hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) "巴士男"指數自我測試 (附 性格分析) ...
開啟左側

"巴士男"指數自我測試 (附 性格分析)

AL_29 發表於 2006-4-18 00:08 | 顯示全部樓層

A. 坐車
1. 唔算專登,不過係漫無目的果種通街蕩
2. 冇

B. 影車
1. 真係唔記得,大概6,7次到啦
2. 冇
3. 一個人
4. 唔會
5. 為左影某d靚廣告
6. 好似無

C. 個別情況
1. 未
2. 影過,順手見到影左
3. 未
4. 坐過,又係無意中撞中
5. 無意中撞到,就上左車

D. 習慣
1. 會,最起碼部mobile已經有相機啦 XD,若果係DC都多數會,因為可能有D特別
野影(未必係交通工具)
2. 70-80%

E. 上網
1. 多數係某私人版+italk,有時要去其他website先
2. 未必
3. 每日最少一次
4. A2,B1,B2,B3,最尾一個會random
5. 收料(如廣告消息)
6. 由bdb3代尾開始做cd_rom,到4代register到而家
7. 無

F. 私生活
1. 無
2. 3數個,唔定架喎,好彩既行行下街都撞到
3. 絕少
4. 唔係
5. 最少2個,其他果d太耐冇搵,我識佢佢唔認得我
6. 名+number都有,不過最好叫名啦
7. 2
8. 好少好少.....近乎0
9. 冇
10. 好多
11.知

TP人 發表於 2006-4-18 12:06 | 顯示全部樓層
A. 坐車
1. 沒有
2. 沒有

B. 影車
1. 沒有
2. 沒有
3. 一個人
4. 正常情況下唔會,但如果好似 71A , 71B 咁短的路線就會
5. 為歷史留個記錄
6. 沒有

C. 個別情況
1. 未影
2. 未影
3. 未坐
4. 未坐
5. 無

D. 習慣
1. 沒有
2. 唔係講笑,一張巴士相都無,因為呢排都唔得閒專登影巴士

E. 上網
1. italk (計埋首頁就 Yahoo)
2. 會
3. 平均一日
4. B2 , C1 , B3 , A19 , A2
5. 找尋新的資訊
6. 六年
7. 無

F. 私生活
1. 有,十二年
2. 無
3. 不會
4. 因為無,所以唔知
5. 零
6. 因為無,所以唔知
7. 兩架 1:76 , 一架新巴繽 fun 巴士
8. HK$ 30
9. 無
10. 兩架
11.只有親戚知,其他完全唔知

創出自己一片天空  重新領回自我國度
fw1321 發表於 2006-4-18 12:18 | 顯示全部樓層
A. 坐車
1. 搭一程車算唔算先? 算o既話, 有 2 次 (AVBW @ 60X)
2. 0 次

B. 影車
1. 5 次 (2 次入龍鼓灘捕中電蘭, 1 次上勵德邨捕 #3601, 2 次捕 AVBW @ 60X)
2. 從未捕過節日特別線
3. 通常一至兩個, 有時會多 d, 不過呢兩三年都好少喇
4. 視乎情況吧, 通常都唔會
5. 捕車咪用o黎留念o羅
6. 從未, 夜晚影車已經好少, 通宵影車更加未試過

C. 個別情況
1. 未 plan, 起碼 5 月先有時間
2. 有
3. $48 咁貴, 睇下有冇人陪啦
4. 有
5. 冇, 因為已經捕夠

D. 習慣
1. 唔會
2. 80-90 %

E. 上網
1. 未必喎, 首先通常上學校網頁 check mail, 跟住再 check 其他 mailbox,
2. 呢排得閒少少就會
3. 時間容許就每日上, 唔得閒就難講
4. 唔定, 通常睇o左自己有回o既文先, 跟住再睇 B3>B2>C1, 之後就視乎自己
有冇時間再睇其餘各版
5. 同其他網友交流, 唔係O既話上討論區都冇乜意思啦
6. 就快 6 年
7. 曾經有

