hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) "巴士男"指數自我測試 (附 性格分析) ...
開啟左側

"巴士男"指數自我測試 (附 性格分析)

S3N92 發表於 2006-4-18 22:29 | 顯示全部樓層

A. 坐車
1. 過去三個月來, 你有無專登去遊巴士河? 無
2. 過去三個月來, 你有無專登為坐某一車型而去坐某條唔順路的巴士線?   無

B. 影車
1. 過去三個月來, 你專登出去捕了多少次車?   約2-3次
2. 過去一年來, 你有無因為各類節慶而出街捕車如N線, S線等?  無
3. 你影車係一個人, 兩三個friend定一大班人去?  一個人
4. 捕特見時, 你會等架車一轉嗎?  睇情況.......4點都無即走
5. 你影巴士的原因係?  想影
6. 過去一年有無試過晚上11時至早上6時期間影車?  無

C. 個別情況
1. 你影了A10未?  無
2. 你影了AVBW未?  有
3. 你坐過A10未? 無
4. 你坐過AVBW未?  無
5. 在AL1退之前三個月, 你有無專登去捕或者去坐佢? 無

D. 習慣
1. 你每天會帶相機出街嗎?  唔會
2. 過去三個月你影的相片中, 有幾多%係巴士? 100%

E. 上網
1. 你每次上網, 通常會先上那個網? 高登
2. 你每次上網都會上italk嗎?  會
3. 你幾耐上一次italk?  想襟就襟
4. 當你上italk, 你會上邊個分板先? 睇相先
5. 你上italk為了咩原因? 睇相
6. 你上巴士網/討論區上的年資? 5-6年
7. 你有無興趣管理巴士網或巴士討論區?  有,管緊一個巴士網

F. 私生活
1. 你有參加巴迷會嗎? 參加了幾多年?  無
2. 你有幾多巴士迷朋友? 最熟果個幾耐見一次?  幾個月
3. 係街見到巴士迷同你一齊捕車, 你會主動去聊天嗎?  除非佢聊我就會傾
4. 你與巴迷朋友"煲電話粥"的話題離不開是巴士?係.....但仲有其他topic
5. 你因為迷巴士, 而識幾多個巴士司機? 曾經識一個站長......就咁傾閒偈就幾個
6. 你的巴迷朋友稱呼你時, 叫你個名定係車牌number? JJ呀.....92呀.....咁囉
7. 你屋企有幾巴士模型? 3架
8. 你每年使幾多錢買巴士有關產品?  無
9. 你屋企有來自拆車場的物品嗎? 膠牌,波制,貼紙
10. 你識背幾多架巴士的車牌?  L廠都城通常認得出
11.你同學/同事/老師/老闆/朋友/親戚知唔知你係巴士迷?  好多都唔知
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
ATE2 發表於 2006-4-19 00:18 | 顯示全部樓層
A. 坐車
1. 無
2. 無

B. 影車
1. 十幾廿次啦...
2. 舊年大除夕(31/12)去過佐匯
3. 有時一個人 , 有時同一個fd
4. 第1轉影得好咪走得...影得唔好/影唔到咪等
5. 興趣
6. 大除夕果晚

C. 個別情況
1. 影左
2. 影左
3. no
4. no
5. 影就有 , 坐就無

D. 習慣
1. 唔會
2. 差唔多100%

E. 上網
1. 香港AC米蘭FANS CLUB FORUM
2. yes
3. 日日都上
4. B3 , C1 , D1 , D2 , N
5. 鐘意呢度討論既風氣
6. 1年到啦
7. 無

F. 私生活
1. NO
2. 2個 , 1個係US , 1個次次影車都見到
3. NO , 人地都唔同我講 , 做咩我要同佢講...
4. NO , 唔講的
5. 無
6. 英文名
7. 數唔到 , 起碼過100
8. 無計到 , 但一定過二千
9. 1個DENNIS水牌 (N果D) , 1對車牌
10. 1仔果D
11. 老師唔知 , 同學知 , FD知 , 父母知 , RELATIVES唔知
LNChickenRice 發表於 2006-4-19 08:10 | 顯示全部樓層
A1:1次
A2:無喎,不過揀車坐(@順風線)就有[新版ATE/AVBW咁多啦,2次)

B部:不適用(小弟從不影車...)

