hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 問~請問部份路面是不是適合給12米巴士行走 ...
開啟左側

問~請問部份路面是不是適合給12米巴士行走

kingprowm 發表於 2006-4-26 13:32 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-4-21 23:30 發表

其實呢
如果44同41M調坑
轉12米金車應該冇乜問題
我見連AP都入過去
所以44加唔加金
都未必關得哂個站埋唔到去既事既

其實以前我都搭過行3AV既44
照樣埋到最埋果條坑
金車得唔得我就唔敢講喇...

九巴0既0野, 好多時都係不為也非不能也!

例如軒尼詩道左轉菲林明道, 以前較話行唔到 12 米,
跟著又話只可用 ATR, 依家961 用 AVW; 905 用 3ASV & AVBW
乜車都行到, 條路又冇整過!
!
117 發表於 2006-4-26 22:46 | 顯示全部樓層
其實我想問下212點解之前 (甚至AT THIS MOMENT) 都要用ADS既?
佢又唔係唔行得AV / AVW... 點解要霸著用D細車既? =]"
petcity 發表於 2006-4-26 22:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
alipms265 發表於 2006-4-26 22:54 | 顯示全部樓層

KS 發表於 2006-4-27 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb~mcw1 於 2006-4-22 21:09 發表
另外
37號所在的葵盛中巴士總站
改善工程完畢
可以使用12米巴士

請問 葵盛中巴士總站 幾時進行過改善工程,
因而令 37 可以使用 12 米巴士呢?

早幾個月,
葵盛中巴士總站 的確曾經封站進行過改善工程,
但只不過係因應葵盛西村全村重新油漆,
所以 葵盛中巴士總站 所有位置亦重新油漆,
其實跟本冇做過任何擴闊工程
sa 發表於 2006-4-27 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 117 於 2006-4-26 22:46 發表
其實我想問下212點解之前 (甚至AT THIS MOMENT) 都要用ADS既?
佢又唔係唔行得AV / AVW... 點解要霸著用D細車既? =]"

我諗佢係低估左212既客量...佢以前用AM既時候跟本上唔到車
用AVW都成日頂閘...

佢而家用3架ADS+1架AV+5架AVW
唔知幾時換走D ADS呢?
av220 發表於 2006-4-27 04:34 | 顯示全部樓層

剛想到, 九龍城(盛德街) 總站.
好似未試過/甚少見12m 車入.
ky927 發表於 2006-4-27 13:56 | 顯示全部樓層
講開呢個topic,其實老早之前,沙田的89,九巴都話因為瀝源入面彎多且窄,唔派12米.但時至今日,89加269D都不知幾多12米車.仲有鄰區81,以前都話大埔道唔行得12米,同埋禾輋唔夠位轉(呢個都屬半個事實),到宜家81,86B同72都行12米.所以有時候,係等時間 0既改變.

仲有遠古之前0既170,MCW時代, 話因為華富中唔夠位,泊站都要掉頭,要行短車,但一到93年,俾城巴做就即刻行12米轉全冷.有時有0的0野係迫出0黎.

引發另一個問題,點解九巴而家買車,一係長,一係短,唔入11米呢?!(仲有唔點解唔入新單層??!!)

Ketsu 發表於 2006-4-27 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2006-4-27 13:56 發表
講開呢個topic,其實老早之前,沙田的89,九巴都話因為瀝源入面彎多且窄,唔派12米.但時至今日,89加269D都不知幾多12米車.仲有鄰區81,以前都話大埔道唔行得12米,同埋禾輋唔夠位轉(呢個都屬半個事實),到宜家81,86B同72 ...

同樣地長康巴總
果時好似話又係轉入總站問題
用唔到12米車
但家陣咪又係有ATR做43掛牌
果時仲聽聞話
43響禾塘咀街落斜轉彎果個位
又係唔適合行12米車啦

有時都唔知信唔信佢好
Abusing dead rule -> Denial of reality
DC3938 發表於 2006-4-27 14:26 | 顯示全部樓層

原帖由 av220 於 2006-4-27 04:34 發表
剛想到, 九龍城(盛德街) 總站.
好似未試過/甚少見12m 車入.

以前108銅鑼灣特車好似用3AV來行