hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 1996年10蚊銀與2013年1蚊銀
返回列表 發新帖
開啟左側

1996年10蚊銀與2013年1蚊銀

3ASV174 發表於 2015-1-1 14:40 | 顯示全部樓層

原帖由 hkth 於 2014-11-22 10:42 發表

本人回文時弄錯, 應是10的因數--1,2,5,10.   

若不發行$2硬幣的話, 政府就需要增加鑄造$1硬幣, 總體鑄造成本會上升, 並不符合成本效益. 收回硬幣一樣要成本的!

設計硬幣時, 也要考慮視障人士的需要, 面額數字 ...
以香港硬幣計,
視障人士好明顯係靠硬幣形狀分辨面值,而唔係靠個數字本身,所以唔凸都無問題,英女皇頭硬幣本身都無個數字。
hkth 發表於 2015-1-1 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-1-1 14:40 發表
以香港硬幣計,
視障人士好明顯係靠硬幣形狀分辨面值,而唔係靠個數字本身,所以唔凸都無問題,英女皇頭硬幣本身都無個數字。

不完全正確, 最後一款一角及五元英女皇硬幣是有阿拉伯數字啊.

還有, 本人所講的視障人士, 是包括完全失明及弱視的人士. 閣下所講靠硬幣形狀來分辨面值, 對弱視人士未必有大作用, 因為他們也能看到文字的.

其實現時全球的硬幣設計趨勢都要照顧弱視的人士, 故此大數字的硬幣絕對是主導.

P.S. 2015首發文.
3ASV174 發表於 2015-1-1 17:33 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2015-1-1 15:55 發表

不完全正確, 最後一款一角及五元英女皇硬幣是有阿拉伯數字啊.

還有, 本人所講的視障人士, 是包括完全失明及弱視的人士. 閣下所講靠硬幣形狀來分辨面值, 對弱視人士未必有大作用, 因為他們也能看到文字的.

其實 ...
其他地方不同面值既硬幣形狀大小分別有時唔大,就真係要睇個字先知係幾錢。

但係港幣既話……由 1 亳到 10 蚊都好,係唔係視障人士一拎上手根本唔使睇都知係幾錢,仲使乜摸個字咁煩,視障人士唔係用個數字去分辨錢既面值既,
因為如果要咁先分到,咁佢地點分紙幣?
hkth 發表於 2015-1-1 17:50 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-1-1 17:33 發表
其他地方不同面值既硬幣形狀大小分別有時唔大,就真係要睇個字先知係幾錢。

但係港幣既話……由 1 亳到 10 蚊都好,係唔係視障人士一拎上手根本唔使睇都知係幾錢,仲使乜摸個字咁煩,視障人士唔係用個數字去分辨錢既面值既,
因為如果要咁先分到,咁佢地點分紙幣?

如果閣下是一位對港幣不熟識的視障人士, 而且又沒有在旁人士幫助的話, 又能否一拿上手就知道硬幣面值呢? 將心比己啦.
3ASV174 發表於 2015-1-1 18:28 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2015-1-1 17:50 發表

如果閣下是一位對港幣不熟識的視障人士, 而且又沒有在旁人士幫助的話, 又能否一拿上手就知道硬幣面值呢? 將心比己啦.
其實我唔想同你拗,因為我講既係事實,唔使將心比己。
如果係個唔係對港幣熟悉既視障人士,咁佢地拎起個一亳,會摸到係 10 蚊囉,邊個話 10 蚊一定大過 1 亳? 500yen 銀都細過 100yen 銀啦。

將心比心?
真有趣,咁紙幣點解唔使印凸字?唔會做唔到架,金管局點解又唔將心比己?

你認為盲人自己出街,係咪唔會知道o的紙幣面值幾多?
lrv1092 發表於 2015-1-2 00:46 | 顯示全部樓層
其實新紙幣有印凸字, 但個人認為手感都幾難摸到
至於硬幣..... 香港每個金額不同的硬幣, 無論外型、重量、厚度都咁大分別, 視障人士都唔難分掛?

同埋現時有八達通, 多數視障人士都掛在身上方便購物。
kei_hk 發表於 2015-1-2 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2015-1-2 12:46 AM 發表
其實新紙幣有印凸字, 但個人認為手感都幾難摸到
至於硬幣..... 香港每個金額不同的硬幣, 無論外型、重量、厚度都咁大分別, 視障人士都唔難分掛?

