hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「退縮」與「進取」的經營態度 - 九巴40 ...
開啟左側

「退縮」與「進取」的經營態度 - 九巴40

S3BL100 發表於 2014-9-27 10:58 | 顯示全部樓層

大家好似越講越唔正路…

正路都係,如果唔拆多條線,就 38 行下路美孚、40 行上路、40P 全日,
拆多條線的話,就 38 可以不變(但回程唔入葵芳,來回加經葵涌村),40 飛美孚,
新線做荃灣山頭 + 大河道 + 祈德尊 + 美孚

如果要搞到美孚、上路或者下路唔同方向用唔同兩條線做,只會令乘客無所適從

fb.com/scientisthk2usa/
kingprowm 發表於 2014-9-27 11:37 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-9-27 09:30 發表

其實是可以的, 如心廣場開出行大河道左轉青山公路, 再左轉大涌道上荃灣路,
至多眾安街班客行返去大河道搭車, 分分鐘食埋柴灣角工業區返放工客都夠做,
又唔駛同38 42C爭食, 連諗重組都可以慳番. ...
我自己覺得 40 應該搵一些 38 和 42C 唔經既地方來行, 好過亂改一通, 為改而改
kingprowm 發表於 2014-9-27 11:43 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-27 10:58 發表
大家好似越講越唔正路…

正路都係,如果唔拆多條線,就 38 行下路美孚、40 行上路、40P 全日,
拆多條線的話,就 38 可以不變(但回程唔入葵芳,來回加經葵涌村),40 飛美孚,
新線做荃灣山頭 + 大河道 + 祈德尊 + 美孚

如果要搞到 ...
其實現在 38, 42C 行青公應該冇得改, 因為兩架車落青公後一架轉左一架轉右, 如果改 38 影響葵涌去青公沿線
Snoopy@S3BL 發表於 2014-9-27 11:45 | 顯示全部樓層

如果因為途中既少量流水客
而唔提升成條線既速度的話
唔算太講得通bo...
AVD1 發表於 2014-9-27 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-9-27 09:30 發表

其實是可以的, 如心廣場開出行大河道左轉青山公路, 再左轉大涌道上荃灣路,
至多眾安街班客行返去大河道搭車, 分分鐘食埋柴灣角工業區返放工客都夠做,
又唔駛同38 42C爭食, 連諗重組都可以慳番. ...

如果係咁根本就唔需要起如心廣場做總站,
如心呢個位根本為放而放,以你呢個建議,如心/西站班人大可以起祈德尊上。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2014-9-27 14:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2014-9-27 11:37 發表
我自己覺得 40 應該搵一些 38 和 42C 唔經既地方來行, 好過亂改一通, 為改而改

你咁講某程度度上係岩,
但係而家連青衣本身都想將 42C 轉做快線(唔想經荃灣,如果唔係都唔會有 X42C 出黎)。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
rusf101001 發表於 2014-9-27 14:54 | 顯示全部樓層

建議重辦6E
但改為特快線二十分鐘一班
由麗港城往美孚(循環線)
其實姐係宜家40到美孚直接掉頭上公路
加經長沙灣巴士總站,增加服務範圍
2A縮去蘇屋
40即日起飛美孚,跟住38/40/40P/42C點改都得
由30X/234X/38A接手6D轉乘

ma212223 發表於 2014-9-27 14:59 | 顯示全部樓層

回復 197# 的帖子

單向行埋深水埗就話無客
淨做美孚又會夠客?

落得長沙灣兜圈
就不如大埔道落山

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 同意

查看全部評分

一出RDP   要去鵝頸橋?
EX-TL 發表於 2014-9-27 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-9-27 14:09 發表

如果係咁根本就唔需要起如心廣場做總站,
如心呢個位根本為放而放,以你呢個建議,如心/西站班人大可以起祈德尊上。

擺如心就當方便楊屋道.環宇海灣囉, 唔通我楊屋道出發, 明明如心有站都要行到大涌道先上車,
反方向去楊屋道班客唔通一落荃灣路就落車, 專登過天橋行返去荃灣市中心?

荃灣市中心三個總站集中響大河道兩端, 如果唔擺呢三個總站, 就要擺上山頭, 為免爭來爭去,
最好都係擺番市中心, 至多往九龍唔行大涌道, 跟屯門線咁停埋荃景圍天橋再經海興路上荃灣路,
就避免到你所講個問題, 但咁行難保荃景圍同麗城都不滿, 響門口行過就走, 一係就咩都唔好郁.
dominic023 發表於 2014-9-27 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2014-9-27 16:42 發表

擺如心就當方便楊屋道.環宇海灣囉, 唔通我楊屋道出發, 明明如心有站都要行到大涌道先上車,
反方向去楊屋道班客唔通一落荃灣路就落車, 專登過天橋行返去荃灣市中心?

荃灣市中心三個總站集中響大河道兩端, 如果唔擺 ...

講到要荃灣獨立成一條線,其實可以照擺如心,但一出大河道就左轉沙咀道,右轉大涌道,右轉青山公路,左轉國端路,德士古道天橋,左轉荃灣路
停靠站
1. 如心廣場
2. 大涌道
3. 愉景新城(34M,39M轉成點)
4. 荃灣地鐵站(青山公路) (238M轉成點)
5. 眾安街
6. 大窩口站
7. 荃富街
上公路

================
說回,我比較同意40行上路,38行下路(經美孚,繁忙時間不經美孚由繁時線代替),42C不變
繁忙時間開辦特別線由長沙灣遊樂場站來往觀塘站開出,停長沙灣徑,長沙灣長荔街,美孚巴士總站往觀塘,20分鐘一班,上下午來回各開6班

基本上會做大左個餅好多,所以係唔理會車輛數目可以咁做

少做少錯,但唔做就大獲.