hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 各位點睇近日既新股
開啟左側

各位點睇近日既新股

樓主| kkkwok 發表於 2006-5-10 22:02 | 顯示全部樓層

估唔到篇文沉o左又上返黎~
我自己就入o左抽一手上集同大連
點知2345就抽唔到2880就抽到一手
經hsbc作交易,2880上市當日已經賣o左
2880上市後一兩日明顯受新股熱被炒高的,,(我無記錯o個一兩日個市受宏調刺激下跌的)
所以價格落返宜家價位我覺得合理
但板友如果有閒錢想入2880,點解唔留o的錢
抽黎緊既天津港同中銀呢,我個人估計天津
上市應該會帶動2880升返少少....

各位板友點睇天津同中銀呢?
有無諗住抽返幾手咁?

另0011大家又點睇?小弟見佢低位諗住入返幾手長渣...

同埋黎緊宏利同港交拆股,大家又點睇?

o.t幾開心見到italk呢度有板友分析港股
而且仲好詳細,希望黎緊可以見多o的呢o的post

樓主| kkkwok 發表於 2006-5-10 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 ken603 於 2006-5-9 12:58 發表

勁喎, 一箭雙鵰
有無抽國產電話亭企業?

當初唔太睇好DBA,
估唔到都超二,三百倍
究竟係O的人盲目追新股定佢真係咁吸引?
kingprowm 發表於 2006-5-10 22:10 | 顯示全部樓層
中銀過來香港上市, 唔知會否對中銀香港(2388)有影響?

另外, 講起新股, 唔知大家對冠君點睇,
因為除領匯外, 其他 REITs 股808 & 405 都唔係咁好,
攪到唔知抽唔抽冠君  
 樓主| kkkwok 發表於 2006-5-10 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2006-5-10 22:10 發表
中銀過來香港上市, 唔知會否對中銀香港(2388)有影響?

另外, 講起新股, 唔知大家對冠君點睇,
因為除領匯外, 其他 REITs 股808 & 405 都唔係咁好,
攪到唔知抽唔抽冠君  

呢個我覺得對中銀香港唔太大影響,應該說影響輕微
但唔排除出面既股民短期對中銀香港有期望而爭持既
反而對交行同建行既影響大少少...
kingprowm 發表於 2006-5-10 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kkkwok 於 2006-5-10 22:18 發表

呢個我覺得對中銀香港唔太大影響,應該說影響輕微
但唔排除出面既股民短期對中銀香港有期望而爭持既
反而對交行同建行既影響大少少...

我反而覺得因為母公司過來, 股民放棄子公司,
會令2388股價下跌, 我家人又係咁諗, 結果我昨天 $16.25 放了,
其實之前一直留意佢, 一直冇乜上落, 後來還有一點下跌跡象,
點知今日上到 $16.5

好在我由招股時持有到依家, 點都有賺
U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-10 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 ken603 於 2006-5-9 12:58 發表
勁喎, 一箭雙鵰
有無抽國產電話亭企業?

原帖由 kkkwok 於 2006-5-10 22:06 發表
當初唔太睇好DBA,
估唔到都超二,三百倍
究竟係O的人盲目追新股定佢真係咁吸引?

我係無抽DBA,原因係我會睇市場分析、手頭資金等各方面而入表
絕不盲目追新股

經過家人2000年後的買股經驗,蝕都好多,賺的較少
故我不會太博,要賺的到心目價位就得
18092001 發表於 2006-5-10 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 kkkwok 於 2006-5-10 22:02 發表
2880上市後一兩日明顯受新股熱被炒高的,,(我無記錯o個一兩日個市受宏調刺激下跌的)

我都打算抽天津港
但係我有一個問題
就係我開左股票戶口幾個月
一直都冇用過個戶口, 裏面得一百蚊
咁係咪我抽到先入錢落去都得?
多謝指教
kwaishing 發表於 2006-5-10 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 kkkwok 於 2006-5-10 22:02 發表

天津港短線有水位, 但質素始終不及144和1199. 我有錢會揀144, 因為144除了有港口概念之外, 仲有 "招商銀行" 這一重要資產. 外資銀行一直都想入股內地銀行股, 涉足國內金融行業, 招商銀行因此水漲船高.

各位板友點睇天津同中銀呢?
有無諗住抽返幾手咁?

兩隻新股都唔會抽, 反而中銀會等首日掛牌於招股價+5%範圍以內入10,000股左右 (視乎手上彈藥而定), 寧願俾多少少錢入多些貨.

另0011大家又點睇?小弟見佢低位諗住入返幾手長渣...

恆生的發展潛力受到母公司匯豐影響, 只局限於香港做 "街坊銀行", 本地市場增展潛存有限.  雖然恆生現持有國內興業銀行股權, 但估計恆生於國內的發展同樣受匯豐所局限, 看不出恆生會再入股國內銀行. (匯豐現時已入股交通銀行)

如果想買銀行股, 我建議買2888, 渣打雖然成交疏落, 但渣打積極發展印度及韓國市場, 未來盈利前景不俗. 現股價走勢呈大漲小回格局, 可於200元左右購入.

同埋黎緊宏利同港交拆股,大家又點睇?

港文所股價因貨源歸邊而高企不下, 有不少泡沫成份, 拆細股份無疑是增加散戶入市的意欲, 但當心大戶於拆細後 "派貨", 散戶成為大鱷點心; 宏利這幾年的股價表現的確令我跌晒眼鏡, 拆細後風險應該無港交所咁大.
kwaishing 發表於 2006-5-10 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 18092001 於 2006-5-10 23:24 發表

我都打算抽天津港
但係我有一個問題
就係我開左股票戶口幾個月
一直都冇用過個戶口, 裏面得一百蚊
咁係咪我抽到先入錢落去都得?
多謝指教

一定要先存錢入戶口.

因為IPO的過程中, 不論是否獲配股份, 所有支票都會先被兌現. 如果在新股截止收表前仍未存入足夠款項, 有關申請將會被視作無效.
limited 發表於 2006-5-11 20:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kwaishing 於 2006-5-10 23:35 發表
兩隻新股都唔會抽, 反而中銀會等首日掛牌於招股價+5%範圍以內入10,000股左右 (視乎手上彈藥而定), 寧願俾多少少錢入多些貨.

中銀上市之後唔會升 5% 咁少掛 (除非有突發事件)

不過上市後入貨都係一個好策略
論基本因素中行比建行交行都高一班
只要市漲率唔係差太遠都值得買入長渣