hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?
開啟左側

「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?

樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-20 17:27 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-4-20 06:43 發表

首先又話796c延長, 跟住又要297由慢變超特慢,
做咁多野為了甚麼呢? 咪就是肥水不流別人田.

再講, 一個學生又怎會經常6點打後放學?

梗係肥水不流別人田啦,將796C拉去清水灣半島都係想益下新記
又唔希望果度D居民日日畀九記搶錢丫嘛
297拉左過九龍城都唔係慢好多丫

事實又真係喎,鬼叫人地畀工務搞到甩唔到身呀…
字大只顯得人自大
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-20 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-20 13:00 發表

令人等98C等耐左就得,令人搭297耐左就唔得,雙重標準顯而易見
一句到尾,根本唔係諗住關住坑口去九龍城客或者清水灣半島出旺角客
真正目的係乜,顯而易見,司馬昭之心,路人皆知

仲有一個例子係佢可以建議93A同95M合併、98A分拆
但係明知山上條線行曉光街會慢過而家98A
合併之後條新線唔入碼頭,23難上車佢都唔建議整特班入碼頭囉
雙重標準情況非常明顯

字大只顯得人自大
dennislokawai 發表於 2006-4-20 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-20 07:43 PM 發表

但係明知山上條線行曉光街會慢過而家93A
雙重標準情況非常明顯

最有一個例子如果大家仲記得,
佢話98A同98C係山下人既,
唔應該兜上山,
從今次同之前既例子中,
已顯得佢係幾咁自私。
youtube.com/c/dennislokawai
fleetline 發表於 2006-4-20 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2006-4-20 22:14 發表

最有一個例子如果大家仲記得,
佢話98A同98C係山下人既,
唔應該兜上山,
從今次同之前既例子中,
已顯得佢係幾咁自私。

既然你講得出, 請你拿出證據吧!

如果你連證據都拿唔出, 我相信一個喜歡吹牛的板主
都難以另人服眾吧!
fleetline 發表於 2006-4-20 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-20 19:43 發表

但係明知山上條線行曉光街會慢過而家93A
雙重標準情況非常明顯

行曉光街會慢過而家93A?
而家93A不是行曉光街嗎?
再講, 我曾經有兩次早上繁忙時間於觀塘留意23及93A有幾多人
會在開源道/碼頭下車, 但兩次所見都未見過一架23或93A有超過
半車客入開源道.
開特班入碼頭有幾難? 但開特班會影響原有班次, 我就要權衡一下
兩者誰重要吧!
無限量開特班, 只會出現在一些冇建設性的路線建議吧!
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-20 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-4-20 23:12 發表

行曉光街會慢過而家93A?
而家93A不是行曉光街嗎?
再講, 我曾經有兩次早上繁忙時間於觀塘留意23及93A有幾多人
會在開源道/碼頭下車, 但兩次所見都未見過一架23或93A有超過
半車客入開源道.
開特班入碼頭有 ...

我想講98A,不過係打錯字姐,洗唔洗咁回文呀?
討論姐,尊重下人地好喎

但係當時已經有板友指出,23同93A去到政府合署都仲係有好多人坐
23亦都冇辦法負荷到多餘客量,你有咩回應?
你果陣仍然同我講緊三條線點樣分車,話咩咩「山上新線做到4分鐘一班」
玩晒選擇性讀文囉…

無限量開特車梗係冇意義啦,但係我唔見到同98S加班有咩意義囉

字大只顯得人自大
dennislokawai 發表於 2006-4-20 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-4-20 11:00 PM 發表

既然你講得出, 請你拿出證據吧!

都難以另人服眾吧!

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... ;extra=&page=14

回文#277

對於山下人, 其實要佢地兜上山已經算是影響他們利益.

另外, 你認為要怎樣去解決呢兩條線既脫班問題?
將軍澳區行幾多路都好, 對班次穩定性似乎沒有大影響.

要98S全日, 只要抽掉98C一半車隊, 再縮短98C便可.
山下人只不過是取回自己的東西吧!

有證有據,
不知係你講完唔認定我吹牛喇..
youtube.com/c/dennislokawai
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-20 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-4-20 23:00 發表

都難以另人服眾吧!

但係你經常話98S點樣頂閘,點樣多人,都係冇證據丫
有既…咪就係一架只係影到一架打98S既都躉車尾窗、有幾個人搵緊位坐咁囉…
都係證明唔到98S係點樣頂閘法丫…
但係調返轉呢?我已經貼左相啦,你話過最好係相信自己既眼
咁希望你睇到果兩張炒相之後可以接受現實,唔好再拎住果兩張鐵證去反駁
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-4-20 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-20 13:00 發表

話清水灣半島冇車出旺角既係你,
話坑口冇特快車出九龍城又係你
拉796C去,滿足到清水灣半島居民出旺角既需求,更可以幫補下796C客量
拉297去,滿足到想去九龍城既人,仲平啲添
但有人咁都唔滿意,係都要 ...

你又知唔知297兜埋九龍城要用幾多時間呢?
好似當你提出建議時, 並沒有顧及現有乘客吧!

再講, 我而家又唔係辯論, 難聽D講一句就係我跟本
冇興趣同你討論, 只不過是自己睇唔過眼先出聲吧!
fleetline 發表於 2006-4-20 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2006-4-20 23:17 發表

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... ;extra=&page=14

回文#277

有證有據,
不知係你講完唔認定我吹牛喇..

成篇文都冇講過"98A同98C係山下人", 只是講過98C是山下人有份使用的資源吧!