hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?
開啟左側

「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?

樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-19 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2006-4-19 23:33 發表

康都攝車時代

98S未試過用熱狗嫁啵
字大只顯得人自大
superbus 發表於 2006-4-19 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-19 23:40 發表

98S未試過用熱狗嫁啵

搞錯咗 98C 添
gn3509 發表於 2006-4-20 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-4-19 21:31 發表

清水灣半島唔算多人坐98S, 但唔係冇人坐98S.
開條條小巴線直接由清水灣半島出旺角, 明顯地比分拆98C
使用更多的路面資源.

而講到話98S會頂閘, 我諗來諗去都唔覺得自己是一個得益者.
但講到見到98S的機會 ...

樓下有人講左,一班98S 15分鐘一班都係小貓三四隻响清水灣半島上車,
若果係咁,開小巴線隨時唔駛呢個班次,就當佢班次一樣,又唔知你點計,
同一班次下一架十六座小巴6米幾會比一架十二米巴士霸得多位,
又一偉論

就當你見得多,你話見親都要企頂閘,
但其他人,包括我在內都見過佢企都唔駛企(甚至係未見過佢要企),即係証明兩樣野:
一係有人選擇性表達事實,一係有人吹水唔抹嘴
又或者兩樣都係
又或者.見到啲人地見唔到既野?

今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2006-4-20 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2006-4-19 23:27 發表

我經常搭地鐵,去到九龍塘永遠七個字
繁時都要半粒鐘
旺角?多五分鐘啦
而果條俾人話慢到爆既 93K ,都係慢地鐵五至十分鐘

不過我搭過幾次,都係3x(x<5)由深水&#22487;/旺角到寶琳
fleetline 發表於 2006-4-20 06:33 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-20 00:31 發表

樓下有人講左,一班98S 15分鐘一班都係小貓三四隻&#21709;清水灣半島上車,
若果係咁,開小巴線隨時唔駛呢個班次,就當佢班次一樣,又唔知你點計,
同一班次下一架十六座小巴6米幾會比一架十二米巴士霸得多位,
又一偉論

就當你見得多,你話見親都要企頂閘,
但其他人,包括我在內都見過佢企都唔駛企(甚至係未見過佢要企),即係証明兩樣野:
一係有人選擇性表達事實,一係有人吹水唔抹嘴
又或者兩樣都係
又或者.見到&#21874;人地見唔到既野?

用小巴怎樣都會增加路面的車輛吧!
但98C分拆, 跟本不會增加路面的車輛.
突然多左幾架6米長的十六座小巴, 難道不會增加路面車輛?

話98S唔駛企只有一班山上人及一小撮經常一起用同一偉論
去攻擊別人的人, 唔好講到好多人都係咁講.

可是, 此文樓主是山上人, 為何佢會話由窗口位都坐唔滿,
突然講到頂閘呢? 這就叫做講出事實吧!
fleetline 發表於 2006-4-20 06:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-19 21:38 發表

咁只要將796C拉長去清水灣半島,就可以解決到

係咩?咁請問一個o係西九龍讀書、日日都坐98C既人
見到98S客量既機會會唔會比你低?

首先又話796c延長, 跟住又要297由慢變超特慢,
做咁多野為了甚麼呢? 咪就是肥水不流別人田.

再講, 一個學生又怎會經常6點打後放學?
superbus 發表於 2006-4-20 09:49 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2006-4-20 00:33 發表

不過我搭過幾次,都係3x(x<5)由深水&#22487;/旺角到寶琳

咁我十日有八日都搭地鐵來往九龍塘同寶林
次次冇半粒鐘都唔駛旨意到
gn3509 發表於 2006-4-20 12:44 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-4-20 06:33 發表

用小巴怎樣都會增加路面的車輛吧!
但98C分拆, 跟本不會增加路面的車輛.
突然多左幾架6米長的十六座小巴, 難道不會增加路面車輛?

去攻擊別人的人, ...

你唔係唔知道小巴有quota掛?
小巴數目限死咁多,就算開線,都只係小巴公司同其他公司/紅小買小巴牌,
何以會增加路面車輛呢?
既然只係清水灣半島對旺角交通真空,大可以叫政府招標,
搵小巴公司同紅小車主買幾個小巴牌開線
而唔係為左清水灣半島果幾丁友而將一條巴士線全日
怕且咁做,都只係因為有人想乘機得益

先生,唔好執人口水尾,你呢句只係顯出你已經技窮
分類呢樣野我一早講左,
若果有人將呢句掉轉黎講諗住可以駁番人,根本對討論毫無幫助,只會令討論陷入死胡同

gn3509 發表於 2006-4-20 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-4-20 06:43 發表

首先又話796c延長, 跟住又要297由慢變超特慢,
做咁多野為了甚麼呢? 咪就是肥水不流別人田.

再講, 一個學生又怎會經常6點打後放學?

話清水灣半島冇車出旺角既係你,
話坑口冇特快車出九龍城又係你
拉796C去,滿足到清水灣半島居民出旺角既需求,更可以幫補下796C客量
拉297去,滿足到想去九龍城既人,仲平&#21874;添
但有人咁都唔滿意,係都要98S全日

令人等98C等耐左就得,令人搭297耐左就唔得,雙重標準顯而易見
一句到尾,根本唔係諗住關住坑口去九龍城客或者清水灣半島出旺角客
真正目的係乜,顯而易見,司馬昭之心,路人皆知
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-20 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-4-20 06:33 發表

去攻擊別人的人, 唔好講到好多人都係咁講.

可是, 此文樓主是山上人, 為何佢會話由窗口位都坐唔滿,
突然講到頂閘呢? 這就叫做講出事實吧!

同樣地,話98S朝早頂閘、下午企爆既都係果一兩個姐…

你貼文就梗係要講事實啦,但恐怕係有人唔肯接受現實姐

還望各位唔好嫌棄呢兩張炒相:

如果呢班頭班98S真係企爆的話,冇理由會見到車廂入面既咁多條扶手掛?
憑呢兩張相證明,o係正常情況下98S絕對唔會企爆

字大只顯得人自大