hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?
開啟左側

「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?

gn3509 發表於 2006-4-17 21:41 | 顯示全部樓層

原帖由 jason969 於 2006-4-17 21:35 發表

錯了,只是介意98s疏啫,如果98s密d,山下人一定會等98s而捨98c同地鐵,因為實際上及感覺上98c實在比98s慢。

咁咪即係話搭得巴士,人地根本唔介意究竟係98C定98S囉....
仲有,咁既班次都係得咁既客量,要九巴貿貿然加班,好彩真係吸到客都話,如果唔係咪慘?

今期流行:690是原罪
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-17 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 jason969 於 2006-4-17 21:35 發表

錯了,只是介意98s疏啫,如果98s密d,山下人一定會等98s而捨98c同地鐵,因為實際上及感覺上98c實在比98s慢。

如果又介意98C慢,又話98S疏,咁果個人得兩個選擇
一係就去坐地鐵,一係就專登去等98S
但係而家有冇人係死等98S呢?冇
即係話唔滿意既人都坐晒地鐵,留低果D唔介意快慢既人
字大只顯得人自大
jason969 發表於 2006-4-17 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-17 22:37 發表

如果又介意98C慢,又話98S疏,咁果個人得兩個選擇
一係就去坐地鐵,一係就專登去等98S
但係而家有冇人係死等98S呢?冇
即係話唔滿意既人都坐晒地鐵,留低果D唔介意快慢既人

而家有冇人係等98S係有,不是冇,因為目前98s的客量同98c其實差不多,如果加密,潛在客量會比98c高,如98D般

所以要爭取98s加密,甚至全日分拆98c,吸引多d已流失去地鐵的乘客
仲有,總結:98s係比98c快係事實
superbus 發表於 2006-4-18 00:52 | 顯示全部樓層

其實到而家仲有一大堆山下人唔知有 98S 呢條線
如果佢0地知道有 98S 0既存在
唔排除佢0地會改搭 98S 囉
superbus 發表於 2006-4-18 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 jason969 於 2006-4-17 23:53 發表

而家有冇人係等98S係有,不是冇,因為目前98s的客量同98c其實差不多,如果加密,潛在客量會比98c高,如98D般

所以要爭取98s加密,甚至全日分拆98c,吸引多d已流失去地鐵的乘客

快過 98C 就肯定架喇
只不過係快幾多姐
如果係朝早既話,唔排除會快三個字或者以上
仲有機會同地鐵差唔多時間出到旺角
可惜冇人知,咪搞到出 ADS 都唔頂閘囉
gn3509 發表於 2006-4-18 04:23 | 顯示全部樓層
原帖由 jason969 於 2006-4-17 23:53 發表

首先,唔係講笑嘛,98S疏98C一倍,但每車載客量差唔多,何來98S客量同98C差唔多?

同埋,在情在理,98S都冇資格全日
點解?

在情,既然98S最快都係同地鐵差唔多速度,做乜唔搭地鐵?
同埋既然有人唔知98S存在都肯搭巴士,又駛乜特登拆線?

在理,98S繁時客量都係一般,話98S客源同98D差唔多只係一廂情願既講法,
要全日都要有合理原因比運吉同沿線區議員,唔通叫九巴遞個全日原因比運吉係因為佢潛在客源多,
但現時情況係最多客既繁時十幾分鐘至廿幾分鐘一班都未必要企?
運吉肯,九巴都唔肯啦,有多餘車比其他線唔好...

再比個原因比康景,寶達同翠林區議員,分身家原因係因為山下居民(少部份)有地鐵唔搭,
係都要搭巴士(但現況係大多人都係搭地鐵),但因為佢地又想快又想有得坐,所以請你地屈就下?

唔係掛.........

fleetline 發表於 2006-4-18 08:19 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2006-4-18 04:23 發表

首先,唔係講笑嘛,98S疏98C一倍,但每車載客量差唔多,何來98S客量同98C差唔多?

同埋,在情在理,98S都冇資格全日
點解?

在情,既然98S最快都係同地鐵差唔多速度,做乜唔搭地鐵?
同埋既然有人唔知98S存在都肯搭巴士,又駛乜特登拆線?

在理,98S繁時客量都係一般,話98S客源同98D差唔多只係一廂情願既講法,
要全日都要有合理原因比運吉同沿線區議員,唔通叫九巴遞個全日原因比運吉係因為佢潛在客源多,
但現時情況係最多客既繁時十幾分鐘至廿幾分鐘一班都未必要企?
運吉肯,九巴都唔肯啦,有多餘車比其他線唔好...