同埋現時有八達通, 多數視障人士都掛在身上方便購物。 ...

新版紙幣的凸字分辦特徵﹐其實都係輔助為主。因為張銀紙使用一段時間後﹐真係會越來越難摸到FEEL到的。

其實一直以來﹐市面上都有一件工具幫視力有問題的人去辨別紙幣的幣值的﹐只是大家視力正常(近視遠視唔計)﹐唔會接觸到這款「尺」﹐同埋這把尺唔係周圍放任人取用。

其操作原理﹐只係用間尺原理﹐量度銀紙其中一邊的長度。

以我所知﹐即使盲人沒有這個工具﹐只要接受基本學習訓練﹐都係有方法徒手分辨到不同的面額﹐透過一個獨特方法去摺銀紙﹐再用感覺去分辨不同的長度
(唔好問我方法﹐我都係好耐之前聽過此方法﹐但我視力正常﹐無上過堂所以唔知點用此方法。但我所知的原理係同不同面額的長闊比例有關﹐同埋都要靠用家感覺的﹐例如摺完之後要用自己身體特徵去比較﹐如手指長度)

以上所有方法﹐只要紙幣尺寸不改變﹐視障人仕都不需要重新學習的。

hkth 發表於 2015-1-2 14:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-1-2 12:46 發表 ...
其實一直以來﹐市面上都有一件工具幫視力有問題的人去辨別紙幣的幣值的﹐只是大家視力正常(近視遠視唔計)﹐唔會接觸到這款「尺」﹐同埋這把尺唔係周圍放任人取用。

其操作原理﹐只係用間尺原理﹐量度銀紙其中一邊的長度。...

需要一點補充: 這種量鈔器是金管局及三間發鈔銀行贊助的, 大家其實可上國金中心的金管局辦公室拿到.

金管局量鈔器專頁
kei_hk 發表於 2015-1-2 14:37 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2015-1-1 05:50 PM 發表

恕我直言﹐除非一個人經常出門﹐或者根本在2個國家居住﹐否則一般日常生活只會用上一種貨幣。

作為自己居住地﹐又生活多年﹐又點會唔熟悉自己地方所使用的貨幣?

講真﹐貨幣係日常生活入面必須接觸的物品﹐根本無可能唔認識。
常人會用眼去分辨﹐視障的便會用感覺去分辦。
常人可能只需幾秒至幾分鐘便可靠不同的顏色及上面的字眼便可識辨不同面額及不同的發行銀行的貨幣。視障的人便無辦法﹐要接受自己有缺憾﹐所有事情都要花更多的時間去學習﹐包括學習用感覺去分辨不同的硬幣﹐用感覺去分辨。

如果要去另一個地方﹐如果係短時期﹐真係要搵人幫手﹐因為唔值得花時間去學習一種新貨幣。
但如果係長時間生活﹐作為生活上必須接觸使用的物品﹐自自然然會去學習訓練去辨認。

硬幣上的大型數字﹐只是幫助分辨﹐但都要靠最初的學習﹐了解硬幣實際的大細形狀才可確實分辨的。
唔通摸到10 的字眼﹐便一定是十元硬幣?

PS. 印象中﹐當年推出十元硬幣之前(未在市面流通之前)﹐當局已經預先分派了少量給視障人的訓練中心﹐供這些中心介紹給視障人﹐讓視障人預先學習辨認。

kei_hk 發表於 2015-1-2 14:52 | 顯示全部樓層

原帖由 hkth 於 2015-1-2 02:21 PM 發表

需要一點補充: 這種量鈔器是金管局及三間發鈔銀行贊助的, 大家其實可上國金中心的金管局辦公室拿到.

金管局量鈔器專頁

實情係有需要的人﹐根本大把圖徑可以取到﹐而且早已使用中。
例如盲人學校 (主要係自小已經視力有問題﹐在基本生活訓練時學習分辨貨幣時會取到)﹐一些志願機構/醫院等地 (主要係後天視力出問題﹐需要作出生活培訓/重新學習時取得)﹐都有得取用。

另外﹐一般銀行分行都會有存貨﹐以便不時之需。
不過﹐銀行/有派發的地方﹐都唔會主動放出來供大家「任攞」﹐但有需要的人開聲係會取到的。