C1,C2:不適用(見B部)
C3:未坐過
C4:順風車一次
C5:坐0左一次44而已

D部:不適用(見B部)

E1.Yahoo而已,請勿心邪
E2,E3:平均1-1.5日/回,加班視乎情況而定
E4: (不分順序)A1,N,B2,B3,B5
E5:保密
E6:3年
E7:興趣不大

F1.懶得入會~
F2.數目不詳,年歷亦不詳
F3.視乎情況而定,不過小弟從不捕車
F4.小弟0既電話從不如此使用於相關用途
F5.懶得去識
F6.嶺南雞飯(ps 請勿在'大茶飯/大快鱷''內搵小弟!)
F7.懶得去數(數以百計,亦懶得全面統計)
F8.保密(不過預算額不時修訂)
F9.敝司廠內自設拆紙板車場:除此以外就無囉~
F10.一定唔識背
F11.當年同廖局長當面交手之時就公開0左啦
乜各位仲未知小弟係為反對政府不合常理公交政策而'行出0黎'(做0左箭靶~)
捍衛各位上落平安0既權利咩?
(否則自家0既虛擬公交公司0既名稱就肯定唔係今時模樣~)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
kenny_hou 發表於 2006-4-19 12:29 | 顯示全部樓層

A. 坐車
1. 過去三個月來, 你有無專登去遊巴士河? (如有, 請列明次數)

2. 過去三個月來, 你有無專登為坐某一車型而去坐某條唔順路的巴士線? (如有, 請列明次數)

B. 影車
1. 過去三個月來, 你專登出去捕了多少次車?(如有, 請列明次數)
10次
2. 過去一年來, 你有無因為各類節慶而出街捕車如N線, S線等?(如有, 請列明次數)
5次
3. 你影車係一個人, 兩三個friend定一大班人去?
通常1個人
4. 捕特見時, 你會等架車一轉嗎?

5. 你影巴士的原因係?
想影就影
6. 過去一年有無試過晚上11時至早上6時期間影車?

C. 個別情況
1. 你影了A10未?
影左
2. 你影了AVBW未?

3. 你坐過A10未?

4. 你坐過AVBW未?

5. 在AL1退之前三個月, 你有無專登去捕或者去坐佢?

D. 習慣
1. 你每天會帶相機出街嗎?如有,請列明原因
有 無特別原因
2. 過去三個月你影的相片中, 有幾多%係巴士?

E. 上網
1. 你每次上網, 通常會先上那個網?
HK YAHOO
2. 你每次上網都會上italk嗎?
通常會
3. 你幾耐上一次italk?
不定
4. 當你上italk, 你會上邊個分板先? (請順序列出頭五個板)
X1,A14,B1,N,Z
5. 你上italk為了咩原因?
無特別原因
6. 你上巴士網/討論區上的年資?
5年
7. 你有無興趣管理巴士網或巴士討論區?

F. 私生活
1. 你有參加巴迷會嗎? 參加了幾多年?

2. 你有幾多巴士迷朋友? 最熟果個幾耐見一次?
不多,不定
3. 係街見到巴士迷同你一齊捕車, 你會主動去聊天嗎?
不會
4. 你與巴迷朋友"煲電話粥"的話題離不開是巴士?
不是
5. 你因為迷巴士, 而識幾多個巴士司機?
幾個,其中一個係鄰居
6. 你的巴迷朋友稱呼你時, 叫你個名定係車牌number?

7. 你屋企有幾巴士模型?
1部
8. 你每年使幾多錢買巴士有關產品?
<$200
9. 你屋企有來自拆車場的物品嗎? (請列明種類及數量, 自已入去車場買定係商店買?)

