hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [請教意見]美國飛香港的選擇
返回列表 發新帖
開啟左側

[請教意見]美國飛香港的選擇

MB36 發表於 2006-4-18 11:38 | 顯示全部樓層

原帖由 shunhei75 於 2006-4-17 12:38 發表
我係一個係美國到讀書既學生,因今年是第一年,而第一次飛美國既飛機就搭左NW,
但係服務就唔係好好,請問飛香港既選擇邊間最好同埋大約價錢?

內陸機我可以自己買,東西岸起飛都冇問題!

歡迎各大老友,賜教賜教

價錢可以說是海鮮價,因為每期都有不同公司做特價,
一般美國機較平,韓國機中價,CX偏高,但隨時任何公司可能做特價。

搭機第一要安全,怕機械安全就唔好搭中華,怕劫機就避搭美國機,
CX因與AA code share,此原理算半隻美國機。

搭機第二講舒適,一定唔好搭CX,包頂閘,要縮埋坐CX889廿一個鐘,
加送二小時毒氣。搭CX831就縮坐A346十六小時,無得伸直腳,無得
側坐,小側坐也頂到remote自動開著電視。正常位多留給AA客,CX客
多安排坐廁所尾角位,200% sure CX最不舒服。
想舒服就搵有個半位俾你坐的較空飛機,韓國機多數係咁。

搭機第三講服務,中華no. 1。韓國機因客小,空姐服務仔細。
CX原想講服務,但頂閘自然無好服務,加上安排差,成個幾兩個鐘至
收食盆....,變成服務差。
美國機算一般。

講準時,隻隻差不多,多因 mother nature 影響。

講語言,唔識英文便搭CX。
想乜都聽唔明就搭韓國機,佢地D 英文好難聽。

講衛生,CX最差,人多屎坑臭。麵包除少見的切片包外,其餘多數麵
包無包膠紙,污漕。

各種因素,任君選擇。
volvo_chan 發表於 2006-4-18 14:43 | 顯示全部樓層
原帖由 yuenpo 於 2006-4-18 11:31 發表
我覺得 volvo_chan 的建議只適用於一D有國泰/星航飛到的城市

散買機票去專登搭 CX 或 SQ 實在不智,可以貴到千八蚊美金來回
加州 Bay Area: CX ...

是呀, 所以我只是建議如果由三藩市/洛杉磯/紐約出發才選擇坐SQ/CX返香港,
同埋樓主好似想坐服務較好的航空公司, 所以我才有此建議.

我認為美國來回香港機票, 預大約千二蚊美金連機場稅已經很足夠.
千八蚊美金......已經可以買到SQ21/22(EWR<--->SIN)之來回機票, 仲係可以坐SQ A345獨有之行政經濟艙.
好似我今次為了坐SQ A345, 都已經用了超過二千蚊美金買張來回機票(EWR<---HKG), 真係好''金''

PS : 我是SQ的KrisFlyer會員, 所以我都盡量坐SQ.
至于你信不信,我反正信了
 樓主| shunhei75 發表於 2006-4-18 14:49 | 顯示全部樓層
聽各位大佬既講法...如果搭korea air既話...最快既係咪JFK>ICN>HKG?

定係仲有快D?

我本身係東岸...緬因州...機場只有BGR同PDX...BGR去到BOS>EWR>DTW,PDX去到JFK>EWR>DTW>OAK>PHD...
所以對我黎講好鬼麻煩....諗諗下索性轉去SFO好過...
但係點都要諗埋呢程點番去先得架啦
CO1151@73Y>CO99@772ER>
ArnoldC 發表於 2006-4-18 16:40 | 顯示全部樓層

原帖由 shunhei75 於 2006-4-18 14:49 發表
聽各位大佬既講法...如果搭korea air既話...最快既係咪JFK>ICN>HKG?

定係仲有快D?

我本身係東岸...緬因州...機場只有BGR同PDX...BGR去到BOS>EWR>DTW,PDX去到JFK>EWR>DTW>OAK>PHD. ...

既然晌東岸,
不如試下搵歐洲航空公司o既機?
無錯係SH+ULH變o左MH+LH,
但係班次多,
中途又有得仲腳嘛。
 樓主| shunhei75 發表於 2006-4-18 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-4-18 01:43 發表

是呀, 所以我只是建議如果由三藩市/洛杉磯/紐約出發才選擇坐SQ/CX返香港,
同埋樓主好似想坐服務較好的航空公司, 所以我才有此建議.

