hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 港龍將翻新旗下A320客艙
開啟左側

港龍將翻新旗下A320客艙

neosan 發表於 2014-10-31 17:04 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-10-31 16:19 發表

咁我又覺得會係兩睇,
如果上到網,換句話講你都可以拎部智能電話出黎上下網,去下面書睇下新聞解下悶,
對於商務客黎講,上到網處理公事又唔係一件壞事。

起呢個情況下,或者乘客會選擇上網多過睇戲。

但係如果對於而家「無 ...

上網睇過, 話AVOD其實好重, 唔裝既話慳好多油
syp 發表於 2014-10-31 21:00 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014/10/31 16:19 發表

咁我又覺得會係兩睇,
如果上到網,換句話講你都可以拎部智能電話出黎上下網,去下面書睇下新聞解下悶,
對於商務客黎講,上到網處理公事又唔係一件壞事。

起呢個情況下,或者乘客會選擇上網多過睇戲。

上網駛唔係駛錢先, 收唔收分別都好大下o架。

但係如果對於而家「無線機上娛樂串流技術」只係用黎睇戲的話,
雖然手機都應該可以駁到去佢地個 Studio KA 睇電影,
不過睇電影始終用平板電腦會比較舒適,電話個 mon 始終都係偏細。

當然平板電腦而家係普及左,但好多時都係一個家庭一架,
如果一家四口出去,點好呢?
所以我上文話起每個位裝返個個人視訊系統仲實際。

對客就梗係咁實際喇, 可惜而家似乎係航空公司都為佢自己實際著想要慳皮至用無線兼要你 BYOD 呢。

雖然無線聽落好似高科技啲, 但傳統 AVOD 比較起來應該係可靠啲, 成本高啲, 質素好啲, 對航空公司來講又點會實際啲呢。即係舉例有人話 "你巴士公司派架新車 E500 來, 如果係高載版坐得辛苦, 我寧可你派架爛鬼熱狗雞車來仲實際" 聽落好合理。但如果有人話 "你巴士公司派架新車 E500 來, 如果係高載版, 我寧可你派架再高級啲 Cityflyer 甚至係豪華客車仲實際" 聽話總係怪怪地咁囉。

下一站係西營盤
minam 發表於 2014-11-6 04:22 | 顯示全部樓層
新聞稿內用詞非常小心,的確HX一早就已經係經濟艙用緊新聞稿講緊既''無線機上娛樂串流技術'',
畢竟KA係跟隨者,又唔可以話自己係第一個整,要懂得避重就輕

分分鐘...即係分分鐘,所謂既商務艙會唔會用返大媽CX由regional 333/773拆出黎個d舊貨黎用?
如果以商務艙黎講,新既A320就真係無咩野誠意,隔離HX商務艙講緊係每人一部AVOD架,KA都係派部ipad象徵式過下癮

cheungtszfung 發表於 2014-11-6 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 minam 於 2014-11-6 04:22 發表
新聞稿內用詞非常小心,的確HX一早就已經係經濟艙用緊新聞稿講緊既''無線機上娛樂串流技術'',
畢竟KA係跟隨者,又唔可以話自己係第一個整,要懂得避重就輕

分分鐘...即係分分鐘,所謂既商務艙會唔會用返大媽CX由regional 333 ...

講起呢種串流AVOD,邊間航空公司最先引入?
(QF批767早幾年裝左不過都就退役)
syp 發表於 2014-11-6 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 minam 於 2014/11/6 04:22 發表
分分鐘...即係分分鐘,所謂既商務艙會唔會用返大媽CX由regional 333/773拆出黎個d舊貨黎用?
如果以商務艙黎講,新既A320就真係無咩野誠意,隔離HX商務艙講緊係每人一部AVOD架,KA都係派部ipad象徵式過下癮

唔係好明你講什麼, 既然 KA 商務艙都派 IPAD 上 AVOD, 點樣又拆 CX 舊貨用? 你指 "舊貨" 係指娛樂系統定係座椅其他東西?

下一站係西營盤
minam 發表於 2014-11-7 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 6/11/2014 06:49 PM 發表

唔係好明你講什麼, 既然 KA 商務艙都派 IPAD 上 AVOD, 點樣又拆 CX 舊貨用? 你指 "舊貨" 係指娛樂系統定係座椅其他東西?

可能唔係好多人知,除左已經退役既機種例如342, 346, 近期既744之外,所有既舊款CX座椅其實都放曬去貨倉封存

我講既''用舊貨'',意思即係指用返原先於CX 330/773裝設既Regional Business座椅,當A320既''新座位''使用
以國泰作風,向來都係化腐朽為神奇,連長途EY舊凳都可以拎返黎重用再重用,已經覺得無咩係無可能,
所以座位原先有AVOD同''拆唔拆到 CX 舊貨''無相對關係,如果真係要用,拆左部電視出黎用都仲得

AVD1 發表於 2014-11-8 19:38 | 顯示全部樓層

原帖由 minam 於 2014-11-7 23:47 發表
連長途EY舊凳都可以拎返黎重用再重用,已經覺得無咩係無可能

好似都係返用一次姐,起長途轉落地區。
老實講佢咁樣轉係一件好事,最小本身地區性個 EY 根本就真係不合時宜,個 PTV Screen 又開始矇,換左對佢自己形象都係好事。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
rickywk 發表於 2014-11-9 10:09 | 顯示全部樓層
原帖由 minam 於 2014-11-7 23:47 發表

可能唔係好多人知,除左已經退役既機種例如342, 346, 近期既744之外,所有既舊款CX座椅其實都放曬去貨倉封存

我講既''用舊貨'',意思即係指用返原先於CX 330/773裝設既Regional Business座椅,當A320既''新座位''使用
以國 ...

但又好奇怪,佢堆772又裝返新long haul EY位...
即係話而家翻新左但仲用緊fixed shell EY位 o既得返773同9隻舊A330
cruisesnet 發表於 2014-11-9 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-11-8 19:38 發表

好似都係返用一次姐,起長途轉落地區。
老實講佢咁樣轉係一件好事,最小本身地區性個 EY 根本就真係不合時宜,個 PTV Screen 又開始矇,換左對佢自己形象都係好事。 ...

岩岩坐左個來回北海道,
Fixed shell真係坐到痛不欲生

Regional 既真係搵吾到坐cx既理由,
貴; 機殘, 服務又吾見得特別好
AVD1 發表於 2014-11-11 18:01 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2014-11-9 23:31 發表

岩岩坐左個來回北海道,
Fixed shell真係坐到痛不欲生

Regional 既真係搵吾到坐cx既理由,
貴; 機殘, 服務又吾見得特別好

Fixed Shell 我對佢真係又愛又恨,
佢個優點真係唔會比前面條友仔騷擾到,呢個真係一個好好 o既優點。
我通常坐 CX 就係往來 YVR <> HKG,Fixed Shell 係就係唔算好坐,但係如果前面條友一拉後訓埋的話,十幾個鐘就係咁比人迫住哂 .....
而家個位係好坐左,個 TV Screen 都清左,但係有時前面條友一拉後左就想要返 Fixed Shell 了。
LJ7006 = MF5119 = AVD1