一兩班車新聞唔報你鬼知??

我由細搭東鐵大, 90年代行行下唔知壞D乜變回廠車係好平常,
更多時係一列車某三卡不載客,候車乘客要跑去其他卡,繁忙時間都可以發生,
當年東鐵的準點率可以低至70%

以前80年代末至90年代中,
東鐵日日繁忙時間甚至非繁忙時間都可以打扙咁款,鏗昌集都有報導過,
當年d官仲話唔認為九鐵服務有問題,因為調查顯示有一半乘客滿意九鐵服務,
今時今日咁講野肯定上硬頭條
053h4 發表於 2014-7-8 21:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
OTIS401 發表於 2014-7-8 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-7-8 21:41 發表
其實東鐵早就減速去"解決"道床引起的嘈音問題啦MLR用到五撈七傷咪又拖到最後先換車

世界級公司類比的話,利潤如同東海,質量叫好少少咁lor

另外,當年東鐵叫市郊鐵路,並非對應新市鎮失敗下的超高人流
人地京都就加卡四軌 ...

所以諗唔明MTR減卡加班等於增加載客量呢個道理
我其實想知宜家到底有幾多人,係唔知M記會12卡減到9卡之餘,仲要留低頭等呢卡怪物呢?

不過日本大部分路段行四軌,除左新快速等等既快速通勤列車外,都仲有堆特急同貨物列車用
香港方面既貨物鐵路收左工,直通車係高鐵通左之後既下場都仲未知
只係為左開快車去起多兩條軌,我諗M記應該唔會肯做

DIH 發表於 2014-7-9 11:01 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2014-7-8 09:06 發表
高速公路網發達先係令到JR北海道經營困難主因
我無數據,不過個人感覺認為唔係。

北海道係衰在少子老齡化、人口外流非常嚴重,就算高速公路,
離開札幌圈之後好多都係每邊單線,車流疏落,談不上對鐵路構成大競爭。

我2012年8月去,除了旭川-札幌-小樽這個corridor比較多人之外,
網走幾乎十室九空,聲稱係酒店的地方門庭破落,聲稱出名的海鮮餐廳只係做我地四個客;
釧路,我印象中係重要漁港,但去到冷冷清清,除遊客外好少本地人,
街上只有巴士,私家車甚少,市政府那些營造人氣的廣播反而顯得條路更淒清。
回程搭Super Ozora都係冇乜人,係去到帶廣先上得比較多。

可能我去得唔係時候,薰衣草開完、暑假完開學,但除札幌外一般上班族都係好少,只剩返一堆老人。

對外交通唔方便,鄉下地區年輕一代幾乎全部出晒札幌甚至東京大阪,周末都未必返去;
成個島越來越少人,交通基建投資大回報小,造成運輸效率低下,又再加重交通唔方便的印象,惡性循環已成。

至於你話拉直電化用迷你新幹線,這個方向我係認同的。

053h4 發表於 2014-7-9 14:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Oliver_ME16 發表於 2014-7-9 16:43 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-7-9 14:25 發表

其實成個日本都係咁, 除左首都圈到近磯, 其他地方人口外流都嚴重
首都圈同近磯圈佔左成個日本的一半人口
而其他地區的傳統上係制造業同農業主導, 但成個日本制造業人口跌破一千萬
即係話根本就無幾多工作人口係非 ...

1:提提你係"畿"唔係"磯"
2.近年札幌同福岡人口一樣keep住有增長,返而東京唔係年年都增加.
  其實而家日本人口流向係越黎越城市化,而唔係首都集中化.
  呢個問題其實對JR長途客量有好處(返鄉人口流量大o左)
3.北海道死局係因為,北海道只係近百餘年先有和人去開拓,
  根本冇九州咁多返鄉客量支持長途.  所以點解JR九州可以頂得住而JR北海道就入肉

我...
mak5052 發表於 2014-7-9 19:14 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2014-7-9 11:01 發表
我無數據,不過個人感覺認為唔係。

北海道係衰在少子老齡化、人口外流非常嚴重,就算高速公路,
離開札幌圈之後好多都係每邊單線,車流疏落,談不上對鐵路構成大競爭。

我2012年8月去,除了旭川-札幌-小樽這個corridor比較多人之 ...

我上年六月隨家人以自駕遊遊北海道, 可以咁講, 北海道除札幌, 函館外, 的確是地廣人稀, 一些我的見聞, 可以說明
1: 行程第三日, 至長万部擬食蟹, 非但不成, 且到達後見所謂漁港的停車場除我們的車同幾架貨車外, 沒有其他車輛
2: 同晚至函館, 到了八點幾九點, 店舖幾乎全已收工
3: 第五日至二世古, 下午五點幾火車站的票務處已落閘 (之後仲有大約2,3班車先尾車), 當晚晚飯食烤肉幾乎係包場(得兩枱客!)