hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵月票優惠擴展至部分九巴路線
開啟左側

[服務調整] 港鐵月票優惠擴展至部分九巴路線

kmb71k 發表於 2014-9-23 17:55 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-9-23 17:25 發表

人地想當曬堆線做輕鐵/K巴
唔抒緩不特止, 仲要加客落東西鐵

270、273A、278K、71A、71K、71S、87K、81K、83K
251A、251B、54、61M
64K、76K、77K、276

佢個建議只係將以上呢堆路線間接變為港鐵K巴
倒頭來又係載晒去港鐵站搭港鐵
根本對港鐵原意無幫助
以上回應,是否可行?是否合適?
rickywk 發表於 2014-9-23 18:02 | 顯示全部樓層
施將軍加入九巴後動作多多,呢招會唔會搶返部份西鐵轉車客
Hopuco 發表於 2014-9-23 18:05 | 顯示全部樓層
月票既原意係吸引乘客改搭鐵路
而家又將月票所得分俾巴士
雖然感覺好奇怪,但都係好事黎既
起碼MTR可以吸引人搭回程之餘亦可以紓媛車廂擠迫

BTW,可唔可以睇成,月票所帶來既租務、廣告收益已經大過損失既車務收益(又或者根本冇車務收益既損失,始終多左人搭)?
JC8385 發表於 2014-9-23 18:50 | 顯示全部樓層

其實都真係一個三贏嘅方案
一嚟九巴可以善用未用盡嘅載客空間
二嚟港鐵可以騰空位置載客
三嚟西鐵月票旺角客可以唔駛加錢
andy92 發表於 2014-9-23 19:23 | 顯示全部樓層
261B 得果一班車仲食新客 ?

深井客企車頂都唔掂
LF5502 發表於 2014-9-23 19:37 | 顯示全部樓層
即係放工同放假的時候......

正苦赶鉄唔會計錯數
愛護狗疤力量
LF5502 發表於 2014-9-23 19:42 | 顯示全部樓層

定係下午同假日俾赶鉄搶返轉頭,
尤其假日的家庭客,
都係未知

原帖由 rickywk 於 2014-9-23 18:02 發表
施將軍加入九巴後動作多多,呢招會唔會搶返部份西鐵轉車客
愛護狗疤力量
ATR83 發表於 2014-9-23 19:58 | 顯示全部樓層
一對死對頭肯合作係好事,始終鐵路同巴士係缺一不可
睇到新聞話未來有7條新鐵路落成,係未真係有此必要呢...
可考慮更善用三巴車隊既資源配合,當然運吉都要識做啦!
知足‧就能活得幸福
dogdog 發表於 2014-9-23 20:36 | 顯示全部樓層
成朝得果十三班車有優惠

當你一部車載一百人

都係得千三人有優惠

仲未計本身坐開果班

可能得三四百人受惠,

西鐵一卡都唔止三四百啦

邊洗講到港鐵九巴邊個有錢賺

最重要係港鐵又可以派幾個愛回家演員賣下用心聽用心做廣告

九巴就可以係港聞上下報紙賣廣告,唔洗做獨家新聞
fw1321 發表於 2014-9-23 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2014-9-23 19:23 發表
261B 得果一班車仲食新客 ?

深井客企車頂都唔掂

我諗 261B 沿線都係三聖果堆人先會多 D 用月票,但果堆人要搭巴士都揀 252B,
少部分可能會行遠少少搭 260B,所以我覺得呢次優惠對 261B 客量唔會有乜影響。

最需要刺激客量都係 267S,自從 63X 加班後連窗門位都坐唔滿。呢條線一來衰得
一班車,二來衰車程太過飄忽,淨係去到屯門區內都可以差 10 分鐘,時間根本好難預算,
加上坐過好幾位車長幾碌車下,唔係貪佢多位剩都唔會搭。