hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵停車位置與幕門
開啟左側

港鐵停車位置與幕門

3ASV196 發表於 2014-7-10 20:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今晚油麻地站荃灣線往荃灣月台, 2張相都係停車位置時影, 一張開左門, 一張關左門, 部車停到差咁遠, 直情開左門都仲有D列車開門位置入左幕門非開啟範圍,
我落車時差D撞到個幕門邊.....

其實最盡可以差多少? 這算是最盡的差距嗎

3ASV196.KE7270
kei_hk 發表於 2014-7-10 21:32 | 顯示全部樓層
想問下你﹐當停定車之後係即刻開門﹐定係等了一陣才開門?   有無開了車門但幕門遲開的情況?

1005 發表於 2014-7-10 23:28 | 顯示全部樓層
繁忙時間咁密車啲車架架都好似趕住去咁
到位就開門啦
仲會諗下爭幾多咩?

最火滾就係荔景站
荃灣線總係唔等東涌線的
好似趕住去死咁
快樂有時,唯有Timely
toyl 發表於 2014-7-10 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2014-7-10 23:28 發表
到位就開門啦
仲會諗下爭幾多咩?

最火滾就係荔景站
荃灣線總係唔等東涌線的
好似趕住去死咁

荃灣綫16個站34抽車唔夠2分鐘一班係咁架喇,朝早太子除非無法及時關門,否則幾乎例必唔等人添!
 樓主| 3ASV196 發表於 2014-7-11 08:06 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2014-7-10 23:28 發表
到位就開門啦
仲會諗下爭幾多咩?

個問題就係咩叫"到位", 如果車門開啟位置完全無受阻礙, 本身當然無問題, 問題係佢爭位爭到幕門開左都阻礙人落車,
將開門位置實際上收窄左, 而右邊幕門更加差不多成邊上唔到車, 唔單只影響上落車速度, 亦可能影響安全, 如有失明人士下車/上車...

問題亦唔係會諗下爭幾多, 而是佢係設定下, 爭幾多就唔俾開門, 我認為最基本係要不阻礙車門開啟位置...(幕門比車門闊, 本身要求不過份..)

另外, 我留意似乎無幕門遲開的情況

kei_hk 發表於 2014-7-11 10:14 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2014-7-11 08:06 AM 發表

個問題就係咩叫"到位", 如果車門開啟位置完全無受阻礙, 本身當然無問題, 問題係佢爭位爭到幕門開左都阻礙人落車,
將開門位置實際上收窄左, 而右邊幕門更加差不多成邊上唔到車, 唔單只影響上落車速度, 亦可能影響 ...

官方話部車列站﹐只要在指定位置自動停車(意思即係對得正幕門﹐停車位置正確)﹐車門及幕門便會自動打開。

即係一般來講﹐在自動駕駛運作﹐司機在上一站開車後﹐車到下一站便會自動停車﹐停車後只要車門在幕門的範圍內﹐便會即時自動打開車門及幕門﹐唔需要再按制打開車門。
所以﹐遇然有些「發夢」司機﹐無留意列車有沒有自動開門﹐在司機位發呆﹐夠鐘便按制開門(車門都無開﹐自然按制都無反應)﹐再看到車門關晒(根本車門都無做過野)﹐便按制開車﹐做成飛站見報。

如果好似上面張圖﹐好大機會係停車位置不正確﹐司機又知道相差唔遠﹐仍有大半對門係對到幕門﹐於是人手操作照打開車門及行落月台人手操作幕門閞關。(可能需要車務中心授權)
在c-train剛剛投入服務之時﹐此情況幾常出現在c-train之上﹐真係開車門後無左 1/3 上落空間。其後行車電腦不斷作出調校後﹐此問題才解決。

kei_hk 發表於 2014-7-11 10:25 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2014-7-10 11:28 PM 發表

最火滾就係荔景站
荃灣線總係唔等東涌線的
好似趕住去死咁

如果係繁忙時間﹐荃灣線如果要等東涌線的轉車客﹐只會令到荃灣線塞車﹐令到班次失準。

唔信?

自己去美孚站坐車去荔景﹐坐多幾次﹐睇下有幾多次會在隧道停車﹐或者減速到幾乎停車 (明顯同正常慢速入站再在車站內加速不同的)。

倒番轉頭講﹐東涌線的青衣車﹐又係永遠唔會等荃灣線的車﹐90%以上機會係荃灣線的車打開車門﹐對面青衣車便會剛剛好關車門﹐情況咪一樣。
餘下不足10%只不過係真係上客期間﹐荃灣線已經打開車門﹐令到乘客真係緊貼繼續上客﹐或者極少數係有一至兩位乘客飛奔到東涌線﹐令到司機唔可以按制關門(實際上已出廣播關門)﹐這一兩位勇者為其他人帶來即班車。

即使非繁忙時間﹐以荃灣線的班次﹐其實真係無乜需要等轉車客﹐三幾分鐘已經一班車﹐合理的等車時間。

樂仔〞 發表於 2014-7-11 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2014-7-11 08:06 發表

將開門位置實際上收窄左, 而右邊幕門更加差不多成邊上唔到車, 唔單只影響上落車速度, 亦可能影響 ...

只要架車停係指定既 range 內 (我唔記得幾多啦) , 架車就可以開門上落客
架 M-Train 開到門 , 就代表佢停岩位 , 你唔洗同佢驚既 ...

其實西鐵經常出現上圖既情況 ... 完全係家常便飯
樂仔〞 發表於 2014-7-11 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-7-11 10:25 發表

如果係繁忙時間﹐荃灣線如果要等東涌線的轉車客﹐只會令到荃灣線塞車﹐令到班次失準。

唔信?

自己去美孚站坐車去荔景﹐坐多幾次﹐睇下有幾多次會在隧道停車﹐或者減速到幾乎停車 (明顯同正常慢速入站再在車站內加速不同的)。 ...

中午就 3 分一班姐 , 夜晚非繁 5 分一班真係你等埋我個份 ...
 樓主| 3ASV196 發表於 2014-7-11 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2014-7-11 11:08 發表

只要架車停係指定既 range 內 (我唔記得幾多啦) , 架車就可以開門上落客
架 M-Train 開到門 , 就代表佢停岩位 , 你唔洗同佢驚既 ...

其實西鐵經常出現上圖既情況 ... 完全係家常便飯 ...

唔係同佢驚, 而是我想知所謂"停岩位"個RANGE 係幾多, 這算唔算最盡, 可惜閣下不記得了....

但照咁睇, 似乎佢所謂個"停岩位"本身標準太闊, 呢款M-TRAIN 門下組件本身有"6個格",
依家咁樣實際開門位置剩得"5個格", 即開門位置被阻約1/6 都叫"停岩位", 是影響緊上落
效率及安全....應該改進下停車位置問題, 尤其有幕門閘門下...