hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 觀塘區域性重組建議
開啟左側

觀塘區域性重組建議

hon_son_wilson 發表於 2015-1-11 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2015-1-11 14:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
2A:荔枝角道客源不大,入元州街/青山道反而可能更好,
與 796C 只重疊至新蒲崗一段,如果同 6D 重疊的話,
6D 可考慮縮短至至彩虹

7M/11D:因為 11D 客量較差,所以睇下可唔可以同 7M 合併,
本來都有諗過搞埋 11C,但考慮到 11C  ...

2A荔枝角道(特別係北河街附近)客源不大?? 我唔多同意~
如果係的話不如玩盡d,6D拉上樂華補位,
新2A跟13X拉去寶達取代13P,深水埗段行中線長沙灣道。

11D少客係因為樂富有地鐵競爭,獨市位得聯合道,
九龍城至觀塘同幾條線重疊。
無謂拉埋7M車隊落觀塘道塞啦。

仲有,我認為:5R極少常規客,毋須常規化。

EX-TL 發表於 2015-1-11 18:19 | 顯示全部樓層
重組後, 大部份路線加密班次, 但我唔覺咁改會多左客量, 尤其是93A 95M合併後, 直接行山路往返啟業,
去程仲叫做到淘大, 回程啟業一開車就上振華道, 其實有冇咁多客呢?

15A改繁時縮至九龍灣, 16M經牛頭角道及延長至啟業, 215X不停偉業街往藍田, 該段偉業街只剩下5R,
本來係件好事, 不過5R全日必須要在有剩餘資源情況才可實行, 但我見到區內線用車總數目係增加左,
計埋對外路線增減派車, 其實用車總數係增加左, 在冇減車情況下, 服務範圍冇明顯增加, 客量亦唔見得
多左, 客量未必支持到班次, 可能唔需要set到咁密(如11D 14B 16M 28B), 減返D車出來才僅僅reach到
九巴重組的目的-cut車.

中港碼頭個問題, 假設你郁條11去中港碼頭, 14照縮到紅磡站, 11做緊黃大仙.鑽石山, 呢兩度本身有3C
做緊中港碼頭, 只得新蒲崗至紅磡係11做獨市, 而14唔去中港碼頭, 即係連牛頭角至采頤花園.啟德北一段
都冇車去到中港碼頭, 所以點解係14, 而唔係11去中港碼頭!

九巴已經放風做九龍城轉車站, 可以話用11去中港碼頭, 其他人轉車, 但既然14做到的直達客源係較多,
就由14去做啦! 此外, 當有左轉車站idea之後, 2A旺角至美孚一段來回程似乎改為直行荔枝角道會較好,
一條線做晒全東九<>荔枝角道的服務, 令2A有條件keep住現有班次吸納轉車客, 兼可以名正言順cut車,
引來反彈的機會會較細, 而當美孚轉車站投入服務, 連接住美孚.北河街.旺角.九龍城.淘大的2A預計成為
東九<>西九流水兼轉乘大線, 元州街.青山道相信用6D轉乘已經足夠.

7M併入11D條橋唔得, 本身11D班次好疏, 觀塘一塞車, 樂富班客就會無止境的等待, 而且一延長就要加價,
而上面有板友提到拉2B入樂富總站(唔改好過改), 如果拉線代7M係work, 現時已經有條103做緊樂富總站,
只需要加個特別分段收費就搞掂, 無需搞到其他線去取消7M. 7M落山會途經雅竹街同黃大仙道, 如果拉
其他線去代7M的話, 11C應該更加適合, 由竹園邨延長至樂富, 經天宏苑, 九巴又有藉口加全程收費($5.8
加到$6.8, 相當吸引), 所以對乘客而言, 無論係支持11D抑或11C延長, 都係等於搵自己笨.