F. 私生活
1. 有, 大約 8 年
2. 幾個 (有 D 雖然對巴士有興趣, 但未必算係「迷」), 最熟果個大約每個月都見
3. 我好被動, 通常唔會
4. 我唔煲電話粥O既, 不過就算講電話, 都唔會誇到全部關於巴士
5. 冇, 自己唔會主動去識司機
6. 睇下同對方熟唔熟啦, 熟都叫名
7. 過百, 不過全部都唔係我買
8. $0 (原因見 F7)
9. 冇
10. 大於 100, 少於 1000
11. 親戚、朋友全部知道, 小學、中學同學都應該知道, 大學同學就未必知

KC6994 發表於 2006-4-18 13:49 | 顯示全部樓層

A. 坐車
1. 過去三個月來, 你有無專登去遊巴士河?      有,約5次,不過不在香港
2. 過去三個月來, 你有無專登為坐某一車型而去坐某條唔順路的巴士線?   0

B. 影車
1. 過去三個月來, 你專登出去捕了多少次車?   約10次
2. 過去一年來, 你有無因為各類節慶而出街捕車如N線, S線等?  對上一次已經係X52果次
3. 你影車係一個人, 兩三個friend定一大班人去?  有時一個人,有時兩三個
4. 捕特見時, 你會等架車一轉嗎?  睇情況,好快一轉果D就等,勁耐一轉就算數
5. 你影巴士的原因係?  一個紀綠
6. 過去一年有無試過晚上11時至早上6時期間影車?  

C. 個別情況
1. 你影了A10未?  影左
2. 你影了AVBW未?  影左
3. 你坐過A10未?
4. 你坐過AVBW未?  坐過,B會遊河果次
5. 在AL1退之前三個月, 你有無專登去捕或者去坐佢?

D. 習慣
1. 你每天會帶相機出街嗎?  唔會
2. 過去三個月你影的相片中, 有幾多%係巴士? 80%

E. 上網
1. 你每次上網, 通常會先上那個網?  Yahoo新聞 / hkitalk
2. 你每次上網都會上italk嗎?  
3. 你幾耐上一次italk?  每日一次
4. 當你上italk, 你會上邊個分板先? B6、C6、B2、A2、A3
5. 你上italk為了咩原因? 睇文
6. 你上巴士網/討論區上的年資? 5年
7. 你有無興趣管理巴士網或巴士討論區?  巴士無興趣,客車就有

F. 私生活
1. 你有參加巴迷會嗎? 參加了幾多年?  之前有,而家無
2. 你有幾多巴士迷朋友? 最熟果個幾耐見一次?  好多,兩三個禮拜見一次
3. 係街見到巴士迷同你一齊捕車, 你會主動去聊天嗎?  熟果D就會,唔熟果D就唔會
4. 你與巴迷朋友"煲電話粥"的話題離不開是巴士?好少煲電話粥
5. 你因為迷巴士, 而識幾多個巴士司機? 4-5個
6. 你的巴迷朋友稱呼你時, 叫你個名定係車牌number? 一定要名,我接受唔到用一個車牌no.稱呼自己
7. 你屋企有幾巴士模型? 9架
8. 你每年使幾多錢買巴士有關產品?  無統計,不過主要都係花在遊車河的車錢方面同影車的車費上
9. 你屋企有來自拆車場的物品嗎? 一個ME 波制
10. 你識背幾多架巴士的車牌?  無計過,不過多數都係成日見成日坐的車,唔會專登去記
11.你同學/同事/老師/老闆/朋友/親戚知唔知你係巴士迷?  好多都知,不過有部份可能唔知

owen1234 發表於 2006-4-18 15:44 | 顯示全部樓層
A1.有
A2.有

B1.6次
B2.1次
B3.一個人
B4.唔會
B5.為興趣
B6.有(1次)

