hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) MOL APG 安裝進度跟進
開啟左側

MOL APG 安裝進度跟進

eternalflame 發表於 2015-7-22 20:25 | 顯示全部樓層

原帖由 alexleechaksum 於 2015-7-22 18:13 發表

同真嘅指示頗為相似
不過字體用華康儷中宋望落有啲唔慣
原圖嘅第一個指示排入面嘅「烏溪沙」三隻字唔知點解用咗華康儷中宋

據聞MTRSung係要一隻一隻字砌
而且會有缺字(例如西營盤嘅「盤」字)
所以兩鐵合併後大部分前九 ...

會唔會就係你所提及的缺字問題所以要混合地鐵宋同華康儷中宋一齊用呢
唔同字體的另一原因亦有可能係招標做sign的公司未必有地鐵宋
所以就用左最接近的華康儷中宋
alexleechaksum 發表於 2015-7-22 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 eternalflame 於 2015-7-22 20:25 發表

會唔會就係你所提及的缺字問題所以要混合地鐵宋同華康儷中宋一齊用呢
唔同字體的另一原因亦有可能係招標做sign的公司未必有地鐵宋
所以就用左最接近的華康儷中宋 ...

但係烏溪沙呢三隻字都有
路線圖上面好似唔係用華康儷中宋(原圖比較難睇到)

TG8125 發表於 2015-7-23 12:46 | 顯示全部樓層

回復 158# 的帖子

呢d點整?
eternalflame 發表於 2015-7-23 13:01 | 顯示全部樓層

原帖由 TG8125 於 2015-7-23 12:46 發表
呢d點整?

將原本個張圖放入Illustrator「臨摹」就可以了
當然事先要有正確字型, 同埋顏色個Pantone code/CMYK
matthew20029 發表於 2015-7-23 13:04 | 顯示全部樓層
華康先好
地鐵字真係好鬼核突

兩間唔同既公司隔硬併埋一齊做咩
alexleechaksum 發表於 2015-7-23 16:02 | 顯示全部樓層
[23/7] 第六卡已安裝第一隻閘門及Control Panel

大圍站③影過去:

大圍站④Control Panel隔離隻Fix Panel對上嗰度一落雨就係咁滴水)

新裝嘅第11隻閘門及Control Panel:

(之前無留意, 後尾睇番相先發覺唔同咗)
裝咗閘門換咗分隔營運範圍同非營運範圍嘅閘:

之前嘅閘係咁嘅:

(張相好朦, 希望大家睇到 )

我唔明點解要裝完Fix Panel之後又要拆咗嚟裝Control Panel
一裝一拆真係攞嚟搞:L
唔通係趕住開「記招」??

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
marcowong1011 + 1 + 10 趕住開「記招」 xd

查看全部評分

樓主| marcowong1011 發表於 2015-7-23 17:13 | 顯示全部樓層

回復 166# 的帖子

睇佢都係玻璃換纖維板(嗰類嘢啦~), 再上番個control panel 上去姐, 應該唔係話大工程嘅
不過呢水就正一正咁滴落個好敏慼嘅sensor (未裝) 度囉

架車好似停後咗少少, 以前cab 門應該係停正黃黑間個位
alexleechaksum 發表於 2015-7-23 18:05 | 顯示全部樓層
原帖由 marcowong1011 於 2015-7-23 17:13 發表
睇佢都係玻璃換纖維板(嗰類嘢啦~), 再上番個control panel 上去姐, 應該唔係話大工程嘅
不過呢水就正一正咁滴落個好敏感嘅sensor (未裝) 度囉

架車好似停後咗少少, 以前cab 門應該係停正黃黑間個位 ...

你講得啱
應該都係拆塊玻璃出嚟換個Panel上去

另外停車位置都係向後移咗
如果停車位置無變嘅話
咁個Control Panel應該係裝喺黃格對出…

另外嗰個感應器嘅上面係咪會被閘門遮住?

waterboy1984 發表於 2015-7-24 11:11 | 顯示全部樓層
上次講到,烏溪沙站2號月台尾有「職員空間」,對出月台好窄,而月台會伸延到「職員空間」後面,
諗緊係唔係應該會拆左呢個「職員空間」,尋日路過見到多左個「打拆進行中」嘅牌,即係應該拆緊掛?
側邊D指示裝置亦變左臨時支架上...
相片 23-7-201519 21 54.jpg

另外,我唔係好記得,2號月台硬係好似移左停車位置,
D上車地面指示變左唔同款,
呢隻同對面1號月台唔同款,似係臨時貼(對面1號月台果隻係粒粒防滑面,即係馬鐵用開果隻),
D地磚亦應該重鋪過,無左排隊黃線(對面1號月台有用黃磚砌排隊線)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
marcowong1011 + 1 + 10 informative

查看全部評分

樓主| marcowong1011 發表於 2015-7-24 13:29 | 顯示全部樓層

睇番其他相, sensor 上面冇嘢遮

烏溪沙寫得出「打拆進行中」就一定拆緊
(BTW, 個門牌寫嗰間係咩房?)