hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 白石角路線重組
開啟左側

白石角路線重組

GU9338 發表於 2015-1-6 23:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔多講背景 , 呢幾條線都有重組空間
建議重組路線如下 :

74C :
建議增設回程班次,星期一至五觀塘碼頭開 17:30 18:00 18:30 19:00
建議停站如下 :
觀塘碼頭 ($14.8) --> 敬業街 --> 成業街公園 --> 創紀之城5期 --> 創紀之城 --> 定富街 --> 牛頭角下邨 --> 德福花園 --> 九龍灣鐵路站 --> 啟泰苑 --> 紅萼樓 --> 大老山隧道 ($12) --> 廣福邨 ($6.3) --> 廣福球場 --> 林村河 --> 大埔中心 --> 大元邨 --> 沐恩中學 --> 安慈路 --> 太和廣場 --> 帝欣苑 --> 康樂園 --> 圍頭村 --> 中心圍 --> 泰亨 --> 大窩 --> 南華莆 --> 九龍坑 (總站)。

74D , 74P :
建議停止服務。

272A :
建議路線延長至大埔,車費調高至 $7.9 及增設與 73 線之轉乘優惠
建議停站如下 :
原線至白石角 ($7.9) --> 白石角變電站 (設有雙向分段收費 $4.3) --> 廣福邨 --> 大埔墟站 (循環點) --> 大埔墟街市 --> 南盛街 --> 廣福道 (建議於此站轉乘 73) --> 運頭角里 --> 廣福邨 --> 創新路 ($4.3) --> 白石角 --> 原線至大學站。
增加 1 部用車
服務時間及班次 : 0630 - 2200 30 分/班
星期一至五早上 0800 - 0900 則為 15 分/班。

272S :
- 提升至全日服務,編號改為 272D
- 路線延長為白石角及觀塘碼頭
- 車費提升至 $8.9

建議停站如下 :
往觀塘碼頭
白石角總站 ($8.9) --> 科城路 --> 科學園第三期 ($7.5) --> 科學園集城電路中心 --> 香港生物科技研究院 --> 水上活動中心 --> 大老山隧道 --> 志蓮淨苑 ($6.4) --> 龍蟠苑 --> 四美街 --> 碧海樓 --> 啟業邨 --> 九龍灣鐵路站 --> 牛頭角下邨 --> 觀塘道休憩處 --> 創紀之城 --> 觀塘市中心 --> 開源道 --> 觀塘碼頭

往白石角
觀塘碼頭 ($8.9) --> 敬業街 --> 成業街休憩公園 --> 創紀之城5期 --> 創紀之城 --> 定富街 --> 牛頭角下邨 --> 德福花園 --> 九龍灣鐵路站 --> 啟泰苑 --> 紅萼樓 --> 四美街 ($7.5) --> 鳳德商場 --> 鑽石山站 --> 大老山隧道 ($6.4) --> 水上活動中心 --> 香港生物科技研究院 --> 科學園集城電路中心 --> 科學園第三期 --> 科城路 --> 白石角總站

服務時間及班次
星期一至五
白石角

觀塘碼頭
08:00 - 08:30 10 *另設鑽石山站短途班次,開出時間為 08:20 08:30 08:40

星期六
白石角

觀塘碼頭

假日
白石角

觀塘碼頭
增加 4 部用車 (繁忙時間之柯打車數目不變),由 74D 線「過檔」。

請用文明來說服我。
kmb71k 發表於 2015-1-6 23:45 | 顯示全部樓層
科學園觀塘線竟然比大埔觀塘線更值得全日orz

272A搞轉乘就唔好只搞73, 應該搞埋73A
以上回應,是否可行?是否合適?
680B 發表於 2015-1-7 10:31 | 顯示全部樓層
本人認為272D開辦成功的機會1%的沒有,原因有3個:
1.現時74D收$14.8由觀塘去科學園及白石角,叫九巴收$8.9,不加價已偷笑,因此,272D最少都要收$11-12
2.由鑽石山去科學園,也最少要收$10,到時要搞雙向方段,令原本往科學園的乘客非常麻煩
3.大埔區議會都一定不會過,突然無咗條去觀塘的巴士線
 樓主| GU9338 發表於 2015-1-7 11:39 | 顯示全部樓層

原帖由 680B 於 2015-1-7 10:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
本人認為272D開辦成功的機會1%的沒有,原因有3個:
1.現時74D收$14.8由觀塘去科學園及白石角,叫九巴收$8.9,不加價已偷笑,因此,272D最少都要收$11-12
2.由鑽石山去科學園,也最少要收$10,到時要搞雙向方段,令原本往科學園的乘客非常麻煩
3.大埔區議會都一定不會過,突然無咗條去觀塘的巴士線

