hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?
開啟左側

「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?

樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-18 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-4-18 23:27 發表
Demand差唔多, 你認為大家既Supply有好大分別嗎?
98C最少有6成乘客是來往旺角, 但係山上去旺角選擇又有幾多呢?

當你可以唔當地鐵係一個選擇,而死都要坐98S既時間
我睇唔出我有咩理由將93K同95計算在內
就算要計,大家個opportunity cost都差好遠,差到冇山上人會坐
而且你都係只計旺角,咁去西九龍果D客呢?
山下人有地鐵,山上人冇選擇嫁啦啵

原帖由 fleetline 於 2006-4-18 23:27 發表
至於你覺得我講呢段野果陣冇諗過, 但請問你有冇留意到一樣野,
我冇講過要維持原有班次.

但係你可以唔Keep咩?就算你唔Keep
除非班次真係5050對開,否則車同流量都會多左
不過班次絕對冇可能對開得到

另外, 樓主都冇任何理由解釋到點解一架壞的98C只有4個人,
旺角大站又得37人咁小, 而這兩個原因怎樣址扯上關係.  

理由就係:
98C壞車既客見到後車到,有四個人因為見到架車冇位坐,想駁多班車先上
造就到佢地見到呢班98S,亦唔代表後面果班98C已經冇晒載客能力
所以後車去到旺角道仲可以正常上到客,但係因為後車本身食既客已經多左
令後面既站甚至旺角道個站既客都清唔晒,令到有更多乘客見到98S
從而令呢架98S被打爆

字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-4-18 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-18 12:12 發表
都係果句,拆線既原因係
"因為有部分(少至極少)山下人有地鐵唔搭,係都要搭巴士,又要嫌慢,想又有地鐵速度,又有位坐"
你估運吉/山上三區區議員肯唔肯過你?

慳車?點慳?要慳車,班次就減半再疏
唔通有人為爭取而爭取,寧願要條25分鐘一班既線黎都好?
如果係真,真係幾悲哀,為左某少部份人既自私,結果搞到極度依賴巴士果班人要企响巴士站食塵
自己就風流快活去搭地鐵

話98S要企爆.來來去去都係果幾個山下人(包括埋友壇)
其餘既,都異口同聲話98S企都唔駛企
唔知係咪有人見到啲其他人見唔到既野

事實係,98S ADS都唔駛企,請唔好選擇性讀文

首先, 你認為清水灣半島有第二個選擇嗎?

而你們不斷指山上有好大好大的需求, 但睇番98C最多人
上落的旺角, 是否只有一條選擇呢?

在講番話隔離板話98S企都唔駛企的人啦, 是否又係來來
去去又係果幾個人?
在講是否選擇性讀文, 我諗我最相信的都是自己的眼睛吧!
fleetline 發表於 2006-4-19 07:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-18 23:36 發表
當你可以唔當地鐵係一個選擇,而死都要坐98S既時間
我睇唔出我有咩理由將93K同95計算在內
就算要計,大家個opportunity cost都差好遠,差到冇山上人會坐
而且你都係只計旺角,咁去西九龍果D客呢?
山下人有地鐵,山上人冇選擇嫁啦啵

除非班次真係5050對開,否則車同流量都會多左
不過班次絕對冇可能對開得到

理由就係:
98C壞車既客見到後車到,有四個人因為見到架車冇位坐,想駁多班車先上
造就到佢地見到呢班98S,亦唔代表後面果班98C已經冇晒載客能力
所以後車去到旺角道仲可以正常上到客,但係因為後車本身食既客已經多左
令後面既站甚至旺角道個站既客都清唔晒,令到有更多乘客見到98S
從而令呢架98S被打爆

首先, 你的論點就是慢的就不當一個選擇, 地鐵比98S慢最少10-15分鐘,
是否又唔應該計算在內呢?

我又試問一句如果由坑口去九龍城, 亞皆老街沿線一帶, 除98C仲有冇其他選擇?

我相信班次一拆二唔會做唔到, 只會有部份人接受唔到.
當然, 我唔認為班次一拆二是好, 但如果兩者客量是50/50,
班次一拆二肯定會令更多人受惠.

如果你的理由是對, 即是只有亞皆老街沿線的站等車時間長了,
但那個路段客量本身不多, 甚至冇了一架壞的98C, 我都非常肯定
地說架車去到九龍城好大機會頂閘.
gn3509 發表於 2006-4-19 09:31 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-4-18 23:50 發表

首先, 你認為清水灣半島有第二個選擇嗎?

而你們不斷指山上有好大好大的需求, 但睇番98C最多人
上落的旺角, 是否只有一條選擇呢?

在講番話隔離板話98S企都唔駛企的人啦, 是否又係來來
去去又係果幾個人 ...

清水灣半島有幾多人搭98S?呢點你應該仲清楚過我地
如果真係需求大成咁,大可以開條小巴線直接由清水灣半島出旺角

再者,有人連同98S相同速度既地鐵都唔放在眼內,憑乜叫人將速度差一倍既95/93K放在眼內?
同埋,就算我當旺角有其他選擇,但西九龍又如何?

