hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 【一年前】李兆基:「佔中」最多咪「玩一晚」 ...
開啟左側

【一年前】李兆基:「佔中」最多咪「玩一晚」

kei_hk 發表於 2014-10-22 11:15 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-10-22 06:36 AM 發表

呢件事冇咩可能,根本而家就唔係班學生話算就算,
所謂對話根本就只係丁政府同學區本身都想降一降火,因為如果件事再升溫對兩邊都冇利。

事實上降火目的其實係達到,
最小政府都叫有同學生對話,
但係你想件事就此完結就真係 ...

其實﹐個會面如果用另一個方向去想﹐其實只係官民的一個互相下台階。

點解有人講昨晚係3部錄音機+1個花瓶+1個回收箱(垃圾桶)?

3人組根本讓步空間幾乎可以講係無﹐除非真係唔理基本法。
修改基本法亦唔係一件輕易的事﹐最終決定權亦不在香港﹐所以(好似)有同學問為何不提出改基本法﹐實質隨時比現時的方向更難。

學生方面﹐其實都知道政府可退的空間都係幾乎無﹐而政府都有些少功課可交出來﹐只不過係是否肯收住先。

明知都唔會有共識﹐外界都只係其望降下溫﹐希望學生們可以再細意思考﹐肯收住先﹐連帶佔中三子肯借這個下台階收兵。

只要發起人話袋住先肯收兵﹐理論集會人數便會大大減少﹐警方便可較易清場﹐甚至向唔肯走的人作出檢控。

如果再拖下去﹐真係唔好怪政府下令要清場﹐到時唔流血都幾難。
大家都要慶幸﹐因為有基本法﹐駐港解放軍唔可以主動出動處理社會秩序。如果可以直接出動﹐早便有港版六四事件了。

avianwind 發表於 2014-10-22 11:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-10-22 11:15 發表
大家都要慶幸﹐因為有基本法﹐駐港解放軍唔可以主動出動處理社會秩序。如果可以直接出動﹐早便有港版六四事件了。

現在暫時的策略是不直接清場,而是用禁制令禁止示威者阻路
警方只是在雙方有衝突時才制止
假如唔俾執達吏做野,政府+建制就可以有機會抽水
示威者蠻不講理,連法律都唔尊重,何以同政府講法制呢

所以個人認為假如禁制令上訴中失敗,還是讓返條路
然後下午call齊傳媒開記招,表示尊重法律、非常克制配合法官要求
令市民(包括這論壇上部分版友及業內人士)可以留返個好少少的印象

不過估計到:
1. 聚集在旺角的人比金鐘更難勸走
2. 反佔團體見有成功案例,一定會再向法庭申請禁令

cn2661_2d32 發表於 2014-10-22 12:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-10-22 11:15 發表

其實﹐個會面如果用另一個方向去想﹐其實只係官民的一個互相下台階。

點解有人講昨晚係3部錄音機+1個花瓶+1個回收箱(垃圾桶)?

修改基本法亦唔係一件輕易的事﹐最 ...

換個角度諗. 多X謝晒Basic Law 話香港政府冇能力控制佢就可以實施全國性法律同解放軍介入,
否則大陸直頭諗都唔洗諗係一國兩制之下, 在任何情況之下諗出解放軍介入.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
DIH 發表於 2014-10-22 12:34 | 顯示全部樓層

大陸自己自從25年前之後都好似冇乜再用解放軍處理群眾運動。
新時代新作風,大陸近年都好多衝突,而家興用無牌爛仔「民間清場」,官方執法人員只係拉封鎖線食花生。
And that is what we've seen and what we can expect.

s3n370 發表於 2014-10-22 13:25 | 顯示全部樓層

修改基本法亦唔係一件輕易的事﹐最 ...

提提你,政府所講的無退讓空間,係人大常委會的8.31決定,而非基本法。

莫講有人質疑8.31決定並非不可修改,甚至係違憲。人大出一個比工聯會方案更左的方案都欣然接受而唔係再爭取?

剩係呢點,難怪市民懷念英國治下的香港囉。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
AVD1 發表於 2014-10-22 13:51 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2014-10-22 13:25 發表

提提你,政府所講的無退讓空間,係人大常委會的8.31決定,而非基本法。

莫講有人質疑8.31決定並非不可修改,甚至係違憲。人大出一個比工聯會方案更左的方案都欣然接受而唔係再爭取?

