hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵範圍,中方直通車撞死狗狗
開啟左側

港鐵範圍,中方直通車撞死狗狗

dongfeng 發表於 2014-8-20 22:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0820_00822_001.html
由此可見,原來港鐵並不如汽車駕駛者般,尊重狗狗生命,後者的交通意外原因,往往是為避免動物受害,乃尊重動物生命的一群!

為何港鐵不即時通知漁護署或愛協,到現場拯救在路軌範圍的狗狗,而是用列車處理掉?
에이핑크 대박!
JX9097 發表於 2014-8-20 22:49 | 顯示全部樓層
根本就係謀殺
為咗唔使延誤服務致罰錢
就唔理會隻狗嘅死活重開列車
BlackBird 發表於 2014-8-20 23:07 | 顯示全部樓層
為左唔洗罰錢,港鐵可以去到幾盡?
為左通車,不惜成為殺人(狗)兇手,漠視狗仔既生命
呢件事反映出港鐵無恥,冷血,涼薄,自私,貪婪,無人性
香港竟然有錦樣既鐵路公司,簡直係香港之恥
倒抽100口涼氣都無用!
P960早日摺線
WilliamRC 發表於 2014-8-20 23:08 | 顯示全部樓層

我喺FB睇到之後即刻X咗一聲出嚟...難道恢復服務比拯救一條生命重要?
救翻隻狗MTR實會畀人讚今次事件處理得好好。
Seriously... That's unacceptable...

kei_hk 發表於 2014-8-20 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2014-8-20 10:49 PM 發表
根本就係謀殺
為咗唔使延誤服務致罰錢
就唔理會隻狗嘅死活重開列車

根本不存在罰款問題﹐因為是外來因素﹐非MTR自己問題引起﹐所以係唔需要罰。

現實係針無2頭利﹐停晒車去捉狗﹐你估引起的延誤﹐又係所有乘客都認同?

即係講出一點﹐其實點處理﹐總會得失一班人。分別係愛護動物的人﹐定係一眾趕車的乘客。
點處理﹐都會話MTR做得唔好處理有問題﹐真係夾在中間﹐左右做人難。

據知係當時上水站的職員已經按緊急制去令列車停止﹐聯同乘客想方法去救番隻狗。
FACEBOOK 入面有相看到的﹐入面亦提及最少3班車即時受影響要停車等候重開。

不過﹐唔知什麼原因﹐隻狗都係走失。結果控制中心便落指示恢復行車﹐但相關路段減低車速。

最後﹐隻狗可能周圍走﹐結果被直通車撞死。

我亦都想講多一件事﹐一隻狗如果真係跑﹐係跑得好快的﹐在有空間給它四周走的情況下﹐唔係咁易比你捉到。
而一部列車要停定亦要一段距離﹐車上司機見到隻狗突然閃出來﹐要停車亦未必停得切。

最後結論 : 隻狗係死於不幸的意外。
不幸的係MTR根本無得選擇﹐唔可能停車太耐捉狗﹐以免停晒列車做成大規模的班次延誤(骨牌效應下﹐真係連大埔都會受影響﹐再進一步便去到沙田)﹐連帶其他交通大亂。
意外係列車停唔切而撞死。

3ASV196 發表於 2014-8-20 23:30 | 顯示全部樓層
其實外國, 甚至西方國家, 有動物被車及火車撞死, 係好平常的事, 我係澳洲塔斯曼尼亞渣車, 成條路都有唔少動物屍體,
香港絕大部分鐵路範圍(重鐵)都有圍網, 已叫做較少呢d情況發生....相對上幸運

動物生命本身是需要保護, 但有時的確需要平衡, 係咪捉唔到就東鐵成日都唔駛行?
係唔係大嶼山有牛就唔俾所有車行?

有時意外就係意外, 見唔到事件上有人係故意傷害

要站在道德高地好易, 但人與動物, 生命價值有別係事實

(當然, 事件有d野未清楚, 如部直通車司機有無特別留意狗隻及見到有無響按等避免意外)

評分

參與人數 4aPower +3 HugeC +4 收起 理由
nwfb1001 + 1 + 1 停得幾多次?
ho2012 + 1 好中肯
hkth + 1 + 1 評論中肯, 真需要以事論事.
HU6455 + 1 + 1 中肯既論點係要支持

查看全部評分

3ASV196.KE7270
hoho900 發表於 2014-8-20 23:38 | 顯示全部樓層

orange 發表於 2014-8-20 23:49 | 顯示全部樓層
很多事情都是說易行難,停列車捉狗不是無,只係狗不會停定俾你捉,因為捉狗導致
列車不斷延誤,結果引來更多不必要投訴,要明白今時今日做任何決定總有人反對

最終狗隻不幸死亡,對職員內心並不好受,因為既要善後,又要交各式各樣報告,
無人得益只有指責
益童學校,全民教育
h2o 發表於 2014-8-21 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-8-20 23:14 發表

根本不存在罰款問題﹐因為是外來因素﹐非MTR自己問題引起﹐所以係唔需要罰。

現實係針無2頭利﹐停晒車去捉狗﹐你估引起的延誤﹐又係所有乘客都認同?

即係講出一點﹐其實點處理﹐總會得失一班人。分別係愛護動物的人﹐定係一眾趕車 ...

佢圍網穿咗個窿,隻狗經個窿入咗路軌範圍,又算係邊個引起?

回正題,為隻狗長期停駛又可能騎呢咗啲,但慢駛會減低行車聲浪降低警覺,起碼都應該同時頻密響號示警。
HKMTR_A140 發表於 2014-8-21 09:26 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2014-8-21 00:10 發表

佢圍網穿咗個窿,隻狗經個窿入咗路軌範圍,又算係邊個引起?

回正題,為隻狗長期停駛又可能騎呢咗啲,但慢駛會減低行車聲浪降低警覺,起碼都應該同時頻密響號示警。 ...

頻密響號又會比附近居民投訴架姐!你都知東鐵附近幾多民居架啦?

針冇兩頭利,有啲野要睇大圍利益,小眾利益必須放棄,漁農處同愛護動物協會捉狗都要用特別工具啦
港鐵職員跟本冇此等工具,就咁去捉既俾狗咬又點算?如果隻狗有瘋狗症又點算?更何況隻狗會跑會走
咁易捉咩?要記住隻狗係流浪狗,唔係寵物狗,流浪狗對人的戒心好重的!

利申:我家隻狗係流浪狗,初初收養時好怕人,雖然而家已經大為改善,但仍然比其他狗膽小

有人話搵愛護動物協會或者漁護署捉狗,但好老實等得佢地黎都唔知幾時既事,唔通要成條東鐵幾十萬
乘客為左隻狗冇車搭?而且等得佢地黎隻狗都可能唔知行左去邊囉!

照事實講姐,不喜勿插