1, 2 :
仲有條 74P 收緊 $10.1 去科學園,272D 點樣可以收 $11-12 ?
重組下 272D 的確可以搶盡收 $10.1,如果跟車費等級表仲可以收到 $13.2,
但 272D 非繁都要開半粒鐘一班 (真係唔太睇好),繼續收天價咪即係變第二條 74D

3 : 我懷疑有幾多議員會識 74D 呢條線 ? 加強 74B 74C 服務仲好

原帖由 kmb71k 於 2015-1-6 23:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
科學園觀塘線竟然比大埔觀塘線更值得全日orz

272A搞轉乘就唔好只搞73, 應該搞埋73A

其實本來無呢個諗法,不過 74D 開左個頭但又搞到亂七八糟,唯有執下手尾
非繁客量可能會好過 74A 既

272A <--> 73A 既轉乘都可以考慮 ~
請用文明來說服我。
ma212223 發表於 2015-1-7 12:14 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

太和而家叫有兩條全日有限度服務東九線
呢個可能係佢哋容許74A減班嘅原因

74x應該考慮拆條分支
做返未有74x服務嘅地區+白石角
始終靠71k轉車嘅人唔多
有K巴服務嘅地區應該都唔少人揀搭鐵出東九

只要條分支係20分鐘班,好似277E咁用around 10部車
其實未必冇得做
一出RDP   要去鵝頸橋?
Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-7 16:16 | 顯示全部樓層
即使將74D變成272D
班次同票價都更吸引
但客源變相少左既時候
唔見得條線真係可以出到幾多客
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2015-1-8 12:01 | 顯示全部樓層

我又覺得 74D 其實有超過一種方法可以重組,都合理過而家整條一粒鐘一班的搶錢線燒油。

如果跟樓主的建議去改,我覺得條 272D 可以入埋運頭塘,車程唔係遠好多,
但可以收返大埔價,而且某程度上取代埋 74A 運頭塘出東九龍的功能。
客都係唔會多,但應該好過條只做白石角同科學園的 272D。

又或者,學之前板友 Snoppy@FB8617 的建議(費事搵舊文),將條白石角線加兜濱景,
非繁開 20 分一班,由 89C/89D 抽車重組,方便兩線雙雙拉直。

咁做仲有個好處,方便白石角出到濱景轉其他車去南九龍/西九/荃葵。

上面兩樣野亦可以同時做,只係到時會有收費問題(觀塘返濱景收大埔價),要加雙向分段或即日來回優惠。

甚至乎我覺得拎入白石角代 74D 果條線,唔一定要去觀塘,
可以係去巿區其他地方都得,例如如果 81C 同 87D/281X/280X/287X 等線再重組的話,
81C 可以飛起大圍,拉入白石角全日,配合 87D 提速、281X 全日,之類。

其實如果大埔跟 74C 行,避開晒有 74X 的位置,呢條線未必無得做全日,當然要密車就唔可能。

如果死都要留 74D 的話,條線應該係主打大埔無 74X 的地區,尤其富亨一帶,
而唔係走去同 74X 重疊,即係類似我隔離篇文提到的諗法。
想用同一條線做埋科學園唔係唔得,但最大問題都係班次同收費。
反正搭 74X 轉 73/73A 入大窩西都係收緊大埔價,
搶錢唔係唔得,但都要有個譜,九巴如果諗住異想天開
太和再行多十分鐘,就可以一粒鐘一班車兼收 $14.8 昆到好多水魚的話,結果只會適得其反。
反而如果開到 20 分一班(30 分一班都勉強),收 $13.6 以下,都仲可以,尤其富亨比起 74X 轉 71B 都唔係貴太多。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| GU9338 發表於 2015-1-8 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-1-7 16:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
即使將74D變成272D
班次同票價都更吸引
但客源變相少左既時候
唔見得條線真係可以出到幾多客

原帖由 S3BL100 於 2015-1-8 12:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我又覺得 74D 其實有超過一種方法可以重組,都合理過而家整條一粒鐘一班的搶錢線燒油。

如果跟樓主的建議去改,我覺得條 272D 可以入埋運頭塘,車程唔係遠好多,
但可以收返大埔價,而且某程度上取代埋 74A 運頭塘出東九龍的功能。
客都係唔會多,但應該好過條只做白石角同科學園的 272D。

