hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) [有無錯板]由15年2月2日起大部分郵局縮短服務時間 ...
開啟左側

[有無錯板]由15年2月2日起大部分郵局縮短服務時間

cheungtszfung 發表於 2015-1-5 12:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.hongkongpost.hk/chi/m ... appendix1/index.htm
基本上大部分屋邨同非工商客戶為主郵局一至五關門時間由5點變4點半(除沙頭角係由4點半變收4點)...
而山頂郵局就由早上10點半變11點開門、關門時間不變而星期六就開關門時間推遲半個鐘

另做咩竹園郵局會逢星期三休息?

lsc04d11 發表於 2015-1-5 12:40 | 顯示全部樓層
竹園郵局係審政署話最蝕錢個間,每年蝕幾百萬,竟然被區議員爭取到唔洗執???
kei_hk 發表於 2015-1-5 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-1-5 12:40 PM 發表
竹園郵局係審政署話最蝕錢個間,每年蝕幾百萬,竟然被區議員爭取到唔洗執???

平心而論﹐郵局本身係公共服務之一﹐唔可以什麼都講有無盈利的。

cklee19810419 發表於 2015-1-6 11:15 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2015-1-5 14:02 發表

平心而論﹐郵局本身係公共服務之一﹐唔可以什麼都講有無盈利的。

唔講盈利姐,但是都唔好蝕咁多MA......
郵政服務依家要自負盈虧,政府唔再理
我覺得都唔可以下下都要蝕大錢或靠其他補貼來維持呢個服務
kei_hk 發表於 2015-1-6 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 cklee19810419 於 2015-1-6 11:15 AM 發表

唔講盈利姐,但是都唔好蝕咁多MA......
郵政服務依家要自負盈虧,政府唔再理
我覺得都唔可以下下都要蝕大錢或靠其他補貼來維持呢個服務

時代唔同﹐真正郵寄的信件包裹係比以前少的﹐所以早年已經代收不同的賬單服務﹐從中抽取服務費。

後者﹐其實係一個穩定的收入來源﹐但要再爭取再多客戶(服務供應商)不是一件易事﹐原因係各大公用事業早已在郵局收賬了﹐潛在客已經收得七七八八﹐八八九九﹐可以講係零發展空間。

前者郵寄業務﹐郵件只會越來越少﹐此方面收入只會繼續減少。想增加收入﹐好主要係睇會唔會發展到上門收件服務。
雖然現時都已經有此服務﹐但差不多只張商業客戶大批寄件之用。(當初目的只是不用這批商業客要排郵局﹐影響其他市民投寄)

但係上門收件服務﹐發展的空間及市民接受程度(較高的郵費)﹐會唔會唔值得推廣?

近年的網購活動﹐郵政都爭取少量生意﹐但只本地的商家。但唔少人都係投身國內網購﹐這方面郵政便爭不到生意了﹐兼且養肥了「x豐」。
連包裹市場都爭唔到﹐前景真係............﹐都係等政府注資﹐以維持正常公共服務。

我自己去睇﹐發展空間係有限﹐在舊已離職員工的退休保障支出未能減少之前﹐財政上都好難有好轉。
除非有能力做到極有效率的本地派遞服務﹐同本地速遞公司爭生意﹐但要投入的資源亦唔少﹐加上市場亦毀縮中﹐市場已經有劈價爭生意的情況﹐爭取這一個市場成效低﹐唔值投資。

當年改以獨立運作模式﹐可能真係睇唔到/估唔到郵務業務真係會電子化年代﹐受到重大影響﹐郵寄量會大跌﹐令到收入下跌。

paul2357paul 發表於 2015-2-7 07:03 | 顯示全部樓層
梗係擺A10版好D。樓主當郵局係一般商鋪。
jpoon 發表於 2015-2-8 00:26 | 顯示全部樓層

始終用郵遞服務有法定效力(英國著名Postal Rule案例),呢點係速遞公司冇辦法做到既
不過郵局應該要諗下開源先得
http://jpoon9394.blogspot.com/