10. 你識背幾多架巴士的車牌?
約100個
11.你同學/同事/老師/老闆/朋友/親戚知唔知你係巴士迷?
一部份知
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
ming 發表於 2006-4-19 16:09 | 顯示全部樓層
A.
1.有(數次,但主要目的是為了散心)
2.沒有

B.
1.有(一兩次)
2.有(一兩次)
3.一個人
4.視乎路線長短,如果短線(可能十五分鐘一轉)會等
5.不回答,這個問題要用「文章」才能完整回答
6.有,基本上每次影車也是深夜(白天不用做其他事麼?)

C.
1.影了
2.影了
3.沒有
4.坐了
5.試過1次

D.
1.會,方便自己,見到想影的東西就影
2.60%

E.
1.Yahoo! Hong Kong
2.通常都會
3.一日數次
4.B3 B2 B1 A10 C1
5.消磨時間
6.7年
7.沒有

F.
1.沒有
2.幾個、幾個月一次
3.不會,如果是對方主動,看對方是甚麼人,基本上不會拒絕
4.沒有這個習慣
5.0個
6.我沒有number
7.0
8.幾十元
9.沒有
10.幾架
11.知

既然樓主請我們誠實作答
亦煩請留主在公佈答案時
詳細解釋這個測試的「機制」——
即論證測試如何推導出測試者是否巴士男
不然的話
是白費我們的時間
tonsmallboy 發表於 2006-4-19 17:37 | 顯示全部樓層
A. 坐車
1. 沒有
2. 沒有

B. 影車
1. 0
2. 0
3. N/A
4. 不會
5. 都唔影巴士
6. 沒有

C. 個別情況
1. 沒有
2. 沒有
3. 沒有
4. 沒有
5. 沒有

D. 習慣
1. 沒有
2. 0%

E. 上網
1. 雅虎香港
2. 大約有66%到
3. 每日
4. C1→A10→A3→A2→N
5. 吸收資訊
6. 四至五年,以做CD-ROM居多
7. 冇

F. 私生活
1. 前幾年有,太約有兩年時間
2. 一個F.1既巴士迷,而我係領袖生和我係睇他的那班,所以上學日日日見到佢。
3. 沒有捕車
4. 我得一個巴迷朋有,但我冇佢電話。
5. 0個
6. 我都唔算巴迷
7. 巴士站模型就有一個,同埋前幾年城巴個D車仔
8. 平均$0-$20
9. 沒有
10. 沒有
11. 我都唔算巴迷
DM9172 發表於 2006-4-19 19:45 | 顯示全部樓層

A. 坐車
1. 無
2. 無
B. 影車
1. 無
2. 1次,因係附近工作先去影70S,74S,76S
3. 2-3人
4. 會,但等候的時間會做其他野
5. 資料相+公司圖片庫
6. 有

C. 個別情況
1. 未
2. 未
3. 未
4. 有,放工時無意中坐中
5. 有

D. 習慣
1. 有,因工作關係日日都要帶
2. 1%都無

E. 上網
1. 自己舊同學的討論區
2. 會
3. 1日1次
4. A6,A11,N,B2,A2
5. 討論
6. 2年
7. 無

F. 私生活
1. 無
2. 8人 3-4年
3. 唔會
4. 同巴士無任可關係
5. 3
6. 別名
7. 10部左右,有D 係做野時送的
8. 唔定
9. 無
10. 唔多
11舊同學/老師知我係巴士迷

garyfirst 發表於 2006-4-19 21:12 | 顯示全部樓層
A1: 冇
A2: 冇

B1: 有 (>10)
B2: 有 (1)
B3: usually 一個人
B4: 唔會
B5: keep record
B6: 試過

C1: 有 (唔係專登走去影)
C2: 有 (唔係專登走去影)
C3: 冇
C4: 冇
C5: 冇

D1: 有 (上堂影低 lecturer 在塊 board 上寫D乜)
D2: >90%

E1: italk
E2: Yes
E3: everyday
E4: B6, B3, C3, B2, A11
E5: collect information about bus
E6: ~10 years
E7: 有

