hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 兩地聯合宣布滬港通11月17日通車
開啟左側

兩地聯合宣布滬港通11月17日通車

AD118 發表於 2014-11-10 08:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

香港證監會與中國證監會今天共同宣布,已批准滬港通於11月17日啓動。港交所亦宣布至今,各方已就滬港交易通及滬港結算通刊發相關規則及規例;各方已就額度管理、交易安排、收入分享、跨境現金轉移、信息技術系統連接、市場監察,以及為履行監管和執行規則的信息交換等事宜簽訂詳細運營協議;及有關監管機關已授出所需的批准及授權。有鑑於四方協議所載列之條件已全部履行,滬港通將於啓動日開始運作。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20141110/bkn-20141110082249742-1110_00842_001.html

滬港通開通意味住有嘢快將結束...
AVD1 發表於 2014-11-10 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-11-10 08:50 發表
香港證監會與中國證監會今天共同宣布,已批准滬港通於11月17日啓動。港交所亦宣布至今,各方已就滬港交易通及滬港結算通刊發相關規則及規例;各方已就額度管理、交易安排、收入分享、跨境現金轉移、信息技術系統連接、市場 ...

話結束就結束咩,佢係想結束未血洗香港囉。

P.S. 今日 388 升到七哂彩 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2014-11-10 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-11-10 11:19 AM 發表

話結束就結束咩,佢係想結束未血洗香港囉。

P.S. 今日 388 升到七哂彩 ……

今日應該唔少股都會升的﹐話晒都係一個大利好消息。

ps.
上面都表明唔會收回 831決定﹐而831的決定係完全符合法制﹐學生卻要堅持人大收回 831決定﹐要行他們的一套﹐根本係無可能的事。

成日都話上面唔知香港情況﹐實質上上面係清楚你們的訴求﹐只是背後更多原因而不可讓步。

學生如果唔肯收手﹐趁而家仲有人支持﹐見好便收﹐睇怕都係要等政府直接開聲話要清場﹐血..... 一定會見。

ps2. 其實﹐而家搗亂起事好多都唔係學生本身。只係借學生運動﹐「話」要保護學生﹐出來搗亂起事。
以治安及學生安全來講﹐學聯係應該收手﹐自行清場﹐最少都收細霸佔地方。

ps3. 一直都有人講﹐xx(學聯/三子/學民....) 不代表我﹐我是自發的。表達了根據唔再係學生運動﹐作為活動的攪手﹐已經叫做失敗。
這些搗亂的人﹐根本不是自己人﹐但做出的行為卻要活動主辦單位 "硬食"﹐這便更加應該要自己檢討﹐究竟要收窄收細範圍﹐還是要離場用其他方法爭取。

EX-TL 發表於 2014-11-10 15:27 | 顯示全部樓層

原帖由 AD118 於 2014-11-10 08:50 發表
滬港通開通意味住有嘢快將結束... ...

邊會咁易結束, 只係佔領穩定左落黎, 冇之前咁多衝突同對罵, 治安好左, 交通慢慢恢復同習慣,
唔趁呢段比較平靜的時間通車仲等幾時呢? 10月頭話要起碼在通車前兩個星期公佈消息, 如今只係
早一個星期, 證明有d野一早已經準備就緒, 只欠時機, 或許內地已經好耐冇再報佔領行動的新聞,
內地人慢慢將佔領行動的消息消化, 故此現時通車並唔表示佔領行動結束.
kei_hk 發表於 2014-11-10 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-11-10 03:27 PM 發表

邊會咁易結束, 只係佔領穩定左落黎, 冇之前咁多衝突同對罵, 治安好左, 交通慢慢恢復同習慣,
唔趁呢段比較平靜的時間通車仲等幾時呢? 10月頭話要起碼在通車前兩個星期公佈消息, 如今只係
早一個星期, 證明有d野一早 ...

最新消息﹐法庭批出延長禁制令﹐並且批准警方應執達吏要求﹐拘捕阻礙執達吏的人。

http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=759569&csid=261_341
                            法院頒令授權警方拘捕妨礙執行禁制令人士            

10.11.2014 15:40        

高等法院下午就旺角及金鐘中信大廈的佔領區,延長臨時禁制令。法庭頒令指,禁制令申請人可採用適當及必需行動,清除障礙物。頒令亦授權警方,如果有人妨礙執行命令,警方可拘捕或移除有關人士。
陸路交通大聯盟約五十名成員到法庭聲援,要求示威者盡快撤走,還路於民。

不過﹐會唔會只係轉移鎮地﹐下回分解了。

相信﹐中信大廈會好快被清出一段道路出來﹐車輛可以重新自由進出中信大廈﹐以至不能阻塞大廈所有出入口 (包括緊急出口)。

Quanta 發表於 2014-11-10 16:28 | 顯示全部樓層
之前又傳話要停滬港通來「罰」香港人嘅?
唔使罰啦咩
avianwind 發表於 2014-11-10 18:03 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2014-11-10 16:28 發表
唔使罰啦咩

據說是某親中媒體有獨家「消息」
http://www.hkcd.com.hk/content/2014-10/25/content_3392373.htm (接近內地監管部門的消息人士:或無限期擱置)
但一星期後就淆底               
http://www.hkcd.com.hk/content/2014-10/27/content_3392868.htm (暫不通)

到近這兩日
http://www.hkcd.com.hk/content/2014-11/09/content_3397405.htm (傳進行開通演練)
http://www.hkcd.com.hk/content/2014-11/10/content_3397629.htm (啟動時間近期公布)

==
之前禽流感香港單方面停止進口大陸活雞
之後想重新輸入返就拖左好似半年
唔通又係想「罰」香港政府/香港人?

EX-TL 發表於 2014-11-10 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-11-10 16:22 發表

最新消息﹐法庭批出延長禁制令﹐並且批准警方應執達吏要求﹐拘捕阻礙執達吏的人。

http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=759569&csid=261_341

不過﹐會唔會只係轉移鎮地﹐下回分解了。

相信﹐中信大 ...

為什麼要將「滬港通」和「佔中」掛勾呢?
EX-TL 發表於 2014-11-10 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2014-11-10 16:28 發表
唔使罰啦咩

唔駛, 因為係「傳」
AVD1 發表於 2014-11-11 17:39 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2014-11-10 18:44 發表

唔駛, 因為係「傳」

倒不如探討一下點解會有呢個傳聞出黎好過
好簡單,班反佔中真係無所不用其極去抹黑佔中人士,
而家有哂通車日期,有錢執個陣又唔見佢地出黎同班佔中人士平反 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1