剩係呢點,難怪市民懷念英國治下的香港囉 ...

所以未話佔中時間根本就係錯,
要佔應該 8.31 前就應該做,而家政府成日都拎住 8.31 人大黎講,講黎講去講兩粒鐘就係話 8.31 係最終決定,
其後討論應該要與 8.31 o既決定做基礎。

根本就係荒謬。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2014-10-22 14:08 | 顯示全部樓層

修改基本法亦唔係一件輕易的事﹐最終決定權亦不在香港﹐所以(好似)有同學問為何不提出改基本法﹐實質隨時比現時的方向更難。

學生方面﹐其實都知道政府可退的空間都係幾乎無﹐而政府都有些少功課可交出來﹐只不過係是否肯收住先。

明知都唔會有共識﹐外界都只係其望降下溫﹐希望學生們可以再細意思考﹐肯收住先﹐連帶佔中三子肯借這個下台階收兵。
只要發起人話袋住先肯收兵﹐理論集會人數便會大大減少﹐警方便可較易清場﹐甚至向唔肯走的人作出檢控。

搞咁多野結果咩都冇叫人走,你唔好傻啦。最小都應該搵個人出黎祭旗或者都叫有得講 (梁振英根本早就心中有數,如果唔係之前就唔會傳佢話想拎曾偉雄出黎當找數啦)

除非大陸真係喪心病狂,否則佢唔會無啦啦再搞多次六四出黎,搵舊磚掉自己隻腳咁白痴。
不過講真,起呢個時候如果大陸肯出坦克車一次過搞掂班示威者,
可以對香港出路係最好。

雖然,咁搞法等同血洗香港,
但出得黎示威,真係見到好多人都已經豁哂出去,如果佢地為香港而捐軀就真係好祟高。
無論班左派點樣宣傳都好,都扼殺唔到佢地對香港 o既貢獻。就等同六四一樣,左派點講都好,全球根本自己都有公論,望下 Tank Man 就已經知。

佢肯血洗香港,
香港估計將會有以下情況發生:
1)佔領區可以即時光復
2)香港樓價即時會跌(呢樣野梁振英上台咁耐都搞唔掂,咁就一次過比共產黨幫埋佢做啦)
3)西方國家即時聲討中共(不過唔知有幾大效用啦,不過最小知道美國佬唔會為左呢件小事同中共打)

中期:
4)所有港英餘蒘應該會走,共產黨就可以思想解放香港
5)上海應該可以取代埋香港,做埋所謂國際金融中心個位
6)廿三條應該可以起短時間內立埋法,其後清算埋班泛民人士
7)香港特別行政區將會成為歷史

至於共產黨,
或許佢會比其他西方國家或者聯合國聲討,
可惜大陸佬最多就係錢,
西方國家表完態之後又會對我地偉大 o既祖國搖尾乞憐,到頭黎中共又可以繼續玩。

Snoopy@FB8617 發表於 2014-10-22 14:39 | 顯示全部樓層

回復 127# 的帖子

FF就有
64大大話話都可以叫做直接影響到中共
佔中搞來搞去都係一個香港
基本上都唔會搖動到中央既政權
根本就唔使解放軍

但假設習江兩派鬥爭而香港真係戰場既話就真係難講D
不過而家梁生收錢單野一出成個形勢都差好遠
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
avianwind 發表於 2014-10-22 17:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-10-22 14:39 發表
不過而家梁生收錢單野一出成個形勢都差好遠

[tbb mode]
所以"懷疑" 佢要搵傳媒出手
講肥佬黎、李卓人 "懷疑"收外國資金
"懷疑" 策劃煽動市民去佔領各區
以降低該新聞的注目度
[/tbb mode]

大家一樣在靠外部勢力

==
人地無話支持佔領,只是希望和平解決事件
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20141022/53046644
大陸都唔多滿意其言行

AVD1 發表於 2014-10-23 08:42 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2014-10-22 17:37 發表

[tbb mode]
所以"懷疑" 佢要搵傳媒出手
講肥佬黎、李卓人 "懷疑"收外國資金
"懷疑" 策劃煽動市民去佔領各區
以降低該新聞的注目度
[/tbb mode]

大家一樣在靠外部勢力

==
人地無話支持佔領,只是希望和平解決事 ...

共產黨而家根本就起度搵人幫佢自己做勢,
如果唔係邊會有咁多左報出現。

共產黨有咩技倆大家心照。