再比個原因比康景,寶達同翠林區議員,分身家原因係因為山下居民(少部份)有地鐵唔搭,
係都要搭巴士(但現況係大多人都係搭地鐵),但因為佢地又想快又想有得坐,所以請你地屈就下?

唔係掛.........

我覺得唔應該用98S客量同98C差唔多, 而是現時山下同山上的需求差不多.
既然是差不多, 拆線有何問題?

在九巴立場, 可以慳車, 在運吉立場, 可以減少旺角巴士流量.
唯一覺得有問題只是山上居民.

在講, 98S不但潛在客源多, 係而家客源都好多, 一條早上例企爆,
下午差不多班班企滿的線都冇資格加班?

但睇完篇文都有一個值得開心的地方, 就是起碼有人講出事實.
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-18 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-4-18 08:19 發表
我覺得唔應該用98S客量同98C差唔多, 而是現時山下同山上的需求差不多.

Demand差唔多,但係因為大家既Supply有好大分別,所以拆線係有問題既

原帖由 fleetline 於 2006-4-18 08:19 發表
在九巴立場, 可以慳車, 在運吉立場, 可以減少旺角巴士流量.

我好懷疑你講呢段野果陣有冇諗過
慳車?如果要維持原有班次,係完全冇可能唔加車
除非是但一條減班就,如果到時山下果條做到五個字一班咁慘的話,實在係得不嘗失
減流量?當兩條線都做緊同而家一樣既班次果陣,流量係DOUBLE左嫁,點減流量呀?
況且,你唔係唔知九記整條98S出泥既用意下話?如果客量係好,98S應該加班加左幾次
事實上98S既客量係低於九記預期,先搞到佢開左咁耐,班次都冇加過,仲要入埋清水灣半島搵客
講到底,搞到98C分拆唔到既,只係因為山下人既取向問題,令98S冇足夠誘因分拆
唔好下下都話山上人點點點,不如碌大對眼睇下D人既選擇係乜

在講, 98S不但潛在客源多, 係而家客源都好多, 一條早上例企爆,
下午差不多班班企滿的線都冇資格加班?

咁98C既壞車率真係好高啵
字大只顯得人自大
gn3509 發表於 2006-4-18 12:12 | 顯示全部樓層

在講, 9 ...

都係果句,拆線既原因係
"因為有部分(少至極少)山下人有地鐵唔搭,係都要搭巴士,又要嫌慢,想又有地鐵速度,又有位坐"
你估運吉/山上三區區議員肯唔肯過你?

慳車?點慳?要慳車,班次就減半再疏
唔通有人為爭取而爭取,寧願要條25分鐘一班既線黎都好?
如果係真,真係幾悲哀,為左某少部份人既自私,結果搞到極度依賴巴士果班人要企响巴士站食塵
自己就風流快活去搭地鐵

話98S要企爆.來來去去都係果幾個山下人(包括埋友壇)
其餘既,都異口同聲話98S企都唔駛企
唔知係咪有人見到啲其他人見唔到既野

事實係,98S ADS都唔駛企,請唔好選擇性讀文
fleetline 發表於 2006-4-18 23:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-18 10:26 發表
Demand差唔多,但係因為大家既Supply有好大分別,所以拆線係有問題既

我好懷疑你講呢段野果陣有冇諗過
慳車?如果要維持原有班次,係完全冇可能唔加車
除非是但一條減班就,如果到時山下果條做到五個字一班咁慘的話,實在係得不嘗失
減流量?當兩條線都做緊同而家一樣既班次果陣,流量係DOUBLE左嫁,點減流量呀?
況且,你唔係唔知九記整條98S出泥既用意下話?如果客量係好,98S應該加班加左幾次
事實上98S既客量係低於九記預期,先搞到佢開左咁耐,班次都冇加過,仲要入埋清水灣半島搵客
講到底,搞到98C分拆唔到既,只係因為山下人既取向問題,令98S冇足夠誘因分拆
唔好下下都話山上人點點點,不如碌大對眼睇下D人既選擇係乜

咁98C既壞車率真係好高啵

Demand差唔多, 你認為大家既Supply有好大分別嗎?
98C最少有6成乘客是來往旺角, 但係山上去旺角選擇又有幾多呢?

至於你覺得我講呢段野果陣冇諗過, 但請問你有冇留意到一樣野,
我冇講過要維持原有班次.

另外, 樓主都冇任何理由解釋到點解一架壞的98C只有4個人,
旺角大站又得37人咁小, 而這兩個原因怎樣址扯上關係.