hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006 年南區巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006 年南區巴士路線發展計劃

DM17 發表於 2005-1-16 00:25 | 顯示全部樓層

[ref=60759]ronaldlau[/ref]  在 2005-1-15 23:20 發表:

邊有問題呀?
新90全程 $5.80
鴨利洲村往中環 $4.70
過香港仔隧道後 $3.40
由中環往海怡$5.80
由瑪麗往海怡$4.20
由田灣往海怡$3.00

新90B全程 $5.80
由瑪麗往金鐘 $4.40
由上環往金鐘 $3.40 或往海怡  ...

唔關收費同字母事..
薄扶林道至鴨利洲一段已經有91
加多條90落去爭盞鬼打鬼..

你香隧或者中環果邊塞一塞
前面果段已經可以搞到斷哂纜...
ronaldlau 發表於 2005-1-16 00:42 | 顯示全部樓層
[ref=60841]DM17[/ref]  在 2005-1-16 12:25 AM 發表:

唔關收費同字母事..
薄扶林道至鴨利洲一段已經有91
加多條90落去爭盞鬼打鬼..

你香隧或者中環果邊塞一塞
前面果段已經可以搞到斷哂纜...

難道90B同91回程而家唔係鬼打鬼呀?
始終91而家目標客是香港仔(內)及利東村wor...
da54 發表於 2005-1-16 02:46 | 顯示全部樓層
個人意見:

40 同 40M 往灣仔路線互調:都唔明改黎做乜?諗極都諗唔到有乜好處....
40 延長:好事,不過郁 40 定 40M 都無乜大分別~~
48/73 總站對調:完全正確!完全唔明點解當年揀 73 落去.....
M47 縮短:咁縮法不如比小巴做好過啦!不過我覺得區議會都應該唔批~
78:無乜問題...

970X/971:唔該先加密 970X 先~ 如果 970X 密返,
咁 971 問題唔大... 最好加返西隧磚乘

90/590 系:如果 90B 係中環上車收 $4.7... 我都會支持既~

63/65:無太大期望.... 因為綠小 40 做得太好....
至於你們信不信?反正我信了
ML4 發表於 2005-1-16 02:55 | 顯示全部樓層

見到今次o既發展計劃, 真係唔多好...
有好多好無謂o既安排囉... 咁搞法, 又
cut線又搬站, 而且仲有咁多大線, 到時
實大把人又唔識轉又上錯車...
基本上94A係分擔上唔晒48 o既客, 去利
東都有, 但係始終都唔夠落香港仔多, 而
且95C本身已經好多時唔夠載, 兜埋華富,
又會增加佢O既行車時間...
M47咁改, 到時又要轉路線, 唔通又變返做
47??
90同90B呢組真係唔睇好... 而家好地地, 搞
咁多野可能等摺!! 何況應該唔小人會反對!!
ML4@42...
ronaldlau 發表於 2005-1-16 08:44 | 顯示全部樓層
[ref=61006]ML4[/ref]  在 2005-1-16 02:55 AM 發表:

見到今次o既發展計劃, 真係唔多好...
有好多好無謂o既安排囉... 咁搞法, 又
cut線又搬站, 而且仲有咁多大線, 到時
實大把人又唔識轉又上錯車...
基本上94A係分擔上唔晒48 o既客, 去利
東都有, 但係始終都唔夠 ...

你唔夠載意思的單層「頂閘」定係雙層先……
而家好多時係乘客唔想企而話人服務水平下降,
94A取消之後95C應該會用相同班次, 再多咪用雙層,
所外我不太擔心wor…
最多開多條95P華富特車…….
而90/90B/590A/M590 除90外… 其它三條非繁忙時間的少到……
根本不符合成本效益… 而如果一改路線最可能的方法便是玩交叉循環,
一個鴨利洲西北… 洗唔洗5條線都係出中環/金鐘呢?
kay 發表於 2005-1-16 08:56 | 顯示全部樓層
這樣搞法南區真的遲早玩完
班次疏,價錢貴,然後就派單層
還有新巴改過路線表,不同時段有不同的玩次,例如78到晚上就改做20分鐘一班,繁忙時間10分鐘一班(還有很多)
我有好多friend由鴨利洲出香港仔都是行路和搭船,都不給巴士公司賺
而住在華富二村的friend出香港仔和去鴨利洲都是座63和63A,賺給小巴都不賺給巴士
我在華貴出香港仔搭51S都不搭78(不喜歡兜田灣,車舊)
還有我間學校是在香港仔的
ccicoltd 發表於 2005-1-16 09:02 | 顯示全部樓層

[ref=60999]da54[/ref]  在 2005-1-16 02:46 發表:
40 同 40M 往灣仔路線互調:都唔明改黎做乜?諗極都諗唔到有乜好處....

因為上路已有 23,所以搬一條路線有點分別的 40M。
咦,上路都有 3B……
[ref=60999]da54[/ref]  在 2005-1-16 02:46 發表:40 延長:好事,不過郁 40 定 40M 都無乜大分別~~

有分別的,40M 要兜中環,但中環已有 M49 直入數碼港。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
kmb113 發表於 2005-1-16 10:19 | 顯示全部樓層
[ref=61088]ccicoltd[/ref]  在 2005-1-15 08:02 PM 發表:

因為上路已有 23,所以搬一條路線有點分別的 40M。
咦,上路都有 3B……

有分別的,40M 要兜中環,但中環已有 M49 直入數碼港。

哎 i dun think there has ppl take 40/40M to 數碼港
after they really change one of their route....

if like that i suggest 40 should 加密 and combine with 40M
and go by Caine Rd for both direction and not via Central.
coz the price is 4.80 is cheaper than mini-van
一定搶唔少小巴10/31客
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
FAST 發表於 2005-1-16 10:30 | 顯示全部樓層
[ref=60999]da54[/ref]  在 2005-1-16 02:46 AM 發表:

個人意見:

40 延長:好事,不過郁 40 定 40M 都無乜大分別~~
48/73 總站對調:完全正確!完全唔明點解當年揀 73 落去.....
M47 縮短 ...

其實點解改971 個個認為唔大...

如果cut 短左971...咪即係域多利道又冇隧巴....
而且依家非繁時上971 o既堅城客唔會多過域多利道客囉.....

唔知係d人唔知實際情況定仲諗住開線個陣呢!?
其實971 縮去華富/數碼港就冇咩問題....

另外M47 如果可以cut 去上環就最好..
ronaldlau 發表於 2005-1-16 11:39 | 顯示全部樓層

Originally posted by kay at 2005-1-16 08:56 AM:
這樣搞法南區真的遲早玩完
班次疏,價錢貴,然後就派單層
還有新巴改過路線表,不同時段有不同的玩次,例如78到晚上就改做20分鐘一班,繁忙時間10分鐘一班(還有很多)
我有好多friend由鴨利洲出香港仔都是行路和搭船 ...

有o的路線冇可能派單層呀嘛?
78如何20分鐘一班呀? 最多10分鐘jar...
係咪因為循還先脫jar?
鴨利洲出香港仔? 住大街就會... 如果住海怡同東村... 預o左要比ga la...
事實上63/63A 的班次是密過94A etc o既#