hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解西鐵紅磡站月台嘟嘟聲關門先响?
開啟左側

點解西鐵紅磡站月台嘟嘟聲關門先响?

HU6455 發表於 2014-8-10 23:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

西鐵其他站都會關門前已經响,唯獨紅磡吾會
眼見好多時都要再開番門,甘咪仲煩
edwardcar 發表於 2014-8-11 13:48 | 顯示全部樓層
其實有得手動控制的,係月台對正駕駛室,內嵌於男廁出面道牆上,車長可以用鎖匙拎一拎個制就會響一陣但唔會關門。呢個情況多數會係臨開車前對面有班東鐵埋站,而個車長又等埋班轉車客會出現,提示欲轉車乘客拿拿聲上車。
FD1146xGA5145 發表於 2014-8-11 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 2014-8-10 23:53 發表
西鐵其他站都會關門前已經响,唯獨紅磡吾會
眼見好多時都要再開番門,甘咪仲煩

西鐵本身個設計就係咁 , 兩邊總站都係咁
屯門站都係 , 以前南昌站亦都一樣

原帖由 edwardcar 於 2014-8-11 13:48 發表
其實有得手動控制的,係月台對正駕駛室,內嵌於男廁出面道牆上,車長可以用鎖匙拎一拎個制就會響一陣但唔會關門。呢個情況多數會係臨開車前對面有班東鐵埋站,而個車長又等埋班轉車客會出現,提示欲轉車乘客拿拿聲上車。 ...

呢樣野有幾多車長會用我就唔知
我只知更多車長喺臨開車前聽到隔離有東鐵埋車果陣就拿拿臨閂門開車就真

之前金博士仲話紅磡站月台安排可以 hold 車方便轉車客 , 其實都係東鐵等西鐵為主 , 甚少係西鐵等東鐵 ( 尤其係上下繁時間 )

busfunfun 發表於 2014-8-12 01:21 | 顯示全部樓層

原帖由 FD1146xGA5145 於 11-8-2014 12:36 發表

西鐵本身個設計就係咁 , 兩邊總站都係咁
屯門站都係 , 以前南昌站亦都一樣

呢樣野有幾多車長會用我就唔知
我只知更多車長喺臨開車前聽到隔離有東鐵埋車果陣就拿拿臨閂門開車就真

之前金博士仲話紅磡站月台 ...
西鐵個班次比東鐵疏
加上個波口去到ETS先有
為免打亂班次  跟時間表開車係好重要
可能真係咁岩咁橋呢
 樓主| HU6455 發表於 2014-10-14 14:28 | 顯示全部樓層
岩岩想起, 地鐵線路係咪試驗咁效法東西鐵既關門DODO聲?
kei_hk 發表於 2014-10-14 15:08 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 2014-10-14 02:28 PM 發表
岩岩想起, 地鐵線路係咪試驗咁效法東西鐵既關門DODO聲?

係唔係效法我真係唔知﹐但以下一些野係大家有眼睇的。

1. 東涌線及機場快線﹐係mtr第一批有月台幕門的車站。
在開門及關門時﹐月台係有警告聲的﹐直到現在都有警告聲。

這樣﹐在月台的人都可以得知幕門/車門幾時關閉﹐所以一直以來衝門的人係好少的。

2. 市區線的月台幕門﹐開關都係無警告聲的。

月台的人根本唔知幾時會關門﹐亦難以聽到列車的提示語句﹐所以好多時都有人在唔知情的情況下進入車廂﹐做成衝門問題。

成個幕門設計﹐根本係一個倒退

結果﹐而家要派一堆月台助理在幕門前面舉牌囉。

3. 曾經有市區線車站進行測試﹐把幕門開關時加番聲嚮。
結果係........  直至現在都未有車站進行加裝聲嚮。
據說﹐好似有意見話月台的聲嚮太高﹐所以唔推出。但係..... 東涌線一直都有聲嚮﹐點解又可以一直存在唔廢功能?

4. mtr 有意提升月台廣播﹐把車卡內的關門警告錄音﹐同步在月台播出﹐於機場快線做測試及實行。
不過........ 早前 mtrupdate facebook 話 "人手不足" 所以推遲計劃

月台加番提示聲﹐實情係一件好事﹐對班次穩定都有幫助﹐只係唔去做。

一直以來﹐月台的乘客根本唔知車門/幕門幾時關閉﹐令到出現好多衝門現象﹐管理層係知道有這一回事﹐但係愛理不理﹐都唔知他們想點。

ccchhhuuunnn 發表於 2014-10-14 15:14 | 顯示全部樓層

原帖由 FD1146xGA5145 於 2014-8-11 20:36 發表

之前金博士仲話紅磡站月台安排可以 hold 車方便轉車客 , 其實都係東鐵等西鐵為主 , 甚少係西鐵等東鐵 ( 尤其係上下繁時間 )

上下繁時間,
成日東鐵駛緊入月台, 西鐵就拿拿臨關門

間唔中試過西鐵關唔切門, 比東鐵出門搶閘第一批轉車跑手截到
咁就要食埋班轉車客, 遲成半分鐘先開到
FD1146xGA5145 發表於 2014-10-14 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-10-14 15:14 發表

上下繁時間,
成日東鐵駛緊入月台, 西鐵就拿拿臨關門

東鐵埋緊車果陣西鐵閂門實屬俾面
有時係東鐵停定甚至開門落客果一剎那西鐵先閂門
甚至有西鐵車長為咗唔載東鐵客 , 特登提早閂門 ( PIDS 顯示仲有 1 分 ) , 然後就咁擺喺度拖到夠鐘就開車
樓上竟然有人話係巧合 , 邊有咁多巧合?不如話東鐵車長特登碌車碌到你班客啱啱好轉唔到車?

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-10-14 15:14 發表
間唔中試過西鐵關唔切門, 比東鐵出門搶閘第一批轉車跑手截到
咁就要食埋班轉車客, 遲成半分鐘先開到 ...

咁佢真係失敗咯

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ma212223 + 1 lol

查看全部評分

ccchhhuuunnn 發表於 2014-10-15 16:30 | 顯示全部樓層
原帖由 FD1146xGA5145 於 2014-10-14 22:38 發表

東鐵埋緊車果陣西鐵閂門實屬俾面
有時係東鐵停定甚至開門落客果一剎那西鐵先閂門
甚至有西鐵車長為咗唔載東鐵客 , 特登提早閂門 ( PIDS 顯示仲有 1 分 ) , 然後就咁擺喺度拖到夠鐘就開車
樓上竟然有人話係巧合 ,  ...

東鐵埋緊車果陣西鐵閂門 同埋
東鐵停定甚至開門落客果一剎那西鐵先閂門, 我都成日見到
尤其下繁
話巧合其實都係曲線
日日搭開東西鐵轉線就知成日畀人玩

原帖由 FD1146xGA5145 於 2014-10-14 22:38 發表
咁佢真係失敗咯

間唔中見一次
有時西鐵趕閂門太緊貼東鐵開門個刻,
閂慢咗又或者人未入曬西鐵就閂搞到要重開,
就會發生畀東鐵轉車客頭馬攔截成功,
個刻其實有啲心涼