hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?
開啟左側

「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?

fleetline 發表於 2006-4-17 08:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-16 21:08 發表

當98S都可以坐滿窗口位既時間,山上山下通殺既98C都得4個人?肯定冇可能啦

點解會係15分鐘呢?前兩班98C果個時間冇98S,應該好密至係
而且果日係平日,旺角道有三十幾個人等車我覺得好正常囉…

旺角道塞車塞得好甘嫁嘛…
富豪東方去寶林係差唔多時間嫁啦,你以為過富豪東方就有得上觀繞?
上橋之前都要返幾分鐘時間啦,觀繞都要飛個幾字啦,計落差唔多嫁啦

...

點解會肯定冇可能呢?
你可以肯定這班98C唔會好快已經追貼前車嗎?
你可以肯定這班98C好快已經追貼前車嗎?
似乎你有點一廂情願吧!

另外, 據九巴網頁公佈, 98C下午繁忙時間7分鐘一班,
一班車唔見左, 一班車企爆, 咁即係最少14分鐘冇車,
加上你已提及98S到站前一段時間冇98C, 這樣應該唔
只15分鐘吧!

若然等了15分鐘只有37人那麼小, 咁當然有問題啦!

富豪東方去寶林要咁多時間?
一架經觀塘道的296C, 去尚德都係用咁多時間, 你就
肯定覺得有問題.
而事實上, 由富豪東方去觀繞2分鐘, 觀繞4分鐘, 將軍
澳道2分鐘, 隧道口去寶林5分鐘, 都只是13分鐘吧!
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-17 10:37 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2006-4-17 00:41 發表

照咁樣睇,98S 響繁忙時間都仲係快過 98C 丫,客量又唔算差,理應有一定之存在價值

如果你睇清楚佢篇回文的話,98S既存在價值實在係奇低
因為無論有冇98S都好,D人都會上98C,包括果D一心想駁98S到站既人
既然佢地唔介意上98C的話,98S就冇改善下午班次既需要
字大只顯得人自大
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-17 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-4-17 08:00 發表
點解會肯定冇可能呢?
你可以肯定這班98C唔會好快已經追貼前車嗎?
你可以肯定這班98C好快已經追貼前車嗎?
似乎你有點一廂情願吧!

另外, 據九巴網頁公佈, 98C下午繁忙時間7分鐘一班,
一班車唔見左, 一班車企爆, 咁即係最少14分鐘冇車,
加上你已提及98S到站前一段時間冇98C, 這樣應該唔
只15分鐘吧!

若然等了15分鐘只有37人那麼小, 咁當然有問題啦!

咁請問你點樣肯定係有可能呢?
七分鐘一班係你講既,明明架車未到旺角,即係前車唔受塞車影響啦
咁後車有乜理由會追到一架o係七分鐘之前就開既車呢?
你搵架新直泥追359都冇可能啦下話
你話同前車相隔少左就話姐,但係架車去到咁遠都係載到四個客
除非前車係雞鴨,後車係未鎖既AM啦

大家似乎都唔能夠排除壞車既客唔上之後果架98C,想再駁多架唔洗咁迫既98C既可能性
所以壞車之後果架車到左旺角道之後,係有可能仲有剩餘載客能力
咁樣一計,37個人好reasonable丫

原帖由 fleetline 於 2006-4-17 08:00 發表
富豪東方去寶林要咁多時間?
一架經觀塘道的296C, 去尚德都係用咁多時間, 你就
肯定覺得有問題.
而事實上, 由富豪東方去觀繞2分鐘, 觀繞4分鐘, 將軍
澳道2分鐘, 隧道口去寶林5分鐘, 都只是13分鐘吧!

你個時間肯定係計少左,唔好忘記果架係一架頂閘既98S
富豪東方去觀繞兩分鐘尚算合理,但係觀繞冇可能只用四分鐘,的士就得姐,頂閘既扒一定唔得
仲有,對一架頂閘既車泥講,上將軍澳隧道冇可能只用兩分鐘,更何況果架係豬泥嫁

仲有,你拎296C去比,其實都冇乜問題
因為296C係直入尚德,而98S仲要屈返轉頭先到寶林
字大只顯得人自大
eg9515 發表於 2006-4-17 12:55 | 顯示全部樓層

98C下午繁時確係7分鐘一班為主,不過如果98C開後果班係98S,下班98C就會同前98C相距10分鐘先會開

另長沙灣道都係有機會塞車的,當然比旺角道少啦

我試過美孚上要70分鐘先到翠林
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-17 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 eg9515 於 2006-4-17 12:55 發表
另長沙灣道都係有機會塞車的,當然比旺角道少啦

但係前車要塞而後車唔塞個機會又會幾高?
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-4-17 19:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-17 10:48 發表

