hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) "巴士男"指數自我測試 (附 性格分析) ...
開啟左側

"巴士男"指數自我測試 (附 性格分析)

ken603 發表於 2006-4-17 01:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前貼出巴士男果篇文
得到各樓主的熱烈回覆
今次玩深入d
做埋"巴士男"指數自我測試
睇下你地巴士男指數去到幾多

A. 坐車
1. 過去三個月來, 你有無專登去遊巴士河? (如有, 請列明次數)
2. 過去三個月來, 你有無專登為坐某一車型而去坐某條唔順路的巴士線? (如有, 請列明次數)

B. 影車
1. 過去三個月來, 你專登出去捕了多少次車?(如有, 請列明次數)
2. 過去一年來, 你有無因為各類節慶而出街捕車如N線, S線等?(如有, 請列明次數)
3. 你影車係一個人, 兩三個friend定一大班人去?
4. 捕特見時, 你會等架車一轉嗎?
5. 你影巴士的原因係?
6. 過去一年有無試過晚上11時至早上6時期間影車?

C. 個別情況
1. 你影了A10未?
2. 你影了AVBW未?
3. 你坐過A10未?
4. 你坐過AVBW未?
5. 在AL1退之前三個月, 你有無專登去捕或者去坐佢?

D. 習慣
1. 你每天會帶相機出街嗎?如有,請列明原因
2. 過去三個月你影的相片中, 有幾多%係巴士?

E. 上網
1. 你每次上網, 通常會先上那個網?
2. 你每次上網都會上italk嗎?
3. 你幾耐上一次italk?
4. 當你上italk, 你會上邊個分板先? (請順序列出頭五個板)
5. 你上italk為了咩原因?
6. 你上巴士網/討論區上的年資?
7. 你有無興趣管理巴士網或巴士討論區?

F. 私生活
1. 你有參加巴迷會嗎? 參加了幾多年?
2. 你有幾多巴士迷朋友? 最熟果個幾耐見一次?
3. 係街見到巴士迷同你一齊捕車, 你會主動去聊天嗎?
4. 你與巴迷朋友"煲電話粥"的話題離不開是巴士?
5. 你因為迷巴士, 而識幾多個巴士司機?
6. 你的巴迷朋友稱呼你時, 叫你個名定係車牌number?
7. 你屋企有幾巴士模型?
8. 你每年使幾多錢買巴士有關產品?
9. 你屋企有來自拆車場的物品嗎? (請列明種類及數量, 自已入去劏車場買定係商店買?)
10. 你識背幾多架巴士的車牌?
11.你同學/同事/老師/老闆/朋友/親戚知唔知你係巴士迷?

請誠實全部作答
答案5月1日公佈

ChickenTong 發表於 2006-4-17 12:15 | 顯示全部樓層
marioso 發表於 2006-4-17 12:25 | 顯示全部樓層
A1.冇
A2.冇

B1.0
B2.冇
B3.一個
B4.唔會
B5.攝時間
B6.冇

C1.有
C2.2架..
C3.冇
C4.咁岩坐中算唔算..
C5.冇啦

D1.會,同班friend 影相
D2.5%

E1.自己xanga
E2.間唔中會
E3.1日
E4.N>A11>C1>A3>B3
E5.Hea
E6.4年
E7.冇

F1.冇
F2.1個..o係澳洲wor- -
F3.傻既,緊係唔會- -
F4.同都唔同巴迷傾啦..
F5.親戚就識一個....
F6.花名
F7.4
F8.今年先買..諗住用黎放二手
F9.冇
F10.冇
F11.suppose冇..
dcyw 發表於 2006-4-17 13:03 | 顯示全部樓層