參與呢個討論既人唔算多,但可以歸納做兩樣
話98S唔會頂閘唔駛企既,除左山上人,仲有一班98S同98C點搞都好,都唔會影響到佢地既人
話98S會頂閘要企既,都係班既得利益者
邊個可信啲,昭然若揭,真理越辨越明
今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2006-4-19 09:38 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-4-19 07:45 發表

首先, 你的論點就是慢的就不當一個選擇, 地鐵比98S慢最少10-15分鐘,

我又試問一句如果由坑口去九龍城, 亞皆老街沿線一帶, 除98C仲有冇其他選擇?

我相信班次一拆二唔會做唔到 ...

好想知你果個快15分鐘點計出黎,
地鐵由深水埗/旺角去到寶琳都係30-32分鐘,98S快15分鐘,即係15分鐘由旺角/深水埗番到寶林?唔好再誇張啲?
泥鯭的中途唔停站,觀繞開100公里,加上衝紅燈都要13分鐘先到翠林,更何況站站停,快極都係7X公里既98S?

我唔知你無啦啦搬坑口去九龍城出黎做乜,就算係98S,呢批客對比起旺角客同西九客有幾多,
大家心照,唔想有人為嘈而嘈為駁而駁,就好似為爭取而爭取一樣
若果真係想咁快,拉條110去囉,橫掂110客量本身都麻麻,過埋坑口尋寶都好

今期流行:690是原罪
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-19 10:29 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-4-19 07:45 發表

請你打開本地圖睇睇,地鐵由寶林去到旺角,只需要28分鐘
你計埋等車時之後,需時都係唔超過35分鐘
就算98S唔洗用9分鐘去到嘉道理道、19分鐘由富豪東方去到寶林
地鐵同98S既時間相差冇可能會有兩三個字咁多
仲未計你o係巴士站度等98S既時間添喎

又計埋去美孚啦,地鐵由寶林去美孚用38分鐘
計埋等車時間一定唔超過45分鐘
學你咁講,九龍城去寶林用13分鐘,旺角道唔塞車
98S都冇可能快得過地鐵
希望你贊人講事實果陣可以學下人地

297,仲平過98C呀

我相信班次一拆二唔會做唔到, 只會有部份人接受唔到.
當然, 我唔認為班次一拆二是好, 但如果兩者客量是50/50,
班次一拆二肯定會令更多人受惠.

客量梗係唔係5050啦!37個人得17個會上98S
邊會係5050對分呢…你計錯數啦

如果你的理由是對, 即是只有亞皆老街沿線的站等車時間長了,
但那個路段客量本身不多, 甚至冇了一架壞的98C, 我都非常肯定
地說架車去到九龍城好大機會頂閘.

你留意埋我篇回文所講「可能連旺角道既客都載唔晒」
即係話旺角道本身都會留低左少部分既客
而且亞皆老街既客量,並唔係你所講咁少

字大只顯得人自大
GK2586~呀光 發表於 2006-4-19 14:32 | 顯示全部樓層

樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-19 15:04 | 顯示全部樓層
原帖由 GK2586~呀光 於 2006-4-19 14:32 發表

297往紅磡方向唔經九龍城

又係喎…但係如果有需要,大可以安排297兜埋果度
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-4-19 21:15 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-19 10:29 發表
請你打開本地圖睇睇,地鐵由寶林去到旺角,只需要28分鐘
你計埋等車時之後,需時都係唔超過35分鐘
就算98S唔洗用9分鐘去到嘉道理道、19分鐘由富豪東方去到寶林
地鐵同98S既時間相差冇可能會有兩三個字咁多
仲未計你o係巴士站度等98S既時間添喎

又計埋去美孚啦,地鐵由寶林去美孚用38分鐘
計埋等車時間一定唔超過45分鐘
學你咁講,九龍城去寶林用13分鐘,旺角道唔塞車
98S都冇可能快得過地鐵
希望你贊人講事實果陣可以學下人地

客量梗係唔係5050啦!37個人得17個會上98S
邊會係5050對分呢…你計錯數啦

你留意埋我篇回文所講「可能連旺角道既客都載唔晒」
即係話旺角道本身都會留低左少部分既客
而且亞皆老街既客量,並唔係你所講咁少

打開地圖佢就同你講28分鐘, 但當你親身示範的時候,
你會發現28分鐘只足夠你由寶林去到黃大仙.

客量不是5050, 但同5050又相差多遠呢?
多得果幾個%, 都唔足夠爭取更密的班次吧!

另外, 你都識講"可能"啦, 但如果有人滯留, 又會得37人咁小?
fleetline 發表於 2006-4-19 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2006-4-19 09:31 發表
清水灣半島有幾多人搭98S?呢點你應該仲清楚過我地
如果真係需求大成咁,大可以開條小巴線直接由清水灣半島出旺角

再者,有人連同98S相同速度既地鐵都唔放在眼內,憑乜叫人將速度差一倍既95/93K放在眼內?
同埋,就算我當旺角有其他選擇,但西九龍又如何?

參與呢個討論既人唔算多,但可以歸納做兩樣
話98S唔會頂閘唔駛企既,除左山上人,仲有一班98S同98C點搞都好,都唔會影響到佢地既人
話98S會頂閘要企既,都係班既得利益者
邊個可信啲,昭然若揭,真理越辨越明

清水灣半島唔算多人坐98S, 但唔係冇人坐98S.
開條條小巴線直接由清水灣半島出旺角, 明顯地比分拆98C
使用更多的路面資源.

而講到話98S會頂閘, 我諗來諗去都唔覺得自己是一個得益者.
但講到見到98S的機會, 我相信我見到98S機會比不少人高.