咁請問你點樣肯定係有可能呢?
七分鐘一班係你講既,明明架車未到旺角,即係前車唔受塞車影響啦
咁後車有乜理由會追到一架o係七分鐘之前就開既車呢?
你搵架新直泥追359都冇可能啦下話
你話同前車相隔少左就話姐,但係架車去到咁遠都係載到四個客
除非前車係雞鴨,後車係未鎖既AM啦

大家似乎都唔能夠排除壞車既客唔上之後果架98C,想再駁多架唔洗咁迫既98C既可能性
所以壞車之後果架車到左旺角道之後,係有可能仲有剩餘載客能力
咁樣一計,37個人好reasonable丫

你個時間肯定係計少左,唔好忘記果架係一架頂閘既98S
富豪東方去觀繞兩分鐘尚算合理,但係觀繞冇可能只用四分鐘,的士就得姐,頂閘既扒一定唔得
仲有,對一架頂閘既車泥講,上將軍澳隧道冇可能只用兩分鐘,更何況果架係豬泥嫁

仲有,你拎296C去比,其實都冇乜問題
因為296C係直入尚德,而98S仲要屈返轉頭先到寶林

首先, 後車追到前車最重要唔係睇車, 而係睇人,
當然我不能肯定是否真的後車追到前車啦!

如果真是壞車既客唔上第一架98C, 咁你自己就推翻了
各下打這篇文其中之一個原因,
就是要98C好耐冇車98S才會頂閘.

在各下文中亦都發現了一點, 就是98C乘客中有一半是
寶林和坑口的乘客, 如果將98C和98S班次平均分配, 是
否更合乎資源效益呢?

在行車時間方面, 試問一架頂閘的車最高時速是否會比
空載時慢呢?
一架頂閘的扒用2分鐘完成將軍澳道亦不是一件怪事, 我
自己都試過坐KH2922頂閘由觀繞經將軍澳道入隧道, 那次
只是用了1分50秒呢~
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-17 20:35 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-4-17 19:55 發表
首先, 後車追到前車最重要唔係睇車, 而係睇人,
當然我不能肯定是否真的後車追到前車啦!
如果真是壞車既客唔上第一架98C, 咁你自己就推翻了
各下打這篇文其中之一個原因,
就是要98C好耐冇車98S才會頂閘.

就算真係咁,都冇推翻過你講果個原因
因為壞車之後果班98C既客已經多左一堆
結果原本o係後面d站可以上到車既客就變左上唔到車
咁依然會出現「等左好耐都冇98C」既情況

原帖由 fleetline 於 2006-4-17 19:55 發表
否更合乎資源效益呢?

但係其他板友既回文度,都睇得出一點
就係坐得巴士既人,根本唔介意98C同98S o係速度上既分別
但係,為左令呢班得畀盡佔50%客量、有其他選擇、兼唔介意現有服務既客可以慳到幾分鐘時間
不單要其他冇其他選擇既客用多一倍時間等車,而且車要用更多
咁試問會唔會合乎資源效益咩?
唔好以為分拆就真係將d車5050分左佢咁簡單,970系就係一個好例子
拆左啦,車用多左,但係班次反而衰左
到頭來,山上山下既客都係得不嘗失

在行車時間方面, 試問一架頂閘的車最高時速是否會比
空載時慢呢?
一架頂閘的扒用2分鐘完成將軍澳道亦不是一件怪事, 我
自己都試過坐KH2922頂閘由觀繞經將軍澳道入隧道, 那次
只是用了1分50秒呢~

極速係冇分別既,但係加速度就有好大分別
o係物理角度睇,架車頂緊閘,個重量多左,咁加速度自然會相應減少
而巴士畀到既力係limit左既,即係話加速率一定會有相應下跌
你坐架2922坐左幾耐冇需要知,但係當架巴士頂閘既時候會行慢左,呢個係一個well-known既事實
尤其是當果架車係3ASV
字大只顯得人自大
gn3509 發表於 2006-4-17 20:39 | 顯示全部樓層

否更合乎資源效益呢?

而家98C,地鐵都可以做埋98S既野,要坐又有得坐,要快又有得快,
98S全日,除左可以令山下响有得坐之下有地鐵速度(?)外,
以而家班次+客量,有咩理由可以說服康景/翠林/寶達區議員,九巴,運吉比你分身家呢?
今期流行:690是原罪
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-17 21:14 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-17 20:39 發表

而家98C,地鐵都可以做埋98S既野,要坐又有得坐,要快又有得快,
98S全日,除左可以令山下响有得坐之下有地鐵速度(?)外,
以而家班次+客量,有咩理由可以說服康景/翠林/寶達區議員,九巴,運吉比你分身家呢?

最重要係而家坐巴士既人唔介意98C慢
介意既都唔會駁有98S坐
字大只顯得人自大
jason969 發表於 2006-4-17 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-17 21:14 發表

最重要係而家坐巴士既人唔介意98C慢
介意既都唔會駁有98S坐

錯了,只是介意98s疏啫,如果98s密d,山下人一定會等98s而捨98c同地鐵,因為實際上及感覺上98c實在比98s慢。