hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 一個充滿回憶的角落,但已覺陌生了(附長文) ...
開啟左側

一個充滿回憶的角落,但已覺陌生了(附長文)

Dennis34 發表於 2014-8-12 21:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

講緊嘅正正係荃灣馬頭壩道近楊屋道同德士古道一帶。
Tsuen Wan P6.jpg

Tsuen Wan P5.jpg

仲記得自己出世後住過荃灣沙咀道有6年多,到近20年前至搬到葵興。
最記得當時家在八樓都可以有開揚景觀(仲可望見舊青衣油庫一帶),
當時一有空閒時間除咗睇電視外,更喜歡從廳中望向外面。
而家只好從近年影落嘅一啲相同遺跡去回憶過去:

Tsuen Wan P1.jpg
當時望向西面,一望就係舊荃灣運動場,
場內以前有四座高大嘅球場射燈,夜間有球賽時連射燈都可以射進屋內。

Tsuen Wan P7.jpg

Tsuen Wan P4.jpg
而當時嘅楊屋道雖然都係主要道路之一,但不如沙咀道般熱鬧,
即使楊屋道街市大樓喺90年落成後,但進出人流卻集中在後面嘅內街,
日間應該多人購物嘅時候人流都好稀疏。

直到08年後嘅幾年內,"屏風"一座一座"放開",嚟嘅人更是外來遊客多,
感覺連整個社區變得陌生之餘,連地方都好像不再屬於自己嘅一樣,
就連這街上講廣東話嘅人都好像好少,
明明係我以往最熟悉嘅老地方,如今卻有仿如置身於異鄉嘅感覺。

Tsuen Wan P2.jpg
從舊居望向東面,就係工業區一帶

Tsuen Wan P3.jpg

而呢一邊最令自己充滿回憶嘅,
就係金泰線廠同旁邊德士古道工業中心嘅外牆,
外牆上大大幅嘅香煙廣告最令自己印象深刻,雖然十多年前已經除下,
但到咗今天仍可若隱若現。
Tsuen Wan P8.jpg

眼見今天,只因一幅有香煙廣告嘅巴士舊照,
都可以弄出法律風波,即使係分享過去回憶都係有罪的話,
就更令自己想到,現在嘅香港而經唔再屬於自己。

因為我印象中嘅香港根本未至於常有如此荒謬嘅事情發生,
但更感不安嘅係以前本來都有點扭曲嘅香港人,
到現在喺唔少大小事情上反映到嘅係,變得更扭曲像有病般,
分化到快要想將其他人鬥到你死我活至安樂。

再如此落去,香港最終會否因港人而死,而非外力致其滅亡?

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +1 收起 理由
HF3204@243M + 1 + 1 好文一推
barking + 1 Good sharing

查看全部評分

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
kei_hk 發表於 2014-8-12 22:48 | 顯示全部樓層
成條楊屋道對我(好多當年的小朋友) 來說﹐最美好的回憶可能只有可口可樂汽水廠。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
barking + 1 Good sharing

查看全部評分

OtisLeung 發表於 2014-8-13 02:40 | 顯示全部樓層
小弟雖然不是荃灣區居民, 但很小的時候已來過荃灣,
也在荃灣區工作過好幾年, 所以也有點感慨的

感覺上, 荃灣區的新建築出現得太多太快,
舊建築消失/改裝得也是太多太快了
以前是一個屬於草根階層的老地區,
近年, 楊屋道上一個貼鄰工廠、遠離鐵路車站、面積比一些公屋還要小的私人住宅單位,
賣到四百幾萬, 也只是「窮人恩物」!

大陸人、自由行的魔爪當然也無可悻免伸進荃灣區
小弟見過殘體字介紹過「荃灣金飾坊」,
除了原有的「受惠」於大陸人外, 自然也多了新開的、大型連鎖的珠寶金飾店

楊屋道上, 如心廣場酒店主要就是招呼大陸人啊!
小弟試過乘搭一部高速運行的升降機, 可是隔音較差, 呼呼風聲漏進來,
同升降機的大陸人竟然在大叫大嚷, 又要抓牆壁又要大叫「失控失控」,
失控的是他們吧!
還有, 來往荃灣地鐵站的行人天橋, 不乏拖行李箱的, 說普通話(甚至是鄉下話)的人種,
特色就是在窄窄的路上, 並排前行, 製造「人牆」阻礙他人

幸而荃灣區的「街坊」店舖, 還可在川龍街、眾安街、以至福來村一帶找得到

還有大河道麥記,  也是小弟的情意結,
這是新界區第一麥記, 店號是11號 (現在開到305號店了)
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
AVD1 發表於 2014-8-13 23:40 | 顯示全部樓層

其實好彩而家荃灣西站出面個填海計劃已經冇左回事,
否則荃灣仲變得勁 ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
GS6500 發表於 2014-8-13 23:57 | 顯示全部樓層
離題一問
荃新天地旁邊停車場內的荒廢茶水亭
有咩特別,點解甘多年都唔拆?
是不是古蹟來的?
EX-TL 發表於 2014-8-14 00:45 | 顯示全部樓層
贈樓主:「剩下絕望舊身影 今只得千億傷心的句子」

楊屋道地皮今日名花有主, 由億京發展以39.398億元投得發展商住項目,
是該財團首次投得之住宅官地, 總投資額料逾百億元.

信報財經新聞:
http://www2.hkej.com/property/ar ... 3%E9%A0%85%E7%9B%AE

那個「茶水亭」應該會從此消失於人間.
dongfeng 發表於 2014-8-14 00:46 | 顯示全部樓層

原帖由 GS6500 於 2014-8-13 23:57 發表
離題一問
荃新天地旁邊停車場內的荒廢茶水亭
有咩特別,點解甘多年都唔拆?
是不是古蹟來的?
有關地皮已截標了。不過那茶水亭應快將消失。http://www.landsd.gov.hk/tc/landsale/records/c2014-2015.pdf
相關新聞:
http://www.etnet.com.hk/www/tc/news/categorized_news_detail.php?newsid=ETN240813996&page=1&category=latest

에이핑크 대박!
238X 發表於 2014-8-14 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 13/8/2014 23:40 發表
其實好彩而家荃灣西站出面個填海計劃已經冇左回事,
否則荃灣仲變得勁 ......

你應該係指油柑頭至大涌道拉平

講真,嗰度填嚟都無意思 (唔夠大),仲影響航道,
唔使你去都大把人嘈

不過點填都唔關海濱事,因為嗰度出面已經好窄
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2014-8-14 10:04 | 顯示全部樓層
回一回樓主...

其實以楊屋道舊區咁多年都係共匪票倉,
而家嘅變化話唔定正係嗰度啲人想要的。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
dennis1990 發表於 2014-8-14 20:13 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-8-12 22:48 發表
成條楊屋道對我(好多當年的小朋友) 來說﹐最美好的回憶可能只有可口可樂汽水廠。

係依家既爵悅庭嗎?