hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 安定友愛商場命名為「H.A.N.D.S.」
開啟左側

安定友愛商場命名為「H.A.N.D.S.」

dcyw 發表於 2014-11-29 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2014-11-28 23:35 發表
仲有The One、G Square、D2 Place
講返正題,H.A.N.D.S.好似係商場五個區名稱

正是五個區域的代號,另亦代表「Have A Nice Day Shopping」這口號。
lsc04d11 發表於 2014-11-30 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 27-11-2014 08:05 PM 發表
安定已經唔係第一個喇......大本型已經出過專屬 app。

不過個 app 已經下0左架。

http: ...
大本型屬房協項目,你都可以話係屋邨商場既,但佢個位置唔多似係,又唔係屬鯉魚門邨或油塘邨範圍

領匯商場會否真的第一個app?

個app可以啟動計時器儲分(app內以消耗卡路里為gimmicks),儲夠一定分數再加錢可換野。

好唔鍾意佢交通個度。。。。話近屯門站,係既,經屯門公園都幾舒服。。。
然後在商場開幕前(12月4日)60m已是屯門站但都繼續寫市中心。。。輕鐵又懶理方向問題。
有全屯門最大停車場。

dcyw 發表於 2014-11-30 23:08 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

一點更正:大本型是香港房屋委員會屬下商場,而非香港房屋協會。

另外,大本型是屬油塘邨範圍內。
3ASV174 發表於 2014-11-30 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 dcyw 於 2014-11-30 23:08 發表
一點更正:大本型是香港房屋委員會屬下商場,而非香港房屋協會。

另外,大本型是屬油塘邨範圍內。
大本營本身係鯉魚門廣場二期,原本計劃起好之後都會賣埋俾領匯,
不過後來大家都知點解房署最後自己管返。
gordon 發表於 2014-12-1 08:01 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-11-30 23:51 發表
大本營本身係鯉魚門廣場二期,原本計劃起好之後都會賣埋俾領匯,
不過後來大家都知點解房署最後自己管返。

只可惜的是, 大本型對小商戶的接受程度, 比領匯更差, 大家見到鯉魚門廣場仍有不少小商戶, 但大本型呢?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
jpoon 發表於 2014-12-1 13:25 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-11-30 21:38 發表
大本型屬房協項目,你都可以話係屋邨商場既,但佢個位置唔多似係,又唔係屬鯉魚門邨或油塘邨範圍

領匯商場會否真的第一個app?

個app可以啟動計時器儲分(app內以消耗卡路里為gimmicks),儲夠一定分數再加錢可換野。

好唔鍾 ...

大本型屬油塘邨第四期,正如樓上所講,係香港房屋委員會嘅商場
如果你響G層平台望出去,旁邊就係油塘邨富塘樓,所以點會唔算油塘邨範圍?
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2014-12-1 13:30 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2014-12-1 08:01 發表

只可惜的是, 大本型對小商戶的接受程度, 比領匯更差, 大家見到鯉魚門廣場仍有不少小商戶, 但大本型呢?

但其實大本型經營情況唔係咁理想,話係畀小商戶經營嘅D Zone,唔少都做唔長,睇到某領匯fans網誌,佢最近行過,D Zone檔位只剩三檔
http://o2and00823.blogspot.hk/2014/11/2014-11-22_88.html

至於房署新商場點解咁少小商戶,係因為房署主要用投標、價高者得嘅策略去招租,咁小商戶響呢方面梗係輸畀連鎖集團啦

http://jpoon9394.blogspot.com/
gordon 發表於 2014-12-1 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2014-12-1 13:30 發表

但其實大本型經營情況唔係咁理想,話係畀小商戶經營嘅D Zone,唔少都做唔長,睇到某領匯fans網誌,佢最近行過,D Zone檔位只剩三檔
http://o2and00823.blogspot.hk/2014/11/2014-11-22_88.html ...
所以話領匯衰, 我又唔覺得, 至少真係搞得好的小商戶都可以有生存空間, 佢可能仲會幫你出小冊子宣傳下或者拍短片搞起佢(例如愛民的天馬快餐, 友愛的發發快餐......).
先前趕走的小商戶有傳好多都係持不合作態度(有傳某菇菇亭內粥店都屬呢一類)......

你試下開店在新鴻基旗下的商場, 唔好話幫你宣傳, 佢唔趕你已偷笑.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
jpoon 發表於 2014-12-1 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-12-1 13:58 發表
所以話領匯衰, 我又唔覺得, 至少真係搞得好的小商戶都可以有生存空間, 佢可能仲會幫你出小冊子宣傳下或者拍短片搞起佢(例如愛民的天馬快餐, 友愛的發發快餐......).
先前趕走的小商戶有傳好多都係持不合作態度(有傳某菇菇亭內粥店都屬呢一類)......
你試下開店在新鴻基旗下的商場, 唔好話幫你宣傳, 佢唔趕你已偷笑.

講對食肆嘅扶持領匯都算擺得多資源,但領匯頭幾年的確做左唔少失民心嘅事,所以先入為主下D人咪覺得領匯衰囉,我知道早期領匯管理層太急於求成,有D做得唔錯嘅舖頭都要趕走(連肯畀貴D租都唔肯續約)
不過領匯呢幾年對節日裝飾投放資源似乎唔係咁均勻,集中晒樂富同某幾個大場,上年我見過某D商場(唔少仲係有咁上下規模商場)除左得聖誕花外差唔多零裝飾,成個場都冇乜聖誕氣氛(今年未去現崇山,睇下今年會唔會大跌watt)
kmbodth 發表於 2014-12-7 00:57 | 顯示全部樓層

華貴商場早前被賣盤,可能因為除了居民外,只有少量旅行團到酒樓用膳,冇乜生意。
要轉營做高一級檔次,只怕居民負擔唔起/冇需要,而小商店又做唔住,冇客之下生意仲少。
開特色食肆,升級之餘帶旺個場,居民又幫襯到。
好似哈迪斯,wendy’s,,同其他外國快餐,肯只選屋邨商場開店,租平又多人幫襯嘅,未必會再敗走。
Bk早前大上大落,其一原因或者是開店位置問題。
在長康/華貴/田灣/石排灣邨/柴灣開鋪,生意可能好過在黃埔花園開店。