224X由啟德北開出兜到牛頭角對面先上公路, 呢個路程搭24足夠去到花墟, 5D落到土瓜灣. 仲有, google
map全世界都可以入去改野, 唔知你整的時候14 14X 224X係咪咁行, 係都幾恐怖!
mak5052 發表於 2015-1-11 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-1-11 12:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
14B  改為 樂華 - 藍田廣田邨
方便樂華來往牛頭角,藍田,油塘等地,
加車 2 部,班次加密至 12 / 15 分鐘一班

26M 與 28B 合併,改為 彩雲 - 觀塘 ( 循環線),
不經九龍灣,用車 8 部,除了深夜時段外,全日 10 分鐘一班
途經:彩福,觀塘,協和街,樂華,彩福

新28B落觀塘行牛頭角道, 似乎與14B有所重疊, 且彩福去聯合醫院時間變長, 建議28B去程維持現狀

16M  改為 [url=http://goo.gl/maps/i2FIi]啟業[/url] - 平田
方便九龍灣來往觀塘,藍田,並配合 15A 重組,
加車 5 部,除了深夜時段外,全日 12 分鐘一班

拉埋上啟晴邨, 以方便啟德街坊出觀塘如何?

93A 與 95M 合併,來往 寶林 - 啟業
用車 8 輛,除了繁忙時間 10 / 12 分鐘一班外,全日 15 分鐘一班

不建議兩線合併, 反建議93A, 95M, 98A整合如下:
93A不經曉光街, 延長至牛頭角站, 加入觀塘道轉車體系
95M改行秀明道, 縮短至觀塘碼頭
98A改為坑口特快, 坑口後行隧道直出, 觀塘道轉車體系將軍澳方向山上, 寶琳 (93A)與坑口(98A)分家, 提升98A效率
13D 改經曉光街,樂華邨返回原線,
不經協和街以節省行車時間,
減車 2 部,班次不變,原有乘客可改乘 1A,16 等線

13D可以上彩盈嗎 (大致如606A)? 進一步的話可恢復其半直通身份, 彩石里打後不停站直出旺角
14 改為 油塘 - 紅磡站,
不經佐敦道,原有乘客可改乘 11,14X,224X 等線
減車 6 部,其中 4 部為 14X 用車,班次不變

中港城問題, 不建議改 (以前東涌線通車時已經衰左一次, 仲來?)
28 改經馬頭圍道,德民街,紅磡繞道,
不經漆咸道北,漆咸道南,以減低塞車機會,
用車和班次不變

這樣的話, 怕對往理大及尖東的乘客構成不便, 有保留
14X 改為 油塘 - 九龍站,
不再用循環運作,以補償原有 14 線的服務,
不經漆咸道南,用車 10 部,班次大致上與 14 線相同

這線與219X間, 似有想像空間, 似乎可將14X改直入麗港城, 然後219X改兩繁 (14X/219X關係如13X/224X)
224X 改為 啟晴邨 - 九龍站,
不再用循環運作,以補償原有 14 線的服務,
繞經德福花園,加車 3 部,除深夜時段外,全日 15 分鐘一班

上面已有人提出行法太兜, 啟德出尖沙咀的話我傾向俾5A/5D整併, 1980年代的25 (尖沙咀 - 啟德機場維修區)復活了事
當年九巴25資料: http://hkbus.wikia.com/wiki/%E4%B9%9D%E5%B7%B425%E7%B7%9A , 大致即5A/5D整併出來之走線效果

ykh 發表於 2015-1-11 20:05 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2015-1-11 16:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

新2A行荔枝角道可以兼埋6F去旺角個功能到時黃埔地鐵通左就方便取消,咁42可以分拆(長康<>荔景<>美孚)(麗閣<>界限街<>四順<>秀茂坪<>藍田)
S3BL100 發表於 2015-1-11 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-1-11 15:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 咁 13M 拉去啟業可行嗎 ? 但 16M 就要嘔D車比 13M 加車,
四順方面,23M 唔減車,23 / 23M 仲洗唔洗加車?

2. 咁點樣可以同時兼顧 醫院 / 曉光街 又落到觀塘?

3. 咁 11 踢去中港碼頭可以嗎?
我只係諗住 14 做土瓜灣,1 ...

拉 13M 又得,拉 23M 又得,甚至你條 16M 改行秀茂坪道或曉光街落山亦得,
而且唔係一定要由 16M 抽車去俾拉入九龍灣果條線加車,只係諗 16M 會局限思維。

又咁講,你條 16M 用車數目而家 15A 一樣,班次又密過人,
但係 15A 而家客量係點,已經有眼見,16M 其實同縮短版 15A 差唔多,有無必要開 12/15 分一班?

