hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 「自相矛盾論」之家長與子女篇
開啟左側

「自相矛盾論」之家長與子女篇

KZ2356 發表於 2006-4-21 22:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

DM9172 發表於 2006-4-21 22:11 | 顯示全部樓層
家長都係關心子女的健康,身體唔好如何考好成績
bose_hung 發表於 2006-4-21 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ2356 於 2006-4-21 22:05 發表
會考殺到埋身,又係D家長緊張的時候。D子女埋頭苦幹通宵苦讀時,家長晚晚到時到後又催訓覺,仲要係第二朝唔駛考試個隻。
D家長又要子女成績好,又要阻住子女專心溫習,係咁起度嘈生哂,大家討論下D家長唔係自相矛盾呢﹖

呢個世界有好多事,
細眉細眼、芝麻綠豆咁細細件睇,
件件事都好合理,
但 group 埋一齊睇,
成件事又好荒謬喎!

好似去快餐店買漢堡包,
要D收銀好態度,
咪輕手輕腳、「歡迎光臨」、「多謝晒!歡迎下次光臨!」,
但係D收銀做足咩?
又鬧D收銀手腳慢、長氣,
「我o黎買個包之嘛,
 唔趕時間都唔o黎啦!
 咁長氣,晒我時間呀?」
(唔好笑!
 當年小弟做 M 記時,
 的確比客仔咁鬧過……
 不過小弟已經係全 counter 講得最快o個個~~)

所以所謂「自相矛盾」,
放遠D睇,
事事都係咁……
kiwai 發表於 2006-4-21 22:58 | 顯示全部樓層

原帖由 KZ2356 於 2006-4-21 22:05 發表
會考殺到埋身,又係D家長緊張的時候。D子女埋頭苦幹通宵苦讀時,家長晚晚到時到後又催訓覺,仲要係第二朝唔駛考試個隻。
D家長又要子女成績好,又要阻住子女專心溫習,係咁起度嘈生哂,大家討論下D家長唔係自相矛 ...

你有冇諗過點解家長要叫子女早d訓覺?
難道佢地想自己d子女會考肥佬, 等佢地d子女放榜o個陣搵機會吵d子女點解考得咁差?
難道佢地想自己d子女讀書唔成, 早d出黎做野搵錢?

奉勸閣下, 諗野時試下以其他人的角度諗下, 咁樣就會知道父母的一番苦心....

p.s.這篇文令我諗起一句說話:「天下無不是之父母」......
Ketsu 發表於 2006-4-21 23:07 | 顯示全部樓層
其實呢...讀書時間長短
同考出黎既成績都未必成正比既
父母催你訓覺
都係唔想你俾咁大壓力自己o者
唔通你想你父母咁講咩:
父母:「今日你讀左幾耐呀?」
你:「十個鐘啦,我今晚都係諗住訓三個鐘咋...」
父母:「讀十個鐘點夠呀?你訓兩個鐘好喇!讀多個鐘就可以考高d 分嘛!」

以前我都俾父母因為讀書
而催自己訓覺
但我都明白佢地既苦心既...
(當你試過考果陣流住鼻血黎考
你就知乜野事...)
Abusing dead rule -> Denial of reality
cruisesnet 發表於 2006-4-22 07:52 | 顯示全部樓層
但係有時真係好討厭

我自己都已經好想訓,
但係都要趕工冇我訓

比我聽到依句話真係火都泥埋

次次我grandmother都好識做吾出聱,
我呀grandfather就....比我用來x旗
S3N92 發表於 2006-4-22 17:42 | 顯示全部樓層

又要馬兒好..又要馬兒不吃草

正正就係時下d父母ga心態啦.....

有能力....我真係好想自己一個住.
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
M 發表於 2006-4-22 17:55 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2006-4-22 17:42 發表
又要馬兒好..又要馬兒不吃草

正正就係時下d父母ga心態啦.....

有能力....我真係好想自己一個住.

另一方面諗,當你一個人住既時候,你就會感受到父母既珍貴啦!
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
S3N92 發表於 2006-4-22 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-4-22 17:55 發表

另一方面諗,當你一個人住既時候,你就會感受到父母既珍貴啦!

希望啦......但而家同佢地住我都感受唔到........我淨係覺得好嘈
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
hk4sure 發表於 2006-4-22 18:21 | 顯示全部樓層

做乜都係「質」重要過「量」,讀書都唔例外,
成績亦不與讀書時間的長短有必然正比,
晚晚開通霄,讀到個腦實晒,只會做成反效果。

其實我自己都好鍾意o係夜晚讀書,因為夜晚又靜又無人騷擾,
不過我唔會由朝讀到晚,而係提早訓覺,
例如下午6-7點訓,半夜人人訓晒o既時候先起身讀,
o岩o岩訓醒時個腦係最清醒,讀得入腦好多。
(呢個只係我o既方法,未必人人o岩用,
尤其係成日唔知醒訓過頭或不能容易調節生理時鐘o既人)

如果只讀書唔訓覺根本唔會入到腦,只係浪費時間...
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權