C1.影左
C2.影左
C3.坐過
C4.坐過
C5.無

D1.唔會
D2.80%

E1.足球網
E2.會
E3.一日
E4.B3>B2>B1>X1>A14
E5.同人交流
E6.四年
E7.有

F1.無
F2.兩個
F3.唔會
F4.唔係
F5.0
F6.名
F7.2
F8.$50以下
F9.無
F10.20架
F11.得家人知
CK4013 發表於 2006-4-18 16:00 | 顯示全部樓層
A. 坐車
1. 過去三個月來, 你有無專登去遊巴士河? (如有, 請列明次數)
絕對會,
除非真係無時間,否則每一個月起碼一次

2. 過去三個月來, 你有無專登為坐某一車型而去坐某條唔順路的巴士線? (如有, 請列明次數)

最緊要搭多幾程車

B. 影車
1. 過去三個月來, 你專登出去捕了多少次車?(如有, 請列明次數)
2. 過去一年來, 你有無因為各類節慶而出街捕車如N線, S線等?(如有, 請列明次數)
3. 你影車係一個人, 兩三個friend定一大班人去?
4. 捕特見時, 你會等架車一轉嗎?
5. 你影巴士的原因係?
6. 過去一年有無試過晚上11時至早上6時期間影車?
無影相習慣

C. 個別情況
1. 你影了A10未?
2. 你影了AVBW未?
無影相習慣

3. 你坐過A10未?

4. 你坐過AVBW未?

樓下條線入左,不過都撞唔岩時間

5. 在AL1退之前三個月, 你有無專登去捕或者去坐佢?
無影相習慣或嘗試乘搭

D. 習慣
1. 你每天會帶相機出街嗎?如有,請列明原因
2. 過去三個月你影的相片中, 有幾多%係巴士?
無影相習慣

E. 上網
1. 你每次上網, 通常會先上那個網?
主要都係巴士網,足球網,睇新聞,NEWSGROUP等

一定會

3. 你幾耐上一次italk?
在情況許可的話,每天都上

4. 當你上italk, 你會上邊個分板先? (請順序列出頭五個板)
C4,B1,B2,B3,A11
另外,A2,A10,A11,N,Z亦都係經常瀏覽的分板

5. 你上italk為了咩原因?
主要有三個目的:

• 睇巴士相
  • 收集巴士資訊
  • 身為板務人員,當然要上黎睇下塊板啦!

6. 你上巴士網/討論區上的年資?
1998年開始
個時只係可以係學校用HKSTAR上BDB

7. 你有無興趣管理巴士網或巴士討論區?
唔可以話無
不過對我來講,仍然都係比較新鮮

F. 私生活
1. 你有參加巴迷會嗎? 參加了幾多年?

2. 你有幾多巴士迷朋友? 最熟果個幾耐見一次?
可以話係無既

3. 係街見到巴士迷同你一齊捕車, 你會主動去聊天嗎?
無試過有呢個經驗

4. 你與巴迷朋友"煲電話粥"的話題離不開是巴士?
無試過有呢個經驗

5. 你因為迷巴士, 而識幾多個巴士司機?
無試過有呢個經驗

6. 你的巴迷朋友稱呼你時, 叫你個名定係車牌number?
可以話無試過有呢個經驗

7. 你屋企有幾巴士模型?
兒時玩具巴士車仔就有20架,每架都唔過30蚊
有2架係近年生日禮物,不過亦唔過40蚊
我自己亦唔會去囉錢買成過百蚊的巴士模型

8. 你每年使幾多錢買巴士有關產品?
以前會買下書,不過已經有4年無再買過
所以可以話係零

9. 你屋企有來自拆車場的物品嗎? (請列明種類及數量, 自已入去劏車場買定係商店買?)
無試過有呢個經驗
不過有人生日送過一塊DENNIS的蓋,都唔知邊部份拆出黎

10. 你識背幾多架巴士的車牌?
我最熟我諗只有頭95架AV
不過只要睇九記或鐵記車牌,就知佢係野型號既車

11.你同學/同事/老師/老闆/朋友/親戚知唔知你係巴士迷?
Uh jjuh myun (左右為難)
cywong 發表於 2006-4-18 19:45 | 顯示全部樓層

