hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 【一年前】李兆基:「佔中」最多咪「玩一晚」 ...
開啟左側

【一年前】李兆基:「佔中」最多咪「玩一晚」

DGCNYO 發表於 2014-10-1 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2014-9-29 00:22 發表
唔係呢個意思,我係欣賞佢地對爭取公義既勇氣
但咁代表可以步步進迫同衝擊警方防線?機會一直有俾佢地
如果警方蹤容佢地,唔做野,聽日香港會變成點?
個人好想香港有真正普選,佢地就想格硬來,咁點討論? ...

當日應該係police推翻出去,先做成沖突.....而點解要推出去?我就唔知啦
AVD1 發表於 2014-10-1 14:35 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2014-10-1 00:28 發表

當日應該係police推翻出去,先做成沖突.....而點解要推出去?我就唔知啦

根本差佬 o既舉動真係耐人尋味,
9/28 搞左場大龍鳳出黎之後又唔繼續,
而家黎到 10/1 啦,越黎越多人起條街到,仲要而家愛理不理咁款,
你話佢想點?

假如係唔想理,咁差佬當初無啦啦又放乜野摧淚彈?
(當然我係有睇報紙,有指梁振英直情想開槍對付示威者,仲話要死 500 人。啦,該報紙就講左唔知有冇根據,但係我覺得以梁振英個作風真係做得出。)

LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2014-10-1 14:55 | 顯示全部樓層
我之前就話佔中係自暴其短浪費彈藥既。
而家證明我睇錯,香港市民對洋蔥圈及其政府之怨憤已不能控制。
落場睇過,旺角係當晚有人話佔就去佔,無主事人,行動模式前所未有,
甚麼佔中學聯學民通通唔見影,市民輪流發言或貼民主牆(巴士),
其中最主要訴求除了真普選之外就係689下台,而我諗大家都相信這比推翻人大決定來得容易。

同時,出現防暴隊鎮壓之後,好多市民睇唔過眼,就算唔理甚麼真普選都要求689下台,
整個活動已有了自己的生命,並非任何學者議員可以控制。
政府高官一日唔明白呢點,都唔可以解決到件事。

在網上睇到有人話當晚放催淚彈好似噴殺蟲水,
我就諗到香港人真係好似小強,越趕只會越多返轉頭,
如果暴力鎮壓升級,就算畀你威得一時,對政府之怨憤只會越積越多,
而且唔似北京當年學運有外省人可以返鄉下,香港人無路可退,
到時廚房就係軍備室、廁所就係火藥庫,大規模械鬥內戰都有可能。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
12A + 1 妙答

查看全部評分

AVD1 發表於 2014-10-1 15:26 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2014-10-1 14:55 發表
我之前就話佔中係自暴其短浪費彈藥既。
而家證明我睇錯,香港市民對洋蔥圈及其政府之怨憤已不能控制。
落場睇過,旺角係當晚有人話佔就去佔,無主事人,行動模式前所未有,
甚麼佔中學聯學民通通唔見影,市民輪流發言或貼民主牆( ...

梁振英會唔會落台就要睇中共取態,
假如佢死要面,咁佢點都要死攬梁振英。
但係如果佢想將件事降溫,要犧牲梁振英又有咩所謂。

香港始終唔可以無了期咁樣落去,點都會有一日終結。
而家仲需要關注下件事究竟係點樣完,會係和平散去定係悲劇收場。

不過講真,假如梁振英真係比人踢左落黎,又真係需要諗下究竟搵邊個上位?
DIH 發表於 2014-10-1 15:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-10-1 15:26 發表

不過講真,假如梁振英真係比人踢左落黎,又真係需要諗下究竟搵邊個上位?

This is none of our business.
貨不對辦要求退貨,我唔使諗有冇第二件更好的貨畀我,總之手上呢件唔好我就要退。

正如今次件事,我諗全香港人包括落場參與者事前無一個可以估到。

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +3 收起 理由
tracytracy1998 + 1 貨不對辦要求退貨
cky + 1 + 1 好多人仲係唔明呢個道理
12A + 1 退貨是硬道理

查看全部評分

s3n370 發表於 2014-10-1 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-10-1 14:35 發表

根本差佬 o既舉動真係耐人尋味,
9/28 搞左場大龍鳳出黎之後又唔繼續,
而家黎到 10/1 啦,越黎越多人起條街到,仲要而家愛理不理咁款,
你話佢想點?

假如係唔想理,咁差佬當初無啦啦又放乜野摧淚彈?
(當然我係有睇報紙,有指梁振 ...

689最叻係煽動市民內鬥,呢幾日玩語言偽術,再拖字訣正好達到呢個目的
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
AVD1 發表於 2014-10-2 08:07 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2014-10-1 15:34 發表

This is none of our business.
貨不對辦要求退貨,我唔使諗有冇第二件更好的貨畀我,總之手上呢件唔好我就要退。

正如今次件事,我諗全香港人包括落場參與者事前無一個可以估到。 ...

香港行政長官係邊個,又點會唔關你同我 o既事呢?

當然踢走梁振英呢個大家都想,呢條友再做落去都冇意思,佢根本就冇能力去做呢個位,
不過梁振英落台之後確實係需要有個行政長官,呢個都係事實。
loveandpeace 發表於 2014-10-2 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-29 00:32 發表

你邊隻眼睇到集會人士「衝擊警方防線」同「步步進迫」?睇得 CCTVB 太多?

https://www.youtube.com/watch?v=stZpsDRM_Co

今朝RTHK千禧年代講呢條VIDEO.

https://www.youtube.com/watch?v=NtQjLGlW1DE
loveandpeace 發表於 2014-10-2 10:21 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-10-1 15:26 發表

...

而家根本就唔係梁振英治港,
而係北京治港.

香港一早已經'一國一制'.

邊個上位都係咁啦!
cn2661_2d32 發表於 2014-10-2 10:40 | 顯示全部樓層

原帖由 loveandpeace 於 2014-10-2 10:21 發表

而家根本就唔係梁振英治港,
而係北京治港.

香港一早已經'一國一制'.

邊個上位都係咁啦!

老實講, 一向邊個做都唔關我事. 政府d白癡野出左, 最多對住份報紙/圍住係餐檯炒蝦拆蟹鬧.
鬧完聽日繼續番工.
什至佢星期日果日班友話佔中正式啟動, 下午係海富門口霸路, 我都仲係恥笑 "X, 講呢d"
不過我都火滾時, 係第一個催淚彈丟出來同差佬噴呀伯對眼果刻, 我係全日睇住個直播,
果下全屋企真係嘩然. 之後我就火起來, 極度憎呢個689同死禿鷹.

小弟番到公司, 公司包括我老細清一色都係我呢款極度保守溫和民主派, 都係因為個催淚彈而震怒.

所以, 小弟覺得今次佔中玩得咁多日, 多左咁多人, 某程度上唔係因為d人爭取真普選,
而係反呢個政府用暴力震壓, 反呢個689兌現選舉承諾用防暴隊加催淚彈打平民.
根本, 普唔普選一向都唔重要, 結果冇乜分別.
同中央/林鄭對話亦冇乜問題.
總之就係呢個689問題極大.

好多反對ge人side track左亦攪錯左, 以為佔中班人因為攪民主去阻住地球轉.
其實佢地冇諗, 出來行ge人好多都係為左反暴政. 今日唔出來嘈, 聽日真係會出坦克同亂槍掃射.

**利申: 我呢幾日都係佔領電視機前面, 冇上街
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.