A. 坐車
1. 無
2. 無

B. 影車
1. 0次
2. 無
3. 答唔到,因為通常係咁0岩有帶相機行街0個日咁0岩見到想影0既就影,無為影車而出街
4. 唔會
5. 無原因,因為唔會特登影巴士
6. 無,過去十多年都無

C. 個別情況
1. 無諗過特登走去影
2. 無諗過特登走去影
3. 無諗過去坐
4. 坐過,因為每個星期日都會乘905往上環
5. 無

D. 習慣
1. 唔會
2. 0%

E. 上網
1. 不定,視乎響屋企定返緊工
2. 會
3. 每天
4. 響第一版順住次序睇,即係A->B->C咁去
5. 瀏覽各項資訊
6. 約十年
7. 無

F. 私生活
1. 有,約十多年
2. 兩個,起碼幾個月先見一次
3. 唔會,唔明點解佢0地會咁得閒……
4. 乜都會傾到,因為係我中學舊同學
5. 0個
6. 名,無車牌可以代表我
7. 2-3部,全部抽獎獎品
8. $0
9. n年前買0左個Leyland水牌一個,響某個聚會中購買
10. 唔係好多,兼越0黎越少
11. 除家人外,其他通常都唔知,因為自己越0黎越唔似一個巴士迷
kp3011 發表於 2006-4-17 14:09 | 顯示全部樓層
有 D 確 實 次 數 唔 太 記 得

A
1: 有 ( 約 6 次 )
2: 遊 河 算 唔 算 先 ? 算 就 一 定 有 , 唔 算 就 無

B
1: 有 ( 約 3 次 , 記 得 既 有 HR889 @ 75X )
2: 有 ( 兩 次 )
3: 一 人 / 兩 三 人
4: 等 到 咪 等 lo
5: 收 藏 + 將 歷 史 一 刻 以 照 片 紀 錄
6: 有 ( 06 年 1 月 1 號 , 響 迪 士 尼 樂 園 玩 完 , 一 行 出 來 就 影 R** 線 )

C
1: 有
2: 有
3: 無
4: 有 ( 905 大 把 )
5: 有

D
1: 一 時 時 . 影 車 時 帶 去 影 車 , 非 影 車 時 帶 去 備 用
2: 80~85%

E
1: Google ( 首 頁 )
2: 會
3: 每 日 幾 次
4: B2>B3>B1>A3>N
5: 較 其 他 巴 士 版 多 元 化 (尤 其 是 A 區 ) , 可 以 看 多 D 其 他 資 訊
6: 2 yrs
7: 有 ... 掛

F
1: 邊 D 先 算 ?
2: 我 估 大 約 20 個 啦 . 最 熟 一 個 星 期 見 超 過 10 次 ( 我 同 學 )
3: 一 時 時
4: 好 少 煲 粥
5: 我 到 宜 家 都 係 識 兩 個 卡 佬
6: 看 下 邊 D 啦 , 叫 名 , 車 隊 號 碼 或 車 牌 都 有 ( 而 且 幾 平 均 )
7: 0
8: $0
9: 0
10: 我 估 有 400 ~ 500 架 度 啦 ( 短 車 同 近 屋 企 線 為 主 )
11: 一 D D

79.5 marks

AL_71 發表於 2006-4-17 14:14 | 顯示全部樓層
A1:冇
A2:冇

B1:1次
B2:冇
B3:一個人
B4:會
B5:睇架車外貌的變化
B6:冇

C1:未
C2:未
C3:未
C4:未
C5:無

D1:有,影商場
D2:5%

E1:Yahoo!
E2:會
E3:每日
E4:A10>A11>A2>N>C1
E5:多資訊
E6:4年
E7:冇

F1:冇
F2:冇
F3:未必會
F4:唔係
F5:0個
F6:叫我個名
F7:5個
F8: $100
F9:0個
F10:30個
F11:唔知,我唔係巴士迷

B12 發表於 2006-4-17 14:27 | 顯示全部樓層

A1.有-->A21 (*1)
A2.冇

B1.有-->*1
B2.冇
B3.一個人
B4.冇試過
B5.造模型
B6.冇

C1.未
C2.未
C3.未
C4.未
C5.無

D1.唔會
D2.<40%

E1.各巴士討論區
E2.會
E3.幾個鐘
E4.風物誌>巴士討論>巴士多媒體>外地巴士>消費娛樂
E5.睇多&#21874;生活上&#22021;野
E6.6年
E7.一般至冇

