hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 十一國慶煙花取消
開啟左側

十一國慶煙花取消

S3N280_FX8032 發表於 2014-9-29 16:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

講真現在個個都反政府,叫梁振英下台,同埋發生了9月28日警方放催淚彈襲擊手無寸鐵的市民,你這個時間放煙花更加激起更多民怨,取消煙花我覺得做得對,現在要解決示威我認為梁振英下台才可解決現在港九各區示威。
喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
Quanta 發表於 2014-9-29 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N280_FX8032 於 2014-9-29 16:57 發表
講真現在個個都反政府,叫梁振英下台,同埋發生了9月28日警方放催淚彈襲擊手無寸鐵的市民,你這個時間放煙花更加激起更多民怨,取消煙花我覺得做得對,現在要解決示威我認為梁振英下台才可解決現在港九各區示威。 ...

連續兩年唔放, 可唔可以永久停咗佢?
avianwind 發表於 2014-9-29 18:04 | 顯示全部樓層
認真
就算有無佔中都好
我都希望取消國慶煙花

想睇的話可以去澳門
有幾日煙花可以睇

yyy5138 發表於 2014-9-29 22:35 | 顯示全部樓層

其實十一海難起就已經應該停
富 豪 大 法 好!
EX-TL 發表於 2014-9-30 02:45 | 顯示全部樓層
原帖由 yyy5138 於 2014-9-29 22:35 發表
其實十一海難起就已經應該停

去年我以為自海難後都會停放國慶煙花, 估不到今年會「復辦」!
幸而, 現在取消了! (希望以後都取消)
Quanta 發表於 2014-9-30 11:47 | 顯示全部樓層
除咗民意之外, 佢應該亦係考慮咗佈防的因素

放煙花要好多警力維持秩序
而且警方封路防線好容易被示威者順便佔據, 變成你幫佢佔領埋灣仔尖沙咀
佢根本無能力控制個場面
AVD1 發表於 2014-9-30 15:14 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2014-9-30 11:47 發表
除咗民意之外, 佢應該亦係考慮咗佈防的因素

放煙花要好多警力維持秩序
而且警方封路防線好容易被示威者順便佔據, 變成你幫佢佔領埋灣仔尖沙咀
佢根本無能力控制個場面 ...

其實差佬最錯就係錯判形勢,
最小佢做錯三次。
1 學聯個兩條友加埋黃生比差佬收埋左咁耐都唔肯放返出黎
2)九月廿七日晚唔趕人走
3)起 1 + 2 發生左之後,九月廿八日就走去放摧淚彈

整整下搞到極多香港人,包括本來中立個班人都一次過出哂黎反 CY,
咁你話點搞。

而家根本班人仲佔領緊,
如果佢仲死都要放煙花的話,仲邊有人會出去睇?
仲有,放完之後,下一個被佔領 o既地方好大機會就係尖沙咀。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2014-9-30 16:30 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-9-30 03:14 PM 發表

其實差佬最錯就係錯判形勢,
最小佢做錯三次。
1 學聯個兩條友加埋黃生比差佬收埋左咁耐都唔肯放返出黎
2)九月廿七日晚唔趕人走
3)起 1 + 2 發生左之後,九月廿八日就走去放摧淚彈

整整下搞到極多香港人,包括本來中立個班 ...

9月27日趕人走﹐你估警察真係唔想做咩。

問題係你趕人走﹐人地又會話你封鎖言論空間﹐你唔趕的便越來越多參與者。
即係當日點做都會引發不同問題。

其實﹐如果細心去想﹐警方其實一直都有一條底線﹐而且多年來都沒有明顯改變過﹐便是唔可以封到主要交通要道。
你睇多次示威﹐在街上聚集唔肯走﹐警方都唔會手軟﹐天光前總會清場﹐唔會比示威封路影響到社會工作日的正常運作。

你話明做戲要驅趕人群都係這樣講﹐點都要做番d野同其他人交代的。

一旦交通要道被封﹐只要想通這一點(底線)﹐便會估到警方一定會出手去清場。
人數少可以遂個拉逐個抬﹐人數多﹐大大超出警方人力的情況下﹐便會用驅趕方法處理。

催淚彈的作用正正是驅散人群之用﹐所以當時當刻的決定﹐我唔覺得有問題的。
成日有人講唔應該用催淚彈﹐但面對封鎖線前不停衝擊的人﹐tvb 影到有防線的鐵馬﹐幾乎被市民成功拆甩搶去﹐達到失控情況﹐再唔作驅散人群﹐傷亡數字會更高。

一旦成功被衝破警方封鎖線﹐大量人便會一鍋風摧上﹐在場的警察會極危險﹐連帶衝上來的人一齊﹐好易發生人踏人的情況。

DGCNYO 發表於 2014-10-1 00:25 | 顯示全部樓層
其實主要原因,真係黃同學開左個頭,先引發大量學生同感

但最大原因是傳統派別的領頭者早早己經被人無到,例如佔中3子果D,民主派果D.....

主導黎場野既係更散的網上網絡,因同感下驅動學生去更多,而黃生扣咁耐,家長級人馬都睇唔個眼,又係網上驅使

再加上police放煙花,更加驅動更多人,原則上,黃生被捕後,學聯跟本無主導到了...而3子同飯民更加無你既事

所以我唔明3子之1成日出黎想話事想點,白癡都知個場你控制唔到.....

police處理唔到其實有幾個,最主要是人多,人太多....跟住是一連串錯誤猜想

以為同以前一個,班友仔好快會縮沙,點知班友走幾個,後面又沖翻上去,而且跟本無D會縮既領頭人控制

就咁既傳統處理手法加上過多的重手武器,我就算當佢無激起更多人去,police一樣無辦法

主要原因,真係傳統會縮的人無得控制了...俾著3子+民主黨?星期日都收左檔了

今次的學運,其實對傳統左中右派都是致命的
LF5502 發表於 2014-10-1 01:42 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

總結一句:人民領導被人民領導
愛護狗疤力量