而 26M/28B 合併後,唔做多客的四順,偏做樂華外圍,其實我覺得係本末倒置。
合併之後其實係可以同時兼顧彩雲、四順、聯合醫院、巿中心同三彩的,根本有唔少想像空間,
亦唔係事必要三彩客陪兜(例如可以變成兩條順逆時針循環線,係班次會疏少少),
反正樂華已經有條 14B,實用程度高過 23M+28B 加埋,已經算係咁。

93A/95M 問題係曉光街多客過醫院,但醫院因為係醫院,所以不可不做,
但曉光街就算有直車都唔代表要經過門口,想重組兩條線仲有其他方法,
但絕對唔係倒走晒和樂邨上落山客源。

11 踢去中港碼頭,又輪到九龍站無車往返馬頭圍,又係削足適履。
比較實際都係睇下條 14 有無得再調整班次,俾 14X 加班。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-1-12 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-1-11 16:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

11D少客係因為樂富有地鐵競爭,獨市位得聯合道,
九龍城至觀塘同幾條線 ...

2A 拉去寶達太過份,首先樂華總站的確好多客,樂華特點係總站車使用量高過外圍停站車好多,
連非繁樂華兩個站都可以坐滿部車落山,有別於唔少巿區同新界線,總站開出後要五六個站先坐滿部車。
將條線拉走,叫人行斜路出入,會影響大量乘客。
況且旺角同西九大約客量係七三比,
我深信佢地寧願 2A 縮線唔去長沙灣美孚,都唔會接受 6D 代 2A 上樂華。

其次,拉咁長就要加車,車從何來?仲有收費問題?

而且,深水步行長沙灣道,表面上可以同時照顧兩邊,實際上就同地鐵重疊,最後分分鐘連深水步往返牛頭角班客都唔搭。
hon_son_wilson 發表於 2015-1-12 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-1-12 00:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

而且,深水步行長沙灣道,表面上可以同時照顧兩邊,實際上就同地鐵重疊,最後分分鐘連深水步往返牛頭角班客都唔搭。

以前建議6D拉去觀塘市中心就真係同地鐵重疊,但係哩條新2A觀塘全部係半山路段,無地鐵。
不過,其實我只係隨口講,無咩認真考量過,不過跟13X半山走線去到旺角(唔講去唔去深水埗啦)應該幾吸引。
S3BL100 發表於 2015-1-12 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-1-12 00:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

以前建議6D拉去觀塘市中心就真係同地鐵重疊,但係哩條新2A觀塘全部係半山路段,無地鐵。
不過,其實我只係隨口講,無咩認真考量過,不過跟13X半山走線去到旺角(唔講去唔去深水埗啦)應該幾吸引。 ...

係吸引,但唔應該係成條 2A 咁拉上去,2A 本身都夠多客。
係要改的話,應該係搵條 13D 改行山就差唔多,但事實係秀明道一樣有條 95,
衰既只係去程要入彩虹道令到時間同唔塞車的 1A 差唔多,但回程其實幾快,所以 13D 要改的話,可能都要拉埋 95 重組。

仲未計寶達有條真特快 98C,又好難有誘因整條同 98C 差唔多快但係平一大截既路線俾人,
不過我覺得安達臣入伙、人口增加,可能係契機。
ChungLam 發表於 2015-1-12 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-1-11 14:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

2A:荔枝角道客源不大,入元州街/青山道反而可能更好,
與 796C 只重疊至新蒲崗一段,如果同 6D 重疊的話,
6D 可考慮縮短至至彩虹

7M/11D:因為 11D 客量較差,所以睇下可唔可以同 7M 合併,
本來都有諗過搞埋 11C,但考慮到 11C  ...

2A 唔應該抽出荔枝角道,因為遲 D 南昌附近堆新公屋, 新居屋, 新私樓會大量落成,
到時再連同 6D, 13D, 16, 296C, 六幹一齊諗點樣整合再分拆可能效果仲好
小B 發表於 2015-1-13 15:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2015-1-11 15:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
...3. 咁 11 踢去中港碼頭可以嗎?
我只係諗住 14 做土瓜灣,1 ...

你都痂架,我得寶要我搭mtr!!!(我仲每星期六/日都搭)宜家d人係佐敦只要準時,定點又易預時間,況且14宜家12-25分就返到九龍灣,我認為14做佐加學生,行5幹仲慢!