hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [即日片] 東涌綫列車行走機場快綫 全程行車片段 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[即日片] 東涌綫列車行走機場快綫 全程行車片段

bobbycheng 發表於 2014-9-2 21:37 | 顯示全部樓層

印象中以前博覽館散場好似係都行過東涌線車唔少次?

調番轉機場快線車有冇行過東涌線?
groom1002 發表於 2014-9-3 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2014-9-2 21:37 發表
印象中以前博覽館散場好似係都行過東涌線車唔少次?

調番轉機場快線車有冇行過東涌線?

有的,只不過路過南昌站
https://www.youtube.com/watch?v=57nbu2VeVDI
S3N92 發表於 2014-9-3 06:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2014-9-2 00:50 發表
愚問:
即係一定要開左車門先再開PSD?
唔記得講PSD都要LOCAL ENABLE 
睇師兄手勢
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
S3N92 發表於 2014-9-3 06:59 | 顯示全部樓層

原帖由 groom1002 於 2014-9-3 01:20 發表

有的,只不過路過南昌站
https://www.youtube.com/watch?v=57nbu2VeVDI

我試過收廠經荔景
kei_hk 發表於 2014-9-3 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 groom1002 於 2014-9-3 01:20 AM 發表

有的,只不過路過南昌站

停埋東涌線車站都有(無上落客)。

https://www.youtube.com/watch?v=jbuV1Z8iBVM
https://www.youtube.com/watch?v=l_nTVAgqzX0

這些情況雖然少發生﹐但並非罕見的﹐只要任何一條線的車有壞車﹐又唔能夠/未能安排即時返廠/去則線﹐便會安排列車在一些指定位置停車﹐2線的車便會撈亂路軌而行﹐避開受阻的路段﹐維持正常班次服務。

不過﹐我唔認為以上的例子屬於機場快線車去行東涌線﹐因為只是途徑東涌線車站﹐而非真正接載東涌線的乘客。
直到現在﹐我都未聽過有機場快線車接載東涌線乘客的情況出現。

S3N92 發表於 2014-9-3 18:24 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-9-3 14:01 發表

停埋東涌線車站都有(無上落客)。

https://www.youtube.com/watch?v=jbuV1Z8iBVM
https://www.youtube.com/watch?v=l_nTVAgqzX0

這些情況雖然少發生﹐但並非罕見的﹐只要任何一條線的車有壞車﹐又唔能夠/未能安排即時 ...

呢D 9成架車返廠....."A車行E線之說"其實唔通...訊號唔識認
kei_hk 發表於 2014-9-4 14:53 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N92 於 2014-9-3 06:24 PM 發表

呢D 9成架車返廠....."A車行E線之說"其實唔通...訊號唔識認

欣澳站的片﹐車上有客﹐兼且係香港方向﹐點會係返廠

似乎係有部東涌線車香港方向有問題﹐暫時停在欣澳站等待進一步指示﹐等待回廠。

司機便按指示﹐把車要停在機場快線路軌之上﹐使用中間的備用月台 (可能之前有用月台過客)﹐這便不會影響欣澳站的正常運作。
機場快線的車由於正常之路受阻﹐於是便要入欣澳站月台﹐兜過受阻的路段。需要停車睇怕係等前面波口位轉軌﹐轉完軌才可再開車。

據說﹐平時都有東涌線車由香港站回廠/直接去香港站開工﹐都會在九龍站至青衣站之間用機場快線的路軌的。

純粹靠估 :

訊號系統應該只係一套﹐不過唔識分辨係乜車﹐要靠司機(車務中心亦有能力更改相關設定) 預先設定的行車路線 ﹐所需停車的車站(月台)﹐訊號系統便會自動控制相關波口撥去正確方向﹐等列車可以行走正確路線﹐去到相關車站/月台自動停車開門上落客﹐遇有危險亦會自動減速/停車。

即是話﹐當有唔正常的車務安排下(例如中間位置有壞車)﹐司機 或 車務中心 都可人手去預設列車行邊一條路﹐是否需要停車埋站。
例如前面南昌站情況﹐上面通知了司機要改路﹐於是便九龍站之後便 set 相關波口入南昌站﹐過南昌站後再慢駛經波口轉回原本路軌﹐成部車過完這個慢速波口後﹐便用回正常車速去青衣站。
而東涌線的車便不用做任何特別設定﹐車去過了南昌站後﹐之後的備用波口便會由車自動發出指令﹐撥回正常直去的方向。如果未能及時撥回正確方向﹐便自動在波口前停車。

而上面欣澳站﹐機場車收到指示入欣澳站﹐便做相關設定。車應該係無set 要停站的﹐但前面波口位未撥正確方向﹐於是便自己停車﹐所以列車係過晒月台才停車(於第2條片可看到)。南昌站的情況其實一樣﹐只不過即使因為波口問題要停車﹐車都已經過晒月台﹐在月台留意唔到。

如果真係2線的車唔可以撈亂行走的路線/路軌﹐在日常營運只會引起唔少麻煩。所以﹐理論上機場快線的車係可以在東涌線載客的﹐只不過載客量及車門數目問題﹐才不會出現此情況。

ps.  曾經有一段短時間﹐東涌線南昌去荔景一段有工程進行﹐所有東涌線的列車離開南昌後便比正常車速為慢﹐去到進入機場快線路軌波口便超慢速駛過﹐之後正常車速一直去到荔景隧道前的波口﹐再次用超慢速過波口﹐成部車過完波口才加速。

kevho 發表於 2014-9-4 16:11 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2014-9-3 06:58 發表
唔記得講PSD都要LOCAL ENABLE 
睇師兄手勢

TC: "Confirm door side正確先好打PSL喎"~~開錯門就唔好啦

仲要全程CM, 通常見到T仔埋機場就唔會搭...
S3N92 發表於 2014-9-4 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-9-4 14:53 發表

欣澳站的片﹐車上有客﹐兼且係香港方向﹐點會係返廠

似乎係有部東涌線車香港方向有問題﹐暫時停在欣澳站等待進一步指示﹐等待回廠。

司機便按指示﹐把車要停在機場快線路軌之上﹐使用中間的備用月台 (可能之前有用月台過客) ...
我引用錯左...9成返
廠係南昌個段

而SUNNY個...多數中間個波口OC....TC索性所有車route入SUN月台或好似段片咁...中間擺左死車
而第二段唔使想到咁復雜...SUN月台前面有支fix signal...唔清就收慢target speed
南昌慢車係佢CM緊....頂多咪60KM經過.....車頭過左佢就加速
另外就係...如果TCL車行AEL月台無door open signal....我睇唔到AEL車行TCL月台會車到客(我意思係ATO情況下)

kevho 發表於 2014-9-5 02:26 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N92 於 2014-9-4 20:12 發表
我睇唔到AEL車行TCL月台會車到客(我意思係ATO情況下)

等如TCL行AEL一樣道理
青衣朝早爆過幾次, 最後AEL埋TCL台,辛苦晒