我認為美國來回香港機票, 預大約千二蚊美金連機場稅已經很足夠.
千八蚊美 ...

我想知道SQ既特別ECON同佢普通ECON有咩分別,可否詳細說明一下?

如果我要搭我會搭SQ1/2>UA,因為都係星空聯盟,所以可以做到THROUGH TICKET..

同埋SQ1/2係用345定係744飛?聽你講345有唔知744有冇?
CO1151@73Y>CO99@772ER>
volvo_chan 發表於 2006-4-19 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2006-4-18 14:49 發表

定係仲有快D?

我本身係東岸...緬因州...機場只有BGR同PDX...BGR去到BOS>EWR>DTW,PDX去到JFK>EWR>DTW>OAK>PHD. ...

如果樓主已經是MARCO POLO會員, 我建議坐去到JFK後轉CX831/830 or CX889/888, 可以儲到唔少飛行里數架.
提提你 :
CX831由JFK開1545, 於2005到達香港, 直航需時大約16小時, 用A346飛
CX889由JFK開2305, 於0710到達香港, 經溫哥華需時大約20小時, 用B744飛

CX830由香港開1015, 於1400到達紐約JFK, 直航需時大約16小時, 用A346飛
CX888由香港開1500, 於2120到達紐約JFK, 經溫哥華全程需時大約18小時, 用B744飛

如果樓主乘坐往JFK之內陸航班可以配合以上CX班機, 最好就去JFK坐CX返香港.
volvo_chan 發表於 2006-4-19 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 shunhei75 於 2006-4-18 23:49 發表

我想知道SQ既特別ECON同佢普通ECON有咩分別,可否詳細說明一下?

如果我要搭我會搭SQ1/2>UA,因為都係星空聯盟,所以可以做到THROUGH TICKET..

同埋SQ1/2係用345定係744飛?聽你講345有唔知744有冇?

SQ之行政經濟艙是超長途客機A340-500獨有, 只有SQ其中之3條航線才可以坐到,
分別是SIN<--->EWR(直航航班SQ21/22), SIN<--->LAX(直航航班SQ19/20), SIN<--->CGK(部份航班)
SQ之行政經濟艙同普通經濟艙分別是行政經濟艙之座位是比較闊落和有更大之空間, 座寬是20吋, 座距是37吋,
而A345行政經濟艙座位是2+3+2排列, 商務艙座位則是2+2+2排列, 比SQ自己之其他客機更為舒適,
全架SQ A345只有181個座位, 分別是117個行政經濟客位和64個商務客位.

SQ1/2所有班次均是用B744飛, 每日一班.

PS : 如果SQ1/2改用A345, 我肯其他客都未必肯, 因為一來A345太少坐位得181個, 同埋票價應該會再貴D......
billlmf 發表於 2006-4-19 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-4-19 00:12 發表

如果樓主已經是MARCO POLO會員, 我建議坐去到JFK後轉CX831/830 or CX889/888, 可以儲到唔少飛行里數架.
提提你 :
CX831由JFK開1545, 於2005到達香港, 直航需時大約16小時, 用A346飛
CX889由JFK開2305, 於0710到達香港, 經溫哥華需時大約20小時, 用B744飛

CX830由香港開1015, 於1400到達紐約JFK, 直航需時大約16小時, 用A346飛
CX888由香港開1500, 於2120到達紐約JFK, 經溫哥華全程需時大約18小時, 用B744飛

如果樓主乘坐往JFK之內陸航班可以配合以上CX班機, 最好就去JFK坐CX返香港.

另外,CX888/889係YVR停站個陣俾唔俾暫時離開機艙,我可以話你知CX889因為時間問題而唔俾,主要原因係CX889係YVR係會有人落機,再加上switching crew & pax boarding @ YVR,時間加埋差唔多用晒~~

至於CX888就好睇時間而定~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
yuenpo 發表於 2006-4-19 08:43 | 顯示全部樓層
緬因州...建議你打個電話去 Boston D agent 問下
不過今年機票好貴呀...我的 Roommate 買左 IND-HKG 來回坐西北,要成 US$ 1265 呀