A.1 無
A.2 無

B.1 2-3次
B.2 2次(6R,7xS)
B.3 一個
B.4 唔會
B.5 唔知
B.6無

C.1影左
C.2影左
C.3未
C.4末
C.4有(1次..AD1/AL1一齊行44M)

D.1唔會
D.2 40-50%

E.1不定
E.2 Yes
E.3每日
E.4 C2>C6>B2>A10/A11>B3/C1
E.5睇料
E.6 2-3年
E.7 No

F.1 No
F.2 5個以下,,1個月
F.3 No
F.4 No..
F.5唔識
F.6 2個都唔係
F.7 3架
F.8 400以下
F.9無
F.10少過100架
F.11一DD
ATE24 發表於 2006-4-18 21:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ken603 於 2006-4-17 01:13 發表
之前貼出巴士男果篇文
得到各樓主的熱烈回覆
今次玩深入d
做埋"巴士男"指數自我測試
睇下你地巴士男指數去到幾多

A. 坐車
1. 過去三個月來, 你有無專登去遊巴士河? (如有, 請列明次數) 有,一次,原因同 A2
2. 過去三個月來, 你有無專登為坐某一車型而去坐某條唔順路的巴士線? (如有, 請列明次數) 有,一次,為散心而上o左 81C 熱狗

B. 影車
1. 過去三個月來, 你專登出去捕了多少次車?(如有, 請列明次數) 0
2. 過去一年來, 你有無因為各類節慶而出街捕車如N線, S線等?(如有, 請列明次數) 0
3. 你影車係一個人, 兩三個friend定一大班人去? 最多一次兩個人,去飲 grad. din. 前陪o下同班 friend
4. 捕特見時, 你會等架車一轉嗎? 一定唔會
5. 你影巴士的原因係? 收藏
6. 過去一年有無試過晚上11時至早上6時期間影車? Le 個鐘數如果我仲出緊街,返到去多數俾人鬧死

C. 個別情況
1. 你影了A10未? 見過,唔會影
2. 你影了AVBW未? 見過,唔會影
3. 你坐過A10未? 唔會坐,唔順路
4. 你坐過AVBW未? 68X,一次,轉車時撞中
5. 在AL1退之前三個月, 你有無專登去捕或者去坐佢? 成世人無坐過,年幾之前去深井食飯就見過

D. 習慣
1. 你每天會帶相機出街嗎?如有,請列明原因 唔會
2. 過去三個月你影的相片中, 有幾多%係巴士? 0%

E. 上網
1. 你每次上網, 通常會先上那個網? 狗狗網
3. 你幾耐上一次italk? 每日多次
4. 當你上italk, 你會上邊個分板先? (請順序列出頭五個板) A3, B1-B3, B5, C1
5. 你上italk為了咩原因? 作為交通迷而上
6. 你上巴士網/討論區上的年資? 做 CD-ROM 多年,做會員少於一年
7. 你有無興趣管理巴士網或巴士討論區? 暫時無

F. 私生活
1. 你有參加巴迷會嗎? 參加了幾多年?
2. 你有幾多巴士迷朋友? 最熟果個幾耐見一次? 十個左右,最熟o個位……上年八月最後一次見
3. 係街見到巴士迷同你一齊捕車, 你會主動去聊天嗎? 我都甚少影車,點會去聊天……不過,上個月康都行 62X o個次,成大堆巴迷o係友愛南,咁我等緊車都會望兩眼
4. 你與巴迷朋友"煲電話粥"的話題離不開是巴士? 唔煲粥o架我!
5. 你因為迷巴士, 而識幾多個巴士司機? 我係因為我老豆o既職業而識好多巴士車長
6. 你的巴迷朋友稱呼你時, 叫你個名定係車牌number? 兩樣皆可
7. 你屋企有幾巴士模型? 一大兩細
8. 你每年使幾多錢買巴士有關產品? 平均少於一百蚊
9. 你屋企有來自拆車場的物品嗎? (請列明種類及數量, 自已入去劏車場買定係商店買?) 方向盤水牌多個,有 Dennis、Transbus Int. 及 Volvo,由老豆提供
10. 你識背幾多架巴士的車牌? 67X 67M 261 960 等同自己有密切關係路線識背一半掛牌車以上車牌,其他都有
11.你同學/同事/老師/老闆/朋友/親戚知唔知你係巴士迷? 同學知,老師知,雙親知