又或者,學之前板友 Snoppy@FB8617 的建議(費事搵舊文),將條白石角線加兜濱景,
非繁開 20 分一班,由 89C/89D 抽車重組,方便兩線雙雙拉直。

咁做仲有個好處,方便白石角出到濱景轉其他車去南九龍/西九/荃葵。

上面兩樣野亦可以同時做,只係到時會有收費問題(觀塘返濱景收大埔價),要加雙向分段或即日來回優惠。

甚至乎我覺得拎入白石角代 74D 果條線,唔一定要去觀塘,
可以係去巿區其他地方都得,例如如果 81C 同 87D/281X/280X/287X 等線再重組的話,
81C 可以飛起大圍,拉入白石角全日,配合 87D 提速、281X 全日,之類。

如果條線要落濱景或者拉去第二度,272S 已經會踢出重組之列 (價錢 , 客量同定線問題),只可以郁 74D
不過 74D 一來資源有限,二來又洗濕個頭,所以個重組又要拉 272A 上大埔,又要考慮全日大隧接駁云云,
如果再去市區其他地方又唔知夠唔夠車做,基本上我覺得已經係天方夜談

原帖由 ma212223 於 2015-1-7 12:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
太和而家叫有兩條全日有限度服務東九線
呢個可能係佢哋容許74A減班嘅原因

74x應該考慮拆條分支
做返未有74x服務嘅地區+白石角
始終靠71k轉車嘅人唔多
有K巴服務嘅地區應該都唔少人揀搭鐵出東九

只要條分支係20分鐘 ...
原帖由 S3BL100 於 2015-1-8 12:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實如果大埔跟 74C 行,避開晒有 74X 的位置,呢條線未必無得做全日,當然要密車就唔可能。

如果死都要留 74D 的話,條線應該係主打大埔無 74X 的地區,尤其富亨一帶,
而唔係走去同 74X 重疊,即係類似我隔離篇文提到的諗法。
想用同一條線做埋科學園唔係唔得,但最大問題都係班次同收費。
反正搭 74X 轉 73/73A 入大窩西都係收緊大埔價,
搶錢唔係唔得,但都要有個譜,九巴如果諗住異想天開
太和再行多十分鐘,就可以一粒鐘一班車兼收 $14.8 昆到好多水魚的話,結果只會適得其反。
反而如果開到 20 分一班(30 分一班都勉強),收 $13.6 以下,都仲可以,尤其富亨比起 74X 轉 71B 都唔係貴太多。

白石角上面回應左
至於大埔區內服務地區,
74X 實在好密,肯神心等 74D (就算減唔減價都好) 既人應該都好少,執雞能力非常有限,我自己就傾向摺埋 74D 算。
如果真係要做既話,我傾向 74A 74B (C) 自行重組加強服務,咁樣可能都有出路。

請用文明來說服我。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-9 01:11 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

咁當然會要同一時間要搞其他線去配合
但又唔代表唔可行既事
例如大埔<>白石角可以改由73A處理?
講資源的話白石角+濱景有個好處係可以係89C/89D身上共用資源
(不過個人傾向順手抽272A/272K水好過
根本成個白石角同科學園非繁既需求真係唔多掂)
同時最緊要既野係可以變成客量可以有保證少少既大隧線
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2015-1-9 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2015-1-8 23:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果條線要落濱景或者拉去第二度,272S 已經會踢出重組之列 (價錢 , 客量同定線問題),只可以郁 74D
不過 74D 一來資源有限,二來又洗濕個頭,所以個重組又要拉 272A 上大埔,又要考慮全日大隧接駁云云,
如果再去市區其他地方又唔知夠唔夠車做,基本上我覺得已經係天方夜談 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/hug.gif

咁我又的確覺得 272S 無必要搞,條線回車太快…

同埋如果係去巿區其他地方,我心目中係用來同全日大隧線交換的,所以唔一定要 74D 找數

原帖由 GU9338 於 2015-1-8 23:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

至於大埔區內服務地區,
74X 實在好密,肯神心等 74D (就算減唔減價都好) 既人應該都好少,執雞能力非常有限,我自己就傾向摺埋 74D 算。
如果真係要做既話,我傾向 74A 74B (C) 自行重組加強服務,咁樣可能都有出路。

如果係 74X 非繁減到十分鐘一班,而 74D 及/或 74B 加到廿分一班的話,情況或者會唔同。

總之一係唔做,一做就做到底,而家個位數班次 74X 搭一條一粒鐘一班的搶錢線係最差。

fb.com/scientisthk2usa/