F1: 有, >10 years
F2: 2, unstable
F3: 唔會
F4: Yes
F5: 0
F6: 名
F7: 25
F8: uncertain, usually >$300
F9: 冇
F10: <10
F11: 知
hkcoach.info
KE7782 發表於 2006-4-19 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ken603 於 2006-4-17 01:13 發表
之前貼出巴士男果篇文
得到各樓主的熱烈回覆
今次玩深入d
做埋"巴士男"指數自我測試
睇下你地巴士男指數去到幾多

之前貼出巴士男果篇文
得到各樓主的熱烈回覆
今次玩深入d
做埋"巴士男"指數自我測試
睇下你地巴士男指數去到幾多

A. 坐車
1. 過去三個月來, 你有無專登去遊巴士河? (如有, 請列明次數)
2. 過去三個月來, 你有無專登為坐某一車型而去坐某條唔順路的巴士線? (如有, 請列明次數)

B. 影車
1. 過去三個月來, 你專登出去捕了多少次車?(如有, 請列明次數)
2. 過去一年來, 你有無因為各類節慶而出街捕車如N線, S線等?(如有, 請列明次數)

C. 個別情況
1. 你影了A10未?
3. 你坐過A10未?

D. 習慣

E. 上網
4. 當你上italk, 你會上邊個分板先? (請順序列出頭五個板)

F. 私生活
6. 你的巴迷朋友稱呼你時, 叫你個名定係車牌number?
9. 你屋企有來自拆車場的物品嗎? (請列明種類及數量, 自已入去車場買定係商店買?)
11.你同學/同事/老師/老闆/朋友/親戚知唔知你係巴士迷?

A1. 有,兩次
A2. 冇
B1. 冇
B2. 有(當時我在總站附近,維園)
B3. 一個
B4. 不會
B5. 儲存巴士相片
B6. 有,但只是剛巧看見。
C1. 未
C2. 影了
C3. 未
C4. 未
C5. 冇特登坐它,之前看到和坐過。
D1. 有(手機算唔算?我用手機影)
D2. 80%(手機)
E1. YAHOO
E2. 會
E3. 每曰
E4. 通常是B2、B1、B3、A19、A2
E5. 我係會員,ITALK除了巴士外,還有很多資訊
E6. 5年
E7. 有一點,以前管理過一個
F1. 冇
F2. 10-12個,好少見
F3. 會
F4. 不是
F5. 10個
F6. 名
F7. 以前有兩部玩具巴士,現在沒有
F8. 冇
F9. 通風槽
F10. 冇計過
F11. 知道
KE7782@27
KY9143 發表於 2006-4-20 01:07 | 顯示全部樓層

原帖由 ken603 於 2006-4-17 01:13 發表
A. 坐車
2. 過去三個月來, 你有無專登為坐某一車型而去坐某條唔順路的巴士線? (如有, 請列明次數

1,2:
有呀...
但我想問如果因為心情唔好,
想坐巴士望下街..聽下歌散下心...
咁算唔算?

B. 影車

1,2:無
3:影車?有既..冇野做咪拎部手機黎影下咁囉,,
然後for部手機既wallpager同screen囉
4:唔會
5:同3
6:無

C. 個別情況
1. 你影了A10未?
3. 你坐過A10未?

1-4,全部影過兼坐過
5:冇

D. 習慣

1:手機算唔算?
2:冇定

E. 上網

1:自己xanga
2:都算既..
3:everyday
4:冇定...有時會睇下railway先
5:等人地xanga update
6:i think 6-7 years la
7:no

F. 私生活
9. 你屋企有來自拆車場的物品嗎? (請列明種類及數量, 自已入去&#21135;車場買定係商店買?)
[/quote]

1:no
2:好多...
不過最熟果個見親都唔係講巴士既
3:no
4:更加唔會
5:2-3個...
6:梗係名啦
7:64
8:幾百至幾千啦
9:no
10:以前記得果d咪會記得囉...
而家果d..唔記得
11:just my fd and親人會知
Beautiful Fighters