公器公用 香港早要有品
DC5 發表於 2006-4-18 22:21 | 顯示全部樓層
A. 坐車
1. 過去三個月來, 你有無專登去遊巴士河? (如有, 請列明次數)      2次
2. 過去三個月來, 你有無專登為坐某一車型而去坐某條唔順路的巴士線?   冇

B. 影車
1. 過去三個月來, 你專登出去捕了多少次車?    冇
2. 過去一年來, 你有無因為各類節慶而出街捕車如N線, S線等?  
3. 你影車係一個人, 兩三個friend定一大班人去?  一個人
4. 捕特見時, 你會等架車一轉嗎?  唔會
5. 你影巴士的原因係?   自己喜歡/有出書念頭
6. 過去一年有無試過晚上11時至早上6時期間影車?   有

C. 個別情況
1. 你影了A10未?   影咗
2. 你影了AVBW未? 影咗
3. 你坐過A10未?    未
4. 你坐過AVBW未? 坐過
5. 在AL1退之前三個月, 你有無專登去捕或者去坐佢?  有,係A/B聯會遊河

D. 習慣
1. 你每天會帶相機出街嗎?    不一定
2. 過去三個月你影的相片中, 有幾多%係巴士?  75%-80%

E. 上網
1. 你每次上網, 通常會先上那個網? italk/FIA/yahoo
2. 你每次上網都會上italk嗎? 不是
3. 你幾耐上一次italk?  每日
4. 當你上italk, 你會上邊個分板先? B2→B5→C6→A2→N
5. 你上italk為了咩原因? 收風
6. 你上巴士網/討論區上的年資? 5年
7. 你有無興趣管理巴士網或巴士討論區? 無

F. 私生活
1. 你有參加巴迷會嗎? 參加了幾多年? 有, 8年
2. 你有幾多巴士迷朋友? 最熟果個幾耐見一次? 8個,一年前
3. 係街見到巴士迷同你一齊捕車, 你會主動去聊天嗎? 會
4. 你與巴迷朋友"煲電話粥"的話題離不開是巴士?  不是
5. 你因為迷巴士, 而識幾多個巴士司機? 一個
6. 你的巴迷朋友稱呼你時, 叫你個名定係車牌number? 名
7. 你屋企有幾巴士模型? 超過100
8. 你每年使幾多錢買巴士有關產品? $700-$800 (依家冇)
9. 你屋企有來自拆車場的物品嗎? 冇
10. 你識背幾多架巴士的車牌?  約30部
11.你同學/同事/老師/老闆/朋友/親戚知唔知你係巴士迷?親戚,部份朋友/同學/老師知
LA16-3ASV465-51 發表於 2006-4-18 22:27 | 顯示全部樓層

A. 坐車
1. 有,每個月一次左右
2. 計唔計遊河先? 計就有,次數同上,唔計就無

B. 影車
1. 一次咁多  (A10)
2. 無
3. 自己一個
4. 唔會,因為我視特見如無物
5. 消磨時間,紀錄及資料搜集
6. 無

C. 個別情況
1. 影左
2. 影左
3. 未
4. 坐過
5. 有

D. 習慣
1. 有,用黎影交通,突發事故,要紀錄或值得紀錄既野
2. 小於10%

E. 上網
1. HKBF
2. 會
3. 每日幾次
4. B2=>B3=>B5=>C3=>D1
5. 消磨時間
6. 5年左右
7. 無

F. 私生活
1. 無
2. 約15位,每星期一至兩次
3. 唔會
4. 不是
5. 不是
6. 名
7. 18 (計埋Q巴同1:120 = 30)
8. $500-$1500
9. 無
10. 大概25架
11.知

我覺得呢篇問題有d唔準,
好似影A10同AVBW咁...我樓下就有,拎起部相機隨時影到...
而且坐AVBW唔一定要捕先有得坐下話...