F1.冇
F2.幾個...最熟果個日日見(同學)
F3.唔會
F4.唔係
F5.冇
F6.名
F7.7架,遲下變0架,全部開始自製
F8.<$500
F9.有。一個Voith波掣,3DR波掣,開掣,水牌,全數由版友手上收歸
F10.十零廿架度
F11.知
238X 發表於 2006-4-17 14:40 | 顯示全部樓層
A1. 有 (1)
A2. 無

B1. 有 (2)
B2. 無
B3. 單拖
B4. 唔會
B5. 做網頁
B6. 你問遲左兩個月

C1. 未
C2. 未
C3. 未
C4. 都未
C5. 無

D1. 會,除左巴士,船、風景、花都可以影。
D2. 我諗得 40%

E1. 屋企的話, 60% 係 iTalk (返工正經時間唔計)
E2. 唔會
E3. 12 小時
E4. B2, N, B4, C1, C4
E5. 打倒別人
E6. 10 年
E7. 有

F1. 無
F2. 有... 2 個月左右掛
F3. 睇佢咩樣同行為態度先
F4. 無
F5. 三個或以上
F6. 名
F7. 十幾個,但我唔太好
F8. $500 左右,有咩書好先買
F9. 無
F10. 可能有 30 架以上。搭開既總記得掛
F11. 知
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
s3n370 發表於 2006-4-17 15:53 | 顯示全部樓層
A1. 有(1次)
A2. 無

B1. 無
B2. 無,亦從來未諗過影
B3. 1個人
B4. 唔會
B5. 攝時間
B6. 從來未試過

C1. 未,亦唔會專登去影。
C2. 未,亦唔會專登去影。
C3. 未搭過,亦唔會專登去搭。
C4. 咁0岩坐中算唔算?
C5. 無

D1. 會。因工作需要,但又唔想部機在公司。
D2. 不多於5%。

E1. HKitalk同Gmail
E2. 會
E3. 每日
E4. B2, C1, N, A10, A11
E5. 消閒
E6. 9年
E7. 無

F1. 好耐以前join過。
F2. 2個,幾個月至超過一年不等。
F3. 唔會
F4. 唔會
F5. 無識過
F6. 名
F7. 約20部
F8. 初時約$1000/年(全部買模型同年鑑),近幾年係$0。
F9. 1件,0係舖頭買。
F10. 10架8架左右,主要係代表車同AL1, 3BL1等經典車型。
F11. 有D知道。

建議

A坐車 -  問埋過去一年遊車河頻率會更有代表性。

C個別情況 - 個別情況太過個別,亦沒代表性。
以A10為例,如果住南區而有事要去機場,
就算唔係巴迷都會好大機會坐A10掛?

可考慮將個別情況generalise,
例如問有否坐過任何新車/新線/現有路線改道的首日航、將取消路線的最後一日、特別車等等。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
nwfb1601 發表於 2006-4-17 17:57 | 顯示全部樓層

A. 坐車
1. 無
2. 無

B. 影車
1. 有,15 次
2. 只有一次,舊年清明捕 14S
3. 一個人
4. 唔會
5. 消磨時間
6. 無

C. 個別情況
1. 影過幾次 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif
2. 未
3. 都係未
4. 坐過,不過係咁0岩撞到。
5. 我從未影過 AL1。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif

D. 習慣
1. 會,因為我愛影風景。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/rolleyes.gif
2. over 95% http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/shocked.gif

E. 上網
1. iTalk、hk-place 同 info.gov.hk
2. 會
3. 每晚都會
4. A2→A10→A11→A12→A19
5. 娛樂
6. 就0黎四年
7. 無

F. 私生活
1. 無
2. 三個,最密0個個每日一次(因為係上同一個 course)
3. 唔會
4. 我都無佢地0既電話,點吹呀? http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/huh.gif
5. only ONE http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/cool.gif
6. 我個名
7. 一架 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif
8. 零! http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/shocked.gif
9. 無
10. 唔知 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/lipsrsealed.gif
11.有 D 知,有 D 唔知
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116