hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 學生八達通唔可以入廿蚊三十蚊?
開啟左側

學生八達通唔可以入廿蚊三十蚊?

流星☆雨 發表於 2014-7-24 20:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說琴晚喺佐敦搭地鐵返屋企,
諗起自己張學生八達通得返十零蚊,係時候入少少錢for呢半個星期,
行到去counter想入四十蚊,
職員竟然問我張八達通負錢未,話負咗嘅可以幫我入十蚊,又叫我一係不如入五十蚊
我第一次遇到咁嘅事,就問佢係幾時開始有呢個規定同埋點解唔入得四十,
佢就話不嬲都係咁,又話咩以前…買飛…,聽完我唔知佢講乜。

但係大半個鐘之後,我喺大圍站counter入四十蚊,職員並無拒絕,好爽快咁就同我入咗四十蚊。

想問下,學生八達通係咪有規定只可以負錢時入十蚊,或者係好似其他八達通咁入五十蚊?
lsc04d11 發表於 2014-7-24 20:28 | 顯示全部樓層
當時新增呢項措施係寫$10既倍數……

不過,佢「好心」提你,你增得$40,又係咪真係咁在乎要俾多$10?
(增值呢回事,俾多d錢都冇影響,因為o個$10都係用番o係搭車上)
toyl 發表於 2014-7-24 20:47 | 顯示全部樓層
我反而想問當負咗$34.8果陣,增值係咪最少要增值$40?系統會唔比增值$10/$20/$30
chiuandy123 發表於 2014-7-24 21:04 | 顯示全部樓層

因為職員禁制既時候只係得10蚊 50 同100揀
如果你想增$40 佢就要禁一樣既制4次...
 樓主| 流星☆雨 發表於 2014-7-24 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 chiuandy123 於 2014-7-24 21:04 發表
吓,但係我試過入20/30蚊,見到有啲職員可以一次過入哂,唔需要做兩三次$10喎
S3BL417 發表於 2014-7-25 11:50 | 顯示全部樓層
未試過增 $30,$40
不過就經常增 $20,但就未試過比職員拒絕
而且最後佢會出兩張單比我。
kei_hk 發表於 2014-7-25 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-7-24 08:28 PM 發表
當時新增呢項措施係寫$10既倍數……

不過,佢「好心」提你,你增得$40,又係咪真係咁在乎要俾多$10?
(增值呢回事,俾多d錢都冇影響,因為o個$10都係用番o係搭車上) ...

http://mtr.com.hk/ch/customer/tickets/about_octopus_add_value.html

我只知現時mtr網頁係這樣寫的
(乙) 前往任何港鐵客務中心,由職員為你的八達通增值,增值數額為港幣50元或其倍數。如屬長者八達通,或已加註「學生身分」或「殘疾人士身分」的個人八達通,最低增值額為港幣10元。

即係﹐每次係$10 或以上。
無話要$10的倍數 (反而其他的八達通卻講明係$50 或其倍數)

係唔係相關的卡主﹐喜歡增值$11又得﹐增值 $12又得.........

有時﹐唔係話卡主入多$10(即增值$50)便可解決問題。而係卡主當時根本無多餘的$10﹐這又點處理好?
莫非職員真係做更複雜的手續﹐幫事主記錄個人資料﹐再發一張單程車票供事主坐車 定係迫人買單程車票。

ps. 個人估計﹐mtr的原意係只係供人增值$10﹐之後便要$50(或其倍數)﹐係唔提供 $20,30,40的增值。不過有職員會利用重覆增值方式去處理﹐以方便有需要的乘客﹐所以有人成功增值$20,30,40。
只好怪mtr自己寫得唔清楚啦﹐比人有位入。唔知有無人好似我上面所講﹐擺明玩野﹐增值非$10的倍數。:lol

K仔 發表於 2014-7-25 13:28 | 顯示全部樓層
2008年之前,所有八達通都只可以增值$50的倍數,學生優惠只適用於前地鐵路線,而當時學生可以買特惠單程票(只限前地鐵)。

2008年,前地鐵和前九鐵的收費區域打通,學生優惠擴展至前九鐵路線,但同時規定學生不可以購買特惠單程票。如果學生的八達通負錢,而身上又無$50現金,就需要買成人單程票(貴咗)。為了解決這個問題,港鐵就容許學生增值$10,讓身上沒有$50的學生仍然可以增值,繼續享用學生八達通的特惠車費。

相信職員就係講緊呢段歷史。

按照以上歷史,職員所講的規定又不無道理。
horsedog83 發表於 2014-7-27 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 chiuandy123 於 2014-7-24 21:04 發表

我去過西灣河站增$40 有一個站務員會禁4次10蚊制
我去過九龍塘站東鐵線北大堂 站務員會直接打$40銀碼落去幫我增氫

可能個個站做法唔同