hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) "巴士男"指數自我測試 (附 性格分析) ...
開啟左側

"巴士男"指數自我測試 (附 性格分析)

jorg 發表於 2006-5-1 21:51 | 顯示全部樓層

原帖由 BL69 於 2006-5-1 12:48 發表
今日1號喇喎,
樓主幾時開估??

係呀
小弟都等得好心急
警HKP察
cktse 發表於 2006-5-2 16:36 | 顯示全部樓層
係咪樓主唔記得開左呢篇文?
媽屐停
jorg 發表於 2006-5-2 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2006-5-2 16:36 發表
係咪樓主唔記得開左呢篇文?

我諗唔會掛
警HKP察
238X 發表於 2006-5-2 23:30 | 顯示全部樓層

原帖由 jorg 於 2006-5-2 23:28 發表

我諗唔會掛

會都唔奇,位仁兄由尋日朝頭早至而家都無上黎。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
jorg 發表於 2006-5-3 08:31 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-5-2 23:30 發表

會都唔奇,位仁兄由尋日朝頭早至而家都無上黎。

可能佢而家計緊分
未咁快計完
p.s.等得好心急呀
警HKP察
 樓主| ken603 發表於 2006-5-3 12:19 | 顯示全部樓層
A1 有=3分
A2 有=3分
最高6分

B1 每次2分,最高10分
B2 每次3分,最高9分
B3 得一條友加5分
B4 肯等一轉加5分
B5 無分題
B6 每次3分,最高9分
最高38分

C1-C4 每一個是 (特登去影/去坐) 2.5分 (最高10分)
C5 每捕一次AL1有3分 (最高9分)
最高19分

D1 如果每天出街都有帶相機, 目的係影巴士的話, 有10分, 如果有一半日子都係帶相機出街為影巴士, 咁有5分, 1/3日子就3分...如此類推
D2 100%=10分 85%=8.5分...10%=1分 如此類推
最高20分

E1 如果每次上網都先上巴士網, 有3分
E2 每次上網的你都有睇italk, 有2分
E3 你日日上, 有3分
E4 每個B/X分板有2分, 最高10分
E5 如果係同巴士有關, 有5分
E6 年資: 1年=2分 最高10分
E7 有興趣/有份管 3份
最高36分

F1 有=5分(曾加入都有5分), 另每年年資額外有1分, 最高5分 (總數最多10分)
F2 無分題
F3 會=0分 不會=3分
F4 有煲巴士粥=3分
F5 每個3分, 最高15分
F6 叫車牌的有5分
F7 每架模型有1分, 最高15分
F8 每200元有1分, 最高10分
F9 有:5分
F10 識背每100架車牌有1分, 最高10分
F11 知=5分
最高 81分

問卷總分200分

大家請誠實自我計自分數
計完再貼返係篇文內

5月10日先貼埋 "性格分析"
jorg 發表於 2006-5-3 12:39 | 顯示全部樓層

小弟得到55分
警HKP察
LP1200 發表於 2006-5-3 15:57 | 顯示全部樓層
39分...
Lovey Dovey
pstommy 發表於 2006-5-3 17:46 | 顯示全部樓層
我89分,好高tim
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
ATE24 發表於 2006-5-3 20:24 | 顯示全部樓層

原帖由 ken603 於 2006-4-17 01:13 發表
之前貼出巴士男果篇文
得到各樓主的熱烈回覆
今次玩深入d
做埋"巴士男"指數自我測試
睇下你地巴士男指數去到幾多

A. 坐車
1. 過去三個月來, 你有無專登去遊巴士河? (如有, 請列明次數) 有,一次,原因同 A2 3 (3)
2. 過去三個月來, 你有無專登為坐某一車型而去坐某條唔順路的巴士線? (如有, 請列明次數) 有,一次,為散心而上o左 81C 熱狗 3 (6)

B. 影車
1. 過去三個月來, 你專登出去捕了多少次車?(如有, 請列明次數) 0 0 (6)
2. 過去一年來, 你有無因為各類節慶而出街捕車如N線, S線等?(如有, 請列明次數) 0 0 (6)
3. 你影車係一個人, 兩三個friend定一大班人去? 最多一次兩個人,去飲 grad. din. 前陪o下同班 friend 0 (6)
4. 捕特見時, 你會等架車一轉嗎? 一定唔會 0 (6)
5. 你影巴士的原因係? 收藏 - (6)
6. 過去一年有無試過晚上11時至早上6時期間影車? Le 個鐘數如果我仲出緊街,返到去多數俾人鬧死 0 (6)

C. 個別情況
1. 你影了A10未? 見過,唔會影 0 (6)
2. 你影了AVBW未? 見過,唔會影 0 (6)
3. 你坐過A10未? 唔會坐,唔順路 0 (6)
4. 你坐過AVBW未? 68X,一次,轉車時撞中 0 (6)
5. 在AL1退之前三個月, 你有無專登去捕或者去坐佢? 成世人無坐過,年幾之前去深井食飯就見過 0 (6)

D. 習慣
1. 你每天會帶相機出街嗎?如有,請列明原因 唔會 0 (6)
2. 過去三個月你影的相片中, 有幾多%係巴士? 0% 0 (6)

E. 上網
1. 你每次上網, 通常會先上那個網? 狗狗網 0 (6)
2. 你每次上網都會上italk嗎? 2 (8)
3. 你幾耐上一次italk? 每日多次 3 (11)
4. 當你上italk, 你會上邊個分板先? (請順序列出頭五個板) A3, B1-B3, B5, C1 2x4 (19)
5. 你上italk為了咩原因? 作為交通迷而上 5 (23)
6. 你上巴士網/討論區上的年資? 做 CD-ROM 多年,做會員少於一年 多年=??年,好似 03 開始睇,2x3 (29)
7. 你有無興趣管理巴士網或巴士討論區? 暫時無 0 (29)

F. 私生活
1. 你有參加巴迷會嗎? 參加了幾多年? 0 (29)
2. 你有幾多巴士迷朋友? 最熟果個幾耐見一次? 十個左右,最熟o個位……上年八月最後一次見 -
3. 係街見到巴士迷同你一齊捕車, 你會主動去聊天嗎? 我都甚少影車,點會去聊天……不過,上個月康都行 62X o個次,成大堆巴迷o係友愛南,咁我等緊車都會望兩眼 0 (29)
4. 你與巴迷朋友"煲電話粥"的話題離不開是巴士? 唔煲粥o架我! 0 (29)
5. 你因為迷巴士, 而識幾多個巴士司機? 我係因為我老豆o既職業而識好多巴士車長 基本上全因老豆而識 0 (29)
6. 你的巴迷朋友稱呼你時, 叫你個名定係車牌number? 兩樣皆可 5 (34)
7. 你屋企有幾巴士模型? 一大兩細 1x3 (37)
8. 你每年使幾多錢買巴士有關產品? 平均少於一百蚊 0 (37)
9. 你屋企有來自拆車場的物品嗎? (請列明種類及數量, 自已入去劏車場買定係商店買?) 方向盤水牌多個,有 Dennis、Transbus Int. 及 Volvo,由老豆提供 5 (42)
10. 你識背幾多架巴士的車牌? 67X 67M 261 960 等同自己有密切關係路線識背一半掛牌車以上車牌,其他都有 約一百架(查實有無一百架都唔知)1 (43)
11.你同學/同事/老師/老闆/朋友/親戚知唔知你係巴士迷? 同學知,老師知,雙親知 5 (48)

48 分,佔全卷總分 